Noutăți și comunicate

Editia aniversara a ARTmania Festival 2022, in cifre

27 iulie 2022
Editia aniversara a ARTmania Festival 2022, in cifre
Editia cu numarul 15 a festivalului ARTmania a reunit la Sibiu, in cele 3 zile de festival, 15.000 de pasionati de muzica si de arte care s-au bucurat de concertele oferite de 14 trupe internationale si din Romania, de activitati conexe, activari creative si de concursuri cu premii, peste 500 kg de materiale reciclabile (hartie, carton, plastic si metal) fiind colectate selectiv impreuna cu FEPRA. Alaturi de echipa festivalului si de parteneri, peste 100 de voluntari au facut posibila desfasurarea editiei aniversare din acest an.

La nivel muzical, ARTmania Festival 2022 a scris o serie de premiere pentru piata din Romania:
  • Mercyful Fate (DK) – reunita dupa un lung hiatus care a durat pana in 2020, la inceperea pandemiei, legendara trupa, creatie a iconicului King Diamond, a ales festivalul ARTmania pentru primul lor show din Romania, optiune care s-a materializat in cadrul editiei din acest an a festivalului.
  • Transatlantic – super-grupul prog din care fac parte Mike Portnoy (ex-Dream Theater, tobe), Neal Morse (ex-Spock’s Beard, voce, chitara, clape), Pete Trewavas (Marillion, chitara bas) si Roine Stolt (The Flower Kings, chitara) a concertat pentru prima data in Romania
  • The Pineapple Thief (UK) – proiectul personal al cunoscutului muzician britanic Bruce Soord a concertat pentru prima data in tara noastra
Line-up-ul celei de-a 15-a editii a fost imbogatit de o serie de nume faimoase la nivel international: Meshuggah (SE),Testament (SUA), Cult of Luna (SE), Leprous (NO), Stoned Jesus (UA), The Vintage Caravan (ISL), alaturi de Alternosfera (MD), Bucovina, Dordeduh, Taine si de tanara trupa sibiana Revolver.

Show-urile de pe Scena Mare si zona Rockwatch au fost completate de o varietate de evenimente culturale la care participantii la ARTmania Festival au avut intrare gratuita in baza bratarii de festival:
  • Activitati creative si sesiuni pentru lectura pentru copii si adulti – oferite in Piata Mare in colaborare cu Biblioteca Judeteana ASTRA Sibiu;
  • Proiectii de filme – pasionatii de cinema au putut viziona filme cunoscute oferite in baza colaborarii cu Biblioteca Judeteana ASTRA Sibiu;
  • Activari creative, zona de lectura si de vilinuri oferite de librariile Carturesti, alaturi de care festivalul ARTmania a lansat raftul online “CarturESTI de nesupus” (https://carturesti.ro/raft/raftul-artmania-2022-1191931 ), o colectie de carti pentru mintile libere, care sunt gata sa zboare pe aripile imaginatiei. Iubitorii de literatura au reducere de 20%, in perioada 15 iulie-15 august 2022, la achizitionarea online a titlurilor din raftul „CarturESTI de nesupus” daca folosesc codul ARTMANIA2022.
  • Expozitii de arta cu acces gratuit pentru studenti – puse la dispozitie de Muzeul National Brukenthal;
  • Vizite la muzee. Pentru ca exprienta culturala sa fie completa, intre concerte, persoanele cu bratara de festival au avut acces gratuit in spatiile expozitionale ale Complexului National Muzeal ASTRA si la seminariile, activitatile si evenimentele desfasurate de muzeu in perioada festivalului, evenimente precum Olimpiada „Mestesuguri Artistice Traditionale”.
  • Seminar de fotografie pentru pasionatii de imagini - sustinut de cunoscutul fotograf de evenimente Miluta Flueras.
Cea de-a 16-a editie a ARTmania Festival va avea loc in perioada 28 – 30 iulie 2023, abonamente pentru editia 2023 a Festivalului ARTmania fiind deja disponibile, in stoc limitat, pentru vanzare, la pret special, pe artmaniafestival.ro.


Despre ARTmania Festival:

ARTmania Festival, primul festival romanesc care a dezvoltat in Romania ideea de imbinare dintre arta si divertisment („entertainment”), este o platforma dedicata promovarii tuturor formelor de expresie artistica inspirate din cultura rock.

De-a lungul editiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Insa, ARTmania Festival nu inseamna doar concerte ale unor mari formatii internationale si locale. Muzica este componenta de baza de la care a pornit totul, insa, reprezinta doar o parte din experienta pe care festivalul a dorit sa o ofere iubitorilor de arta din Romania si din strainatate.

Inca de la inceputuri, ARTmania a fost gandita ca o platforma culturala menita sa ofere publicului cat mai multe evenimente si moduri de a experimenta forme variate de expresie artistica, precum: concerte, expozitii, lansari de carte sau proiectii de film. Acest spatiu comun de intalnire al artistilor si publicului la nivelul sunetului, culorilor, imaginilor sau literelor, gazduit de Piata si de cetatea medievala, creeaza spatiul de poveste si magia care reprezinta, in esenta, spiritului festivalului.

Fiind cel mai longeviv si mare festival rock din Romania si una dintre marcile cu cea mai indelungata traditie de pe scena culturala regionala, ARTmania si-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept indraznet si al unui ambient special: Piata Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetati medievale din Estul Europei.

ARTmania exploreaza mereu drumuri noi, capitalizand experienta editiilor anterioare, cand pe scena festivalului au urcat o serie de trupe importante, de la Steven Wilson, Serj Tankian si Devin Townsend, la Dream Theater, Opeth, Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, Apocalyptica, HIM, Gathering, The Sisters of Mercy, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre multi altii.


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top