Noutăți și comunicate

Activitati alternative la ARTmania Festival 2022 - Muzica, expozitiile, lectura si traditiile se reintalnesc

14 iulie 2022
Activitati alternative la ARTmania Festival 2022 - Muzica, expozitiile, lectura si traditiile se reintalnesc
Editia aniversara a ARTmania Festival continua colaborarile cu Complexul Muzeal ASTRA si Muzeul National Brukenthal. De asemenea, va aducem la cunostinta despre noua colaborare cu Biblioteca Judeteana ASTRA Sibiu pentru activitati de lectura dedicate adultilor si copiilor participanti la festival.

ARTmania Festival, in colaborare cu Complexul Muzeal ASTRA, Muzeul National Brukenthal si Biblioteca Judeteana ASTRA Sibiu continua seria evenimentelor alternative culturale pregatite pentru cea de-a 15-a editie cu acces gratuit in baza bratarii de festival cu: activitati de lectura, seminarii interactive pentru adulti si copii, expozitii cu acces gratuit pentru studenti.
Evenimentele vor avea loc in perioada 22 - 24 iulie 2022.
4. Activitati alternative la ARTmania Festival 2022 - Muzica, expozitiile, lectura si traditiile se reintalnescCarti – vineri pana duminica, intre 13:00 – 17:00 – Colaborare cu Biblioteca Judeteana ASTRA Sibiu in zona de scena-lounge Rockwatch, cu acces gratuit in baza bratarii de festival

Pe durata celor trei zile de festival, tinerii participanti vor avea acces gratuit, in baza bratarii de festival, la o serie de activitati gazduite de Biblioteca ASTRA:

Sesiuni de lectura pentru copii in scena-lounge Rockwatch din Piata Mare
Sesiunile de lectura pentru cei mici vor fi desfasurate de membri ai echipei bibliotecii judetene si este gandita pentru copii cu varste intre 4-12 ani.

Activitati creative desfasurate pentru copii
Participantii la festival sunt asteptati la atelierele de desenat, colorat si de confectionat decoratiuni din hartie desfasurate sub indrumarea bibliotecarilor de la Compartimentul pentru Copii si Tineret;

Colt de lectura si de relaxare pentru festivalieri mici si mari la scena-lounge Rockwatch din Piata Mare
Festivalierii mari si mici care apreciaza cartile si doresc sa se relaxeze pana la inceperea concertelor de pe scena mare sunt invitati la „coltul de lectura” pentru a alege din oferta de carte pusa la dispozitia participantilor de Biblioteca ASTRA si a lectura titlurile alese in spatiul special amenajat.

Filme – sambata si duminica, intre 10:00 – 17:00 – Oferite de Biblioteca Judeteana ASTRA – acces gratuit in baza bratarii de festival

Cinefilii vor putea viziona in fiecare zi de festival o serie de filme atent selectate. Acestea vor fi proiectate in Sala multimedia a Muzeului Brukenthal, intre orele 10:00 – 17:00, unde ARTmaniacii vor avea acces gratuit in baza bratarii de festival, in limita locurilor disponibile.

Iubitorii de lucrari cinematografice vor avea ocazia sa urmareasca:
Sambata, 23 iulie:
12:20 – „De ce eu?” - bazat pe fapte reale, filmul spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tanar procuror idealist care incearca sa rezolve un complicat caz de coruptie in tumultuosul context social-politic din Romania anilor 2000.
14:40 – „Undeva la Palilula”- filmul urmareste periplul si peripetiile proaspatului doctor Serafim care primeste o repartitie la Palilula, un orasel fantoma, pierdut in mijlocul campiei valahe

Duminica, 24 iulie:
10:00 - „Kagemusha” – in regia lui Akira Kurosawa isi poarta spectatorii in "Kagemusha" prin istoria medievala a Japoniei vazuta dintr-un punct de vedere personal, punand accentul pe luptele interminabile pentru suprematie intre lorzi care au macinat puterea statului.
13:10 - „Capote” – este o drama biografica ce ilustreaza intamplarile reale din care autorul s-a inspirat in scrierea romanului „Cu sange rece"
15:30 - „Bacalaureat” – cunoscut in perioada de pregatire sub numele de „Fotografii de familie", spune povestea unui doctor dintr-un mic oras de provincie care trebuie sa decida care e cea mai buna cale de urmat pentru copilul lui in contextul societatii romanesti de astazi.

Proiectiile de filme au loc in Sala multimedia din Casa Albastra a Muzeului Brukenthal: Piata Mare nr. 5, Sibiu.
3. Activitati alternative la ARTmania Festival 2022 - Muzica, expozitiile, lectura si traditiile se reintalnesc
Expozitie de arta pentru studenti – vineri pana duminica, intre 9:00 – 17:00 – Colaborare cu Muzeul National Brukenthal, cu acces pentru studenti in baza bratarii de festival

Studentii care participa la ARTmania au acces gratuit, in baza bratarii, la expozitia „Goya si Dali, Blestemul Razboiului”.

Expozitia prezinta, in premiera la Sibiu, o serie de gravuri realizate de artistul spaniol Francisco Goya. Gravurile lui Goya suscita interesul cunoscatorilor, dar si al celor care le vad pentru prima data, atat prin valoare artistica, calitatile tehnice, dar si prin mesajul moral transmis, cel mai cunoscut fiind “Somnul ratiunii naste monstri”. Prin opera sa, Goya ne arata ca arta trebuie sa se ridice impotriva erorilor si viciilor omenesti.

Alaturi de gravurile lui Goya din temele Tauromaquia, Dezastrele Razboiului si Capricii vor fi expuse si lucrari realizate de Dali inspirate din lucrarile lui Goya, ce apartin colectionarului George Serban.

Salvador Dali a fost impresionat de opera compatriotului sau, astfel ca a decis sa interpreteze celebra serie a Capriciilor, supunand fiecare lucrare la elemente artistice specifice Dali. Opera lui Goya, poate la fel de actuala ca in vremea sa, a fascinat intotdeauna generatiile. Obiceiurile ilustrate si cruzimea omniprezneta, combinate cu abuzul unor paturi sociale, evoca in continuare emotii puternice vizitatorului.

Expozitia „Goya si Dali, Blestemul Razboiului” poate fi vizitata la Cabinetul de stampe, din Palatul Brukenthal (Piata Mare, nr. 4), vineri - sambata – duminica, intre orele.
2. Activitati alternative la ARTmania Festival 2022 - Muzica, expozitiile, lectura si traditiile se reintalnescTraditii – vineri pana duminica, intre 10:00 – 20:00 – Ateliere practice in colaborare cu Muzeul ASTRA si acces GRATUIT, in baza bratarii de festival, in cadrul Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale „ASTRA” din Sibiu si la evenimentele organizate in incinta sa

Complexul National Muzeal ASTRA (Muzeul Satului din Sibiu) continua parteneriatul cu ARTmania Festival, sustinand acest proiect cultural modern prin acordarea accesului gratuit in spatiul care promoveaza traditiile romanesti.

Astfel, in perioada festivalului ARTmania (22-24 iulie 2022), participantii la festival beneficiaza de acces gratuit in incinta Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale „ASTRA” din Sibiu, in baza bratarii de acces primite pentru editia ARTmania Festival 2022.

De asemenea, festivalierii vor avea acces gratuit la evenimente organizate in interiorul Complexului Muzeal ASTRA:

Activitati si ateliere pentru copii

Ateliere de reciclare creativa - vineri-duminica, 10:00-18:00: copiii vor invata sa recicleze resturi de lemn si, pictandu-le, sa transforme lemnul intr-un accesoriu vestimentar unicat, precum pandantiv, bratara sau nasturi. Este un atelier interactiv si plin de culoare in care, alaturi de mesterul Raluca Elena Cosareanu, copiii vor transpune elemente inspirate din natura si traditional pe suport din lemn.

Teatru interactiv: Frati de cruce - Pacala si Tandala in vacanta, by Eppic Education - sambata 23 iulie si duminica 24 iulie, cate 2 reprezentatii de la orele 11:00 si 13:00

Acces la evenimentul „Olimpiada Nationala Mestesuguri Artistice Traditionale”
Cine nu crede ca traditiile sunt duse mai departe poate merge la Muzeul ASTRA pentru a se convinge. In cadrul acestei competitii, organizate dupa tiparul olimpiadelor scolare, Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului este si in acest an gazda a de mai bine de 200 de copii si tineri de pe intreg cuprinsul tarii care se intrec in tesut, brodat, pictat icoane pe lemn sau sticla, sculptat sau confectionat mobilier, confectionat masti sau incondeiat oua. Pe langa dibacia mainilor, cu siguranta veti admira frumusetea costumelor sau caldura vocilor pentru ca talentul nu vine niciodata singur.

Activitati pentru tineri si adulti

ASTRA VR – circuit expozitional multimodal - vineri-duminica, intre 11:00-17:00, la Muzeul in aer liber, Gospodaria de bostinari din Sebesul de Jos, Gospodaria de oieri din Rasinari, Staulul din Rasinari

ASTRA VR este cel mai nou circuit expozitional inaugurat in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului care propune vizitatorilor modalitati inovative de a cunoaste viata locuitorilor din doua sate sibiene in urma cu mai bine de un secol.

Experiente in realitatea virtuala, povesti sonore sau banda desenata va dezvaluie o lume intreaga in jurul celor 13 obiecte restaurate in cadrul acestui proiectului Utilizarea tehnologiei multimedia de ultima generatie in accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3), finantat prin Granturile SEE 2014 – 2021 in cadrul Programului RO-CULTURA, APELUL Sustinerea expozitiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate

Acces la expozitia „#expo Albina. De la plansa la camasa” – vineri-duminica, intre 10:00 – 18:00, in Pavilionul Muzeal Multicultural, intrarea principala

124 de camasi contemporane cusute la initiativa Asociatiei Semne cusute si Sezatoare Ploiesti dupa albumul „Cusaturi romanesti” realizat de Elisa Bratianu in anul 1943. Un drum parcurs de la hartie si pensula pana la pixeli si softuri, cu un rezultat asemanator, atunci si acum: rauri de matase cusute pe panze spumoase de in si bumbac, sau mai rigide de canepa. Participantii la festivalul ARTmania sunt invitati sa descopere doua comunitati patrimoniale ce promoveaza, cu respect si responsabilitate, tehnicile de lucru ale camasilor traditionale.

Acces la trasee tematice – Descoperim diversitatea culturala
Muzeul ASTRA invita participantii la festival, indiferent de varsta, sa descopere ce inseamna diversitatea culturala. Cei interesati sa inteleaga mai multe despre cum traiau impreuna oamenii de diverse etnii, culturi sau religii in satele din Romania au ocazia de a afla lucruri interesante prin participarea la aceste trasee tematice.

Lucruri mici, aparent banale ofera participantilolr prilejul de a se plimba si a descoperi aspecte noi din viata muzeului. Festivalierilor le sunt propuse zece trasee tematice pentru a descoperi prin joaca diversitatea culturala cu ajutorul florilor, palariei, bradului, graului, targurilor, gardurilor, pietrelor, nuielelor, rotii sau prin vremuri.

Participantii la festivalul ARTmania sunt rugati sa ceara la intrarea principala in muzeu una dintre cele zece brosuri tematice sau pliantul cu vanatoarea de comori, care sunt disponibile gratuit in limbile engleza, germana si maghiara.

Complexului Muzeal ASTRA din Sibiu:
Adresa: Str. Padurea Dumbrava nr. 16-20, Sibiu
Program: zilnic 10:00 – 20:00



Pe scena ARTmania Festival, pe 22-23-24 iulie 2022, vor urca: Mercyful Fate, Meshuggah, Transatlantic, Testament, Cult of Luna, Leprous, The Pineapple Thief, Stoned Jesus, The Vintage Caravan completate de Alternosfera, Bucovina, Dordeduh, Taine si de tanara trupa sibiana Revolver.

Abonamente si bilete pe zile pentru editia aniversara a Festivalului ARTmania sunt in vanzare pe artmaniafestival.ro, ambilet.ro, eventim.ro, entertix.ro si iabilet.ro. Toate abonamentele achizitionate pentru festivalul ARTmania in perioada 2019-2021 raman valabile pentru editia din 2022 a acestui eveniment, fara modificari suplimentare de cost sau de alta natura.

Despre ARTmania Festival:

ARTmania Festival, primul festival romanesc care a dezvoltat in Romania ideea de imbinare dintre arta si divertisment („entertainment”), este o platforma dedicata promovarii tuturor formelor de expresie artistica inspirate din cultura rock.

De-a lungul editiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Insa, ARTmania Festival nu inseamna doar concerte ale unor mari formatii internationale si locale. Muzica este componenta de baza de la care a pornit totul, insa, reprezinta doar o parte din experienta pe care festivalul a dorit sa o ofere iubitorilor de arta din Romania si din strainatate.

Inca de la inceputuri, ARTmania a fost gandita ca o platforma culturala menita sa ofere publicului cat mai multe evenimente si moduri de a experimenta forme variate de expresie artistica, precum: concerte, expozitii, lansari de carte sau proiectii de film. Acest spatiu comun de intalnire al artistilor si publicului la nivelul sunetului, culorilor, imaginilor sau literelor, gazduit de Piata si de cetatea medievala, creeaza spatiul de poveste si magia care reprezinta, in esenta, spiritului festivalului.

Fiind cel mai longeviv si mare festival rock din Romania si una dintre marcile cu cea mai indelungata traditie de pe scena culturala regionala, ARTmania si-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept indraznet si al unui ambient special: Piata Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetati medievale din Estul Europei.

ARTmania exploreaza mereu drumuri noi, capitalizand experienta editiilor anterioare, cand pe scena festivalului au urcat o serie de trupe importante, de la Steven Wilson, Serj Tankian si Devin Townsend, la Dream Theater, Opeth, Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, Apocalyptica, HIM, Gathering, The Sisters of Mercy, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre multi altii.


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top