Cronici / Galerii foto / Interviuri

Interviu cu trupa Hteththemeth - Läo, Vlad și Luci - despre al treilea album de studio, influente muzicale si alte chestii ”kinky”

Autor: Cezar, 4 Aprilie 2022

(10)interviu-cu-trupa-hteththemeth-laeo-vlad-si-luci-despre-al-treilea-album-de-studio-influente-muzicale-si-alte_752fa2.jpgFacem ce facem și ne tot întoarcem în Brașov... Cezar a discutat cu Läo, Vlad-Andrei și Luci din trupa Hteththemeth! Vedeți mai jos ce a ieșit! :)

Salutare! Îmi pare bine ca am reușit în sfârșit să vă prind, chiar și pentru câteva întrebări. Vă rog să vă prezentați pentru cititorii noștri.
Salutare! Ma numesc Läo Kreegan și reprezint trupa Hteththemeth din Orașul Coroanei.
Salut! Sunt Vlad-Andrei, clape și backing vocals în Hteththemeth.
Salut! Eu sunt Lucian Popa, Luci pe scurt, cânt la chitară în Hteththemeth și pe alocuri mai încerc să cânt și cu vocea.
Am tot văzut teasere pe pagina voastră de Facebook... la ce lucrează trupa Hteththemeth în ultimul timp?
În momentul de față lucrăm intens la al treilea album de studio, totodată fiind și cel de-al doilea din saga pe care am început-o în 2016. Albumul se va numi Telluric Inharmonies, iar tematic este un prequel al Best Worst Case Scenario. Am lansat deja câteva piese de pe album, cu tot cu videoclipuri (primele două doar cu lyric video) și suntem nerăbdători să finalizăm albumul. Din nefericire lucrurile se mișcă mai greu, având în vedere că facem totul exclusiv prin propriile eforturi.
Când aveți următoarele concerte?
Sperăm noi cât mai curând. Avem deja planificată participarea la câteva festivaluri ce vor avea loc în acest an, dar sperăm să ne revedem cu publicul încă din această primăvară. Toate detaliile le vom anunța pe paginile noastre de social media, la momentul oportun.
(3)interviu-cu-trupa-hteththemeth-laeo-vlad-si-luci-despre-al-treilea-album-de-studio-influente-muzicale-si-alte_e8c89d.jpg
În ce măsură v-a afectat situația din ultimii ani? Când ne bucuram și noi că se mai relaxează treaba au început alte evenimente triste chiar la graniță... Aveți, din întâmplare, un mesaj de încurajare pentru artiști?
(2)interviu-cu-trupa-hteththemeth-laeo-vlad-si-luci-despre-al-treilea-album-de-studio-influente-muzicale-si-alte_f75ef6.jpg
Läo: Personal am avut o perioadă extrem de încărcată, și emoțional, și lucrativ. Pe plan profesional a trebuit să lupt să găsesc o mulțime de soluții pentru a-mi menține business-urile deasupra liniei de plutire.

Din punct de vedere pandemic, am încercat să stau cât mai departe de panică, totodată având grijă de mine și de cei din jur, conform standardelor proprii, coroborate atent la sfaturi avizate.

Legat de lucrul cu trupa, perioada ne-a afectat, indubitabil. Dacă pe plan lucrativ am reușit să ne mai vedem, să încropim piese noi, să mai lucrăm la un lyric video, și chiar și la un videoclip, din punct de vedere concertistic situația nu a stat prea roz. Am reușit să participăm la câteva festivaluri și evenimente culturale, dar au fost semnificativ mai puține decât în perioada pre-pandemică.
(1)interviu-cu-trupa-hteththemeth-laeo-vlad-si-luci-despre-al-treilea-album-de-studio-influente-muzicale-si-alte_129050.jpg
Vlad: A fost o perioadă extrem de complicată, din multe puncte de vedere. Am trecut printr-o mulțime de stări – anxietate, confuzie, furie, pierdere, determinare, speranță. A fost un carusel de emoții și de întâmplări. Iar când speram că vin vremuri mai frumoase, a trecut la un nou nivel războiul care începuse acum mulți ani în Ucraina. Mesajul de suport este greu de trimis în astfel de vremuri. Tot ce pot sa le transmit, atât artiștilor, cât și celor a căror artă a devenit supraviețuirea, este să fie tari, să încerce să reziste tuturor dificultăților și să continue să facă ceea ce iubesc în fiecare zi, oricât de greu ar fi uneori. Iar atunci când e prea greu, să tragă adânc aer în piept și să își îngăduie un moment de pauză și de conectare cu propriile emoții, frici și îndoieli.
(4)interviu-cu-trupa-hteththemeth-laeo-vlad-si-luci-despre-al-treilea-album-de-studio-influente-muzicale-si-alte_f4e14e.jpg
Luci: Din păcate pandemia a adus o grămadă de schimbări în felul nostru de a interacționa, la nivel de societate, fiind un adevărat obstacol în calea concertelor și a tuturor manifestărilor artistice cu public, dar nu numai. Pentru mine personal a fost stresant și la locul de muncă (ISU Brașov), unde am avut perioade mult mai pline, având în vedere rolul instituției unde lucrez în gestionarea pandemiei. Cu toate acestea, am reușit să îmi fac mereu timp pentru muzică, atât cu Hteththemeth, cât și cu cealaltă trupă în care activez, False Reality. În măsura posibilităților, am reușit să ne vedem, chiar și în formule incomplete, inclusiv pentru a pune la punct piese pentru viitorul album sau pentru înregistrări.

În plan personal trebuie să recunosc că venirea pandemiei s-a suprapus și peste evenimente foarte faine, căci am început relația cu iubita mea fix cu o lună înainte de întreaga nebunie, mutându-ne împreună la nici jumătate de an mai târziu, dar izolarea și toate perioadele de carantină au fost destul de greu de suportat. Cred că faptul că am ieșit din casă constant, pentru a merge la muncă, a avut totuși avantaje în gestionarea situației din punct de vedere psihic.

Bineînțeles, nu am fost scutiți nici de momente foarte triste, cel mai greu dintre ele fiind moartea lui Bob, fostul nostru coleg de trupă, la doar 27 de ani, moment pe care nu știu dacă vom reuși să îl depășim complet vreodată.

Și când credeam cu toții că ce a fost mai greu a trecut, a început războiul la scară largă fix lângă noi, în Ucraina. Tot ce pot spune este că nu există certitudini în viață, așa că trebuie să încercăm să profităm la maxim de timpul avut la îndemână și, bineînțeles, să încercăm să îi ajutăm pe cei loviți de întorsăturile neprevăzute ale vieții.
S-a modificat în vreun fel timpul pentru compus piese noi sau cel dedicat repetițiilor? Aveți vreun eveniment aparte de care vă aduceți aminte?
Pentru că a trebuit să stăm o perioada izolați (ba stare de urgență, ba din motive personale), ni s-a cam modificat programul standard, dar așa cum spuneam, suntem bucuroși că am găsit soluții pentru a merge mai departe.
Ca eveniment aparte, în vara lui 2021 am cântat la Făgăraș, la un eveniment de genul zilele orașului, într-un parc mic și cochet. Scena era direct pe pământ, sub un copac foarte mare. În timp ce cântam s-a lăsat seara, iar între crengi erau puse lumini. A fost o experiență foarte inedită, foarte interesantă și cumva totul a avut o atmosferă destul de intimă, publicul fiind atât de aproape și la același nivel cu noi. Deși până în momentul respectiv nu mai participasem la astfel de evenimente, interacțiunea cu un public nou (în mare parte alcătuit din copii fenomenali), la care se adaugă ambianța plăcută a locului, ne-a făcut sa ne dorim ca pe viitor să mai participăm la astfel de evenimente. Aaa... și deși am menționat fugitiv, reiterez: copiii au fost demențiali! Au aplaudat, au țipat, a fost nebunie!
Care sunt trupele care v-au influențat stilul / sound-ul și în ce fel?
Läo: Personal, atunci când compun muzică și când scriu versuri, las totul sa iasă din propriul meu spirit. Încerc sa nu ating creația proprie cu chestii pe care le-am auzit sau care mi-au plăcut în altă parte, tocmai din dorința de nu schimba esența mesajului pe care vreau să îl transmit. Din cauza asta nici nu prea ascult muzica atunci când compun. Lăsând acest fundament la o parte, care din afară poate fi privit ca puțin arogant, cred că orice compozitor/textier/scriitor este influențat mai mult sau mai puțin de predecesori sau contemporani. Așa că din miile de albume ascultate până acum, sunt sigur că s-au aciuat subliminal câteva sunete în creierul meu.
Vlad: Sunt o mulțime de influențe muzicale în Hteththemeth. Și asta se reflectă în diversitatea stilurilor abordate, uneori chiar în cadrul aceleiași piese. Toți suntem diferiți și ascultăm artiști și genuri muzicale foarte variate, de la metal și nu-metal de toate felurile, până la jazz, blues, fado sau muzică simfonică. Pentru mine, influențele principale vin din zona metalului simfonic – Nightwish, Within Temptation, Epica – și a metalului progresiv – Dream Theater, Leprous, Soen. În plus, simt uneori dorința de a presăra un strop de jazz pe ici, pe colo.
Luci: Nu aș putea să numesc un artist sau o trupă anume care să ne fi influențat stilul ca trupă, pentru că nu consider că stilul nostru poate fi definit cu ușurință, din contră, chiar îl consider aproape imposibil de catalogat prin prisma tiparelor muzicale existente, și asta în primul rând datorită felului foarte diferit și unic în care percepem și simțim fiecare dintre noi muzica. Totul se întâmplă la intersecția nebuniilor noastre muzicale, personale chiar. De asemenea, sunt de părere că muzica noastră are un grad foarte ridicat de intimitate, mai ales la nivel muzical, dar și la nivel conceptual.

Dacă vorbim doar de mine, sunt influențat de muzicieni care reușesc să mă miște, să mă facă să plec în călătorii prin propria minte, prin propriul suflet, din genuri care variază de la metal extrem până la folk, muzică clasică, jazz etc. Din punct de vedere al instrumentului la care cânt, sunt mulți chitariști pe care îi admir, rezumându-mă acum la a-i numi pe Steve Vai, David Gilmour, Brian May, John Petrucci, Al Di Meola, Vicente Amigo și chiar un basist, Victor Wooten.
(7)interviu-cu-trupa-hteththemeth-laeo-vlad-si-luci-despre-al-treilea-album-de-studio-influente-muzicale-si-alte_1b1b80.jpg
Cum ați abordat ideile pentru noul album? Ce ne poți spune despre procesul de creație în cadrul trupei?
Läo: Fiecare album a fost compus diferit, în funcție și de formula existentă în momentul respectiv. Dacă primul album (Ziduri Mucegăite Cu Rosturi) a fost compus în doi (eu și colegul meu de atunci, Jamm Klirk), al doilea (Best Worst Case Scenario) a avut câteva piese pe care le-am "adus" cu mine din perioada în care proiectul era „one creature band”, iar ulterior, odată cu cu apariția de noi membri, am început să compunem piesele printr-un efort colectiv. Un mare aport la acest album l-a avut Bob (Robert Cotoros), care a compus linii melodice instrumentale la multe piese. Deși din păcate nu se mai află printre noi, talentul și geniul sau au rămas moștenire în mai multe piese, inclusiv pe câteva din albumul Telluric Inharmonies.

Revenind la prezent, modul de lucru este nu foarte departe de cel precedent, cu mențiunea că acum toți participăm în mod activ la partea de compoziție. Conceptul (povestea) vine din creierul meu bolnav, apoi intrăm în sala de repetiții și ne jucăm, fiecare cu instrumentul lui. Sună ”kinky”, și chiar este, dar din punct de vedere artistic. Folosesc acest ton, pentru că deși munca noastră este foarte serioasă, este de asemenea plină și de o energie jucăușă. Așa cum spuneam, colegii fac un fel de jam session, iar eu bolborosesc ceva cu vocea, peste instrumentele lor. Dacă ne place cum sună, mă apuc de scris versurile pentru piesa respectivă, totul conform planului conceptual.
Vlad: Piesele Hteththemeth pornesc de la o idee muzicală, indiferent de la care dintre noi pleacă ea, iar apoi se construiește totul, notă cu notă, instrument cu instrument, idee cu idee. La final, totul trebuie să fie aliniat cu conceptul și povestea Hteththemeth, dar și cu emoția personală și comună pe care ne-o transmite piesa.
Luci: Așa cum spun și ai mei colegi, totul a devenit un efort comun, în care se fac simțite din plin coeziunea și unitatea noastră muzicală care, oarecum paradoxal, vin tocmai din diversitate.

Un alt aspect foarte interesant din punct de vedere compozițional se întâmplă în timpul sesiunilor de înregistrare. Având în vedere că fiecare își înregistrează părțile de regulă acasă, pe cont propriu, acest mod de lucru lasă mult mai mult loc pentru creativitate și pentru idei noi, având în vedere că la sala de repetiții nu putem cânta mai multe chestii în același timp, pe același pasaj. În felul acesta apar aproape constant îmbunătățiri și modificări de structură ale pieselor, dar și teme muzicale noi, în care își fac apariția și instrumente noi, atât folosind sampling, prin VST-uri, dar și instrumente reale, cum este de exemplu violoncelul Alexandrei (prim-violoncelist la Filarmonica Brașov și violoncelist în 4Tune Quartet), care va apărea în mai multe piese de pe Telluric Inharmonies.
(6)interviu-cu-trupa-hteththemeth-laeo-vlad-si-luci-despre-al-treilea-album-de-studio-influente-muzicale-si-alte_100459.jpg
Care sunt idolii voștri rock sau artiștii preferați și de ce?
Läo: Dacă ar exista un idol rock, cu siguranță acela aș fi eu.

Dar până la idoli, cred în suflete sau spirite care produc sau au produs un seism muzical și artistic. Printre aceștia, pentru mine personal au avut un cuvânt de spus David Bowie, Morten Harket, Serj Tankian și Till Lindemann.
Vlad: Idol poate că e un pic cam mult spus, dar Tuomas Holopainen este muzicianul pe care îl admir cel mai mult. De la profunzimea versurilor pe care le scrie, la muzicalitatea și complexitatea compozițiilor, până la personalitatea sa enigmatică și retrasă, totul mi se pare aliniat cu ideea mea despre ce ar trebui să fie un artist complet. Iar piesele mamut pe care le-a scris de-a lungul timpului, cum ar fi Ghost Love Score, The Poet and the Pendulum, Song of Myslef și, mai ales, The Greatest Show on Earth, sunt, din punctul meu de vedere, echivalentul în rock și metal al marilor lucrări din muzica simfonică.
Luci: Personal, nu cred în ideea de idoli. Poate și pentru că avem tendința la nivel de societate de a mistifica anumite aspecte ale personalității unor artiști, uitând că de fapt și ei sunt oameni, indiferent cât de excepționali sunt în domeniul lor. Eu cred în pasiune, în rafinament artistic și în lipsa barierelor în exprimare, în ideea că arta există în primul rând pentru a transmite emoții, idei, pentru a aduce un strop de magie în cotidian, pentru a servi ca inspirație și, de ce nu, ca motivație.

Lăsând la o parte discuția privind idolii, sunt mulți muzicieni care îmi plac foarte mult, care mă inspiră și despre care cred că au creat adevărate capodopere, din care îi amintesc pe Pink Floyd, Queen, Dream Theater, Opeth, Death (inclusiv proiectul DeathOrchestra), Wardruna, Steve Vai, Vicente Amigo, Steven Wilson, Portishead, Louis Armstrong, Ennio Morricone, Chopin etc.
(7)interviu-cu-trupa-hteththemeth-laeo-vlad-si-luci-despre-al-treilea-album-de-studio-influente-muzicale-si-alte_2b2d82.jpg
Ce muzică / artiști ați ascultat în ultimul timp? Ce piese ne recomandați să ascultăm?
Läo: Ascult foarte multă muzică, de diverse facturi. În ultima vreme am devenit mega pasionat de coloane sonore. Dacă e să vorbim despre coloane sonore, le recomand pe cele ale filmelor Cruella (coloana sonoră e în mare parte rock clasic plus elemente originale; e funny și filmul) și Joker, care mi se par foarte faine. Albume noi nu prea am mai ascultat în ultima vreme, tocmai din motivul menționat mai sus. Dar reascult cu plăcere Conjure One - Conjure One și A-ha - Minor Earth Major Sky (albumul meu preferat din tot ce s-a scris ca muzică până acum).
Vlad: Vă recomand să ascultați oricând muzica pe care o iubiți, muzica aceea care vă face să vă simțiți vii, care vă face să intrați în contact cu emoțiile voastre, care se armonizează cu stările de moment pe care le aveți. Cele patru piese de la Nightwish pe care le-am menționat la întrebarea precedentă sunt oricând o recomandare pe care o pot face cu tot dragul. Îmi place teribil abordarea orchestrală a pieselor Architects, o recomand oricui are deschidere pentru combinația de metalcore cu muzică simfonică. Am ascultat multă muzică de pe coloanele sonore ale filmelor – Hans Zimmer, Ramin Djawadi, Craig Armstrong, John Williams, Olafur Arnalds, Abel Korzeniowski, Javier Navarette și mulți, mulți alții. În plus, Wardruna și Kalandra, Leprous și Soen, GoGo Penguin și Dirty Loops, Chris Botti, Ghostly Kisses. Ascultați orice vă spune ceva și orice vă face să simțiți ceva.
Luci: În afară de artiștii enumerați mai sus, playlist-ul meu se tot schimbă și modifică, însă din nefericire timpul avut la dispoziție strict pentru ascultat muzică este foarte redus, astfel că de obicei ascult muzică în timp ce fac altceva (la volan, în timp ce muncesc, în timp ce fac diverse activități casnice etc.). În ultimul timp am ascultat destul de mult Wardruna, Septic Flesh, Dream Theater, Michael Jackson, Depeche Mode, dar și muzică de film, în special Goran Bregovic și Ennio Morricone.
(8)interviu-cu-trupa-hteththemeth-laeo-vlad-si-luci-despre-al-treilea-album-de-studio-influente-muzicale-si-alte_f19911.jpg
Gear nerds: Ce ne poți povesti despre partea tehnică, scule, sunet, etc.? Ați experimentat cu diverse opțiuni pentru a crea sunetul tău sau al trupei?
Läo: Pe scenă folosesc două microfoane: Sennheiser e935 (cu fir) și Line6 XDV55 (wireless), alegând unul sau altul în funcție de starea de dinaintea concertului. Mai folosesc o grămadă de elemente de recuzită, care mă ajută sa par mai nebun decât sunt.
În studio folosesc un microfon Rode NT1.
Luci: În ceea ce privește cântatul live, „arma” mea muzicală principală este o chitară PRS Santana SE cu doze schimbate (Seymour Duncan JB și 59), care beneficiază de sprijinul unui procesor de chitară Boss GT-10, al cărui sunet este rafinat de un simulator de cabinet de chitară Mooer Radar (cu tehnologie IR), pe care folosesc un profil de MESA Boogie Rectifier 4×12. De asemenea, folosesc un microfon Shure Beta 58a, cabluri Samson și pene Dunlop JP Jazz III 2.0. După ce am avut mai multe amplificatoare de chitară și am cântat cu amplificator fizic pe scenă ani de zile, mi-am dat seama că prefer versiunile digitale (procesor de chitară și simulator de cabinet), care sunt mult mai ușor de transportat și, în plus, reușesc astfel să reduc considerabil zgomotul de pe scenă.
Cum stați la capitolul "timp liber"? Ce hobby-uri aveți?
Läo: Din păcate, noțiunea de timp liber la mine are alte conotații, având în vedere cum aproape toate activitățile de recreere au devenit profesionale. De pe vremea facultății am devenit reviewer profesionist pe partea de muzică, jocuri PC și film, iar cu timpul s-au tot adăugat noi domenii. Sunt pasionat de IT (având la un moment dat chiar și o firma de construit PC-uri puternice). Acum cronichez doar device-uri, iar din când în când mai construiesc câte un PC pentru mine. O altă pasiune este muzica. Am cronicat până acum pentru diverse platforme peste 5.000 de albume (rock, metal, pop, dance, house, trip hop, trance, ambiental). Am menționat doar genurile muzicale care îmi și produc plăcere auditiva, stilurile cronicate fiind de fapt mult mai multe. Îmi mai plac foarte mult și jocurile. Cele pe PC au loc special în spiritul meu. Sunt câteva serii al căror fan devotat sunt, deși în ultimii 5 ani nu am mai reușit să mă joc nici măcar un minut - Fallout, Heroes Of Might And Magic, Warcraft, Ultima Underworld, Command & Conquer, Total War, etc. Nu neglijez nici jocurile de tip board game. Dețin în jur de 100, dar de când a început pandemia, întâlnirile cu prietenii la seara de boardgames au dispărut. Ultima dată am jucat Pandemic în martie 2020. :) Apoi îmi place să citesc. De obicei citesc doar filosofie sau cărți care sunt cumva documentare, pentru a învăța mai multe într-un anumit domeniu. Bineînțeles, îmi mai plac filmele. De toate felurile, mai puțin cele horror cu zombies, care mă cam plictisesc. Deși am văzut Resident Evil. :)
Vlad: Nu prea îmi e mie clar conceptul de timp liber, dar voi încerca să răspund cumva la această întrebare. Fac mai multe lucruri, dar aproape pe toate le consider esențiale pentru viața mea, pentru că mi-ar fi greu să mă echilibrez fără ele. Îmi place muntele și îmi plac drumețiile, îmi place să fac mișcare. Citesc destul de mult, dar asta vine la pachet cu una dintre ocupațiile mele din viața de zi cu zi. Astfel că în ultima vreme nu prea am mai avut timp de ficțiune, dar am citit mult despre psihologie și psihoterapie. Îmi plac filmele, prefer producțiile realizate departe de influența Hollywood, mai ales în Italia sau Spania. Aș vrea să am timp să merg mai des la teatru și la concerte. Sunt mai mult decât un microbist, iar Real Madrid este unul dintre motivele pentru care viața mea este frumoasă.
Luci: Din păcate ziua are prea puține ore pentru cât de multe lucruri îmi plac. Iubesc să citesc, în special ficțiune din zona fantasy și SF, dar nu numai. De fapt, îmi plac poveștile, fie că vin sub forma cărților, a filmelor, a serialelor, sau a jocurilor pe PC. Îmi plac și jocurile fizice, mai ales șah, dar și board games cum ar fi Coloniștii din Catan, diverse jocuri de cărți sau chiar și rummy.

De asemenea, îmi place foarte mult muntele, sau natura în general, acolo fiind locul unde îmi încarc cel mai bine bateriile, în afară de concerte, bineînțeles. Automat, iubesc drumețiile pe munte sau plimbările de orice fel, inclusiv pe bicicletă. Îmi place să înot și îmi plac sporturile, în general. Joc cu plăcere badminton, squash, tenis, iar în trecut jucam și fotbal sau baschet, la care am fost nevoit să renunț în urma unor probleme. În ceea ce privește aspectul de spectator, sunt un împătimit al hocheiului pe gheață, însă îmi doresc mult să ajung și la meciuri ale echipei naționale de rugby.

Normal, muzica nu putea nici ea să lipsească din această listă, pentru că fără ea nu îmi pot imagina existența, muzica fiind o parte esențială din construcția sufletului meu. Îmi place foarte mult tot ce ține de muzică, atât ca ascultător, dar mai ales muzica live, de la muzică simfonică până la concerte metal. Din perspectiva mea, nu genul muzical este foarte important, ci artistul în sine (cu micile excepții de rigoare).
Ați avut sau vă gândiți să faceți concerte online?
Din păcate, sau poate din fericire, felul în care performăm pe scenă este destul de incompatibil cu concertele online. Un concert Hteththemeth este o experiență completă, plină de emoție și trăire, pentru noi fiind esențiale prezența publicului în fața noastră și schimbul de energie cu acesta, iar dacă publicul e ascuns în spatele unor ecrane, fără posibilitatea de a interacționa cu noi în mod direct, nici show-ul nu poate ieși prea fain.
Mulțumesc pentru faptul că v-ați făcut timp pentru acest interviu și sper să vă vedem în curând, pe scenă!
Hteththemeth: Noi vă mulțumim! Sunteți de atât timp alături de noi și nici nu există cuvinte pentru a vă mulțumi pentru întreaga susținere pe care ne-ați oferit-o. Sunteți minunați, iar fără voi, vocea noastră, instantaneele de la concerte, mesajele noastre, nu ar fi ajuns atât de departe! Și pentru asta, vă suntem profund recunoscători!
Trupa Hteththemeth a lansat recent un videoclip nou, click aici pentru detalii.
Pentru mai multe detalii despre trupă, vizitați profilul trupei Hteththemeth.


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top