Cronici / Galerii foto / Interviuri

Interviu cu Luci din False Reality: ”...nu uitați să-i sprijiniți pe cât puteți pe cei care încearcă să ducă mai departe toată această nebunie frumoasă numită muzică live”

Autor: Cezar, 31 Ianuarie 2022

Săptămâna aceasta, seria noastră de interviuri ne aduce din nou în Brașov. Așadar, am discutat cu Luci din False Reality despre situația din ultimele luni si planurile de viitor ale trupei sale. În continuare puteți citi interviul, realizat de către colegul nostru, Cezar Cazan.
- Salutare! Chiar dacă ne știm de la concerte, tot o zic: eu sunt Cezar de la Letsrock.ro, iți mulțumim pentru amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări! Te rog să ne spui cum te cheamă și ce trupă reprezinți:
- Salut! Eu sunt Luci din False Reality (Luci pe scurt, Lucian Popa pe lung). Mulțumesc în numele trupei pentru amabilitatea de a ne pune aceste întrebări!
(1)interviu-cu-luci-din-false-reality-...nu-uitati-sa-i-sprijiniti-pe-cat-puteti-pe-cei-care-incearca-sa-duca-mai-departe_6c1387.jpg
- La ce lucrează trupa ta în ultimul timp?
- De curând am reușit să terminăm o piesă nouă, după mai bine de cinci ani de pauză din punct de vedere al compozițiilor, având în vedere multiplele schimbări de componență care ne-au tot lovit. Din fericire am reușit să ne vedem destul de des în timpul pandemiei și astfel ne-am închegat suficient încât să avem planuri pentru a compune și alte piese, scopul fiind bineînțeles un album nou.
- Când aveți următoarele concerte?
- Din păcate nu avem răspuns la această întrebare, noi sperăm cât mai curând și cât mai des.
- În ce fel v-a afectat pandemia activitatea și interacțiunea cu colegii? Ce anume ați reușit să faceți de când suntem în pandemie și cum ați abordat voi situația?
- Având în vedere locul meu de muncă (ISU Brașov), am fost destul de ocupat cu munca, noi fiind implicați direct în gestionarea situației, însă am reușit să găsesc mereu timp și pentru muzică. Nu am renunțat la repetiții, atât cu False Reality, cât și cu cealaltă trupă în care activez, Hteththemeth, având în plan cu ambele lansarea de albume noi, planuri care sunt foarte avansate în ceea ce privește Hteththemeth, și doar la început în ceea ce privește False Reality.
- Legat de toată nebunia cu virusul, sunt conștient că are potențialul de a fi periculos, am văzut destule situații și cazuri triste la muncă, dar și în viața personală, însă nu sunt de părere că frica trebuie să ne ghideze viața. Trebuie să încercăm să ne trăim viața mai departe, însă cu responsabilitate și cu atenție. - Consider că nu trebuie să exagerăm nici cu protecția, nici cu nepăsarea și ignorarea acestui virus, ci trebuie să abordăm totul într-un mod cât mai echilibrat.
- Bineînțeles, am avut și șocul morții unui bun prieten, a lui Robert, fostul nostru inginer de sunet, cu care am înregistrat și produs albumul End of Eternity, și în același timp fostul meu coleg de trupă din Hteththemeth. El luase virusul și imediat după a suferit un anevrism cerebral foarte grav. Nu știm dacă cele două au legătură, dar moartea sa a fost un moment foarte greu pentru noi toți.
- Am totuși credința că pandemia se va termina într-un viitor apropiat, mai ales că se pare că vor fi disponibile și medicamente eficiente, în curând.
- S-a modificat în vreun fel timpul pentru compus piese noi sau cel dedicat repetițiilor?
- Având în vedere toate restricțiile, eu intrând chiar și în carantină cu toată localitatea de reședință, timpul de studiu a crescut, însă e nevoie și de dispoziția necesară, de starea de spirit care să te împingă de la spate. Noi am reușit să ne vedem destul de constant, când a fost posibil, iar când nu, am studiat și repetat acasă.
- Care sunt trupele care v-au influențat stilul / sound-ul, și în ce fel?
- Sunt foarte multe de spus aici, pentru că avem cu toții preferații noștri, care se observă și în modul unic în care abordăm fiecare dintre noi muzica. Cred că asta e și rețeta noastră, faptul că avem surse de inspirație diferite, însă găsim mereu zona comună, pe care o exprimăm în muzica False Reality.
- Cred că suntem puternic inspirați de trupe ca Death, Dream Theater, Opeth, Samael, Therion, Septic Flesh, Dimmu Borgir, Carach Angren și lista poate continua aproape la nesfârșit. Cred că la nivel conștient, sau chiar și inconștient, suntem cu toții influențați inclusiv de artiști din genuri muzicale complet diferite (jazz, muzică clasică, muzică electronică, trip-hop, blues, pop etc.).
- Care e procesul de creație în cadrul trupei? Ce rol ai tu în acest proces, sau cum abordați ideile noi în sala de repetiții?
- În general plecăm de la idei muzicale simple, pe care le descoperim ori acasă, ori chiar pe loc, la sala de repetiții. Cum actuala componență a fost definitivată abia la final de 2019, ne-a luat un pic până să ne închegăm din punct de vedere muzical, astfel că avem o grămadă de idei muzicale și bucăți de piese care stau cuminți într-o arhivă muzicală pe care o parcurgem din când în când, și din care luăm bucăți pe care le potrivim, până când reușim să avem un puzzle complet, cum am făcut cu noua noastră piesă.
- Eu și celălalt chitarist, Silviu, venim de obicei cu ideile muzicale, însă avem un foarte mare ajutor în Judit, pianista noastră, care a absolvit conservatorul și este profesoară de muzică, dar și în energia și creativitatea lui Alex, noul nostru toboșar. În general ne vedem la sală în formulă restrânsă atunci când lucrăm idei noi, pe care apoi le „îmbrăcăm” cu restul instrumentelor.
- După tine, care este idolul tău rock, si de ce?
- Deși idol mi se pare un pic prea mult pentru cum privesc acest aspect, sunt mulți muzicieni și multe trupe pe care le admir, care reușesc să creeze o muzică specială, care mă mișcă și mă inspiră. Lista este lungă, bineînțeles, însă țin să-i amintesc pe Queen și Freddie Mercury, Death, Dream Theater, Steve Vai, Vicente Amigo, Pink Floyd, Michael Jackson, Depeche Mode, Metallica, Portishead, Chopin etc.
- Ce muzica / artiști ai ascultat în ultimul timp? Ce piese ne recomanzi să ascultăm?
- Sincer, nu prea am timp să ascult foarte multă muzică, dar am tot ascultat piesa nouă False Reality, pe care am filmat-o la sala de repetiții. V-o recomand cu căldură, preferabil într-o sală de concerte.
- Vorbind serios, am prins în ultimul timp o oarecare obsesie pentru Anubis a celor de la Septic Flesh, tot albumul Vovin al celor de la Therion, tot albumul Metropolis pt. 2 - Scenes from a Memory de la Dream Theater (îmi cântă în mașină acum) și Vicente Amigo, un chitarist de flamenco absolut fantastic. https://www.youtube.com/watch?v=tQuOkNRfGLk
- Gear nerds: Ce setup folosești, chitari, amps, scule, sunet, etc? Ai experimentat cu diverse opțiuni pentru a crea sunetul tău?
- După mai multe experimente cu amplificatoare de chitară, mi-am dat seama că tehnologia a avansat suficient încât să pot înlocui amplificatorul cu simulări digitale, astfel că am diminuat considerabil zgomotul de pe scenă și am redus considerabil bagajele pentru călătorie când vine vorba de concerte, lucruri care mă bucură foarte mult.
- Chitara mea principală este PRS Santana SE, căreia i-am schimbat dozele originale cu un set de la Seymour Duncan - faimoasele JB și 59, iar cea de rezervă este o Aria Pro II PE-390. Pentru efecte și amplificare folosesc un procesor Boss GT-10 și un simulator de cabinet de chitară Mooer Radar, care folosește tehnologia IR, astfel că folosesc un profil de MESA Boogie Rectifier 4 x 12. De obicei folosesc cabluri Samson și pene Dunlop JP Jazz III 2.0. Și dacă tot vorbim despre scule, folosesc un micforon Shure Beta 58a.
- Ce faci în timpul liber? Ce hobby-uri ai?
- Din păcate nu am atât de mult timp liber pe cât mi-aș dori, pentru că îmi plac mult prea multe lucruri. Muzica poate fi cu siguranță inclusă și ea la hobby-uri, iar lista e lungă: îmi place să citesc, în special autori din zona SF și fantasy, îmi plac filmele și serialele, jocurile, atât cele pe PC cât și jocurile fizice (board games). În general îmi plac poveștile și tot ce are o poveste bună mă atrage. Chiar am început să scriu o carte SF, însă din păcate nu am avut foarte mult timp pentru ea, mai ales de când a început pandemia, dar mi-am propus să îmi fac timp să o termin în viitor. Nu mi-am dat niciun termen limită. Când va fi gata, va fi (sper).
- De asemenea, iubesc muntele și natura, drumețiile fiind mai rare în ultima vreme, dar totuși am reușit să mai ajung și pe munte. Îmi plac plimbările cu bicicleta, înotul, joc cu plăcere badminton, tenis, squash. Aveam și fotbalul și baschetul în program dar grija pentru degete și niște probleme la genunchi și glezne m-au făcut să renunț la ele în ultimii ani.
- Ați avut sau va gândiți sa faceți concerte online? Poți detalia un pic acest aspect?
- Sincer, nu ne-am pus niciodată la modul serios problema să facem concerte online. Ne place mult prea mult muzica live, cu participarea directă a publicului, dar dacă restricțiile vor deveni norma, deși noi sperăm foarte mult să nu fie așa, poate vom recurge și la această soluție pentru a ajunge în fața publicului.
- Aveți ceva în plan în viitorul apropiat? Ne poți spune ceva "în premieră" sau vreo veste inedită?
- După cum spuneam și mai sus, avem o piesă nouă, care mai trebuie încă șlefuită și aranjată, dar pe care o vom cânta cu siguranță la primul nostru concert. Idei neexplorate mai avem destule, deci vrem să continuăm pe linia asta în ceea ce privește compusul de piese noi, mai ales că ne-am gândit deja la conceptul unui posibil nou album. Având în vedere situația deosebită în care întreaga zonă artistică se află de când a început pandemia, cu pierderi suferite de cluburile de profil și de organizatorii de concerte, cu ingineri de sunet, luminiști și mulți alții care au fost nevoiți să se reprofileze, vă rog să nu uitați să-i sprijiniți pe cât puteți pe cei care încearcă să ducă mai departe toată această nebunie frumoasă numită muzică live. Fără sprijinul și susținerea noastră, a tuturor, nu știu dacă vor reuși să reziste, iar lumea artistică va fi mult mai săracă.
Mulțumesc pentru faptul că ți-ai făcut timp și ai răspuns la întrebările noastre și sper să te vedem în curând, pe scenă!
Mulțumesc și eu, în numele întregii trupe! Pe noi ne găsiți pe Facebook aici: https://www.facebook.com/FalseRealityBand , dar sperăm să ne găsiți pe scenă în curând! (vezi profilul trupei False Reality)


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top