Întreabă specialistul

Intreaba specialistul, lutier profesionist
În această secțiune poți cere sfaturi gratuite de la un lutier profesionist pentru tot ce ține de setup, reparații chitare/amp-uri sau orice alte probleme tehnice cu care te confrunți. Pe masură ce vom primi mai multe întrebări le vom afișa mai jos, sub formular, pentru a veni în ajutorul vostru.

Întreabă specialistul! Ce anume vrei să știi?

Formular de contactRăspunsuri

 
Setup de bază pentru o chitară de tip les-paul/prs

Intrebare: "Bună ziua! Care ar trebui să fie înălțimea nut-ului, al bridge-ului și al pragusului la o chitară tip les-paul/prs? Chitara în discuție e Charvel Desolation DS-3. Deși probabil, pentru a elimina fret buzz-ul va trebui să apelez la un setup profesionist. Mulțumesc."
Răspuns: Acțiunea corzilor la primul fret ar trebui să fie 0,5 - 0,6 mm la coarda cea mai groasă și 0,3 - 0,4 mm la coarda cea mai subțire. Înălțimea corzilor în dreptul fretului 12: 1,6 - 1,8 mm la coarda cea mai groasă și 1,2 - 1,4 mm la coarda cea mai subțrire. Dacă setup-ul este corect și tot există fret buzz este posibil să trebuiască o nivelare a freturilor.

Sfaturi pentru meseria de lutier

Intrebare: "Bună seara, Mă numesc Dan, sunt chitarist de 3 ani și îmi iubesc instrumentul, dar mai mult de atât, aș vrea să învăț tot ceea ce ține de el... am tot căutat cărti, manuale am întrebat dar mi s-a spus caută pe internet... am gasit un interviu cu dvs. și m-am gândit că m-ați putea ajuta prin a-mi răspunde la câteva întrebări legate se meseria de lutier."
Răspuns: Internetul este cea mai bună sursă de informații, dar trebuie să fii selectiv pentru că poți găsi lucruri interesante sau pur și simplu aiureli. Pe lângă asta, e nevoie de un background tehnic pentru a pune în aplicare ceea ce găsești pe net. La capitolul scule trebuie să fii inventiv pentru că poți să încerci să construiești ceea ce găsești de cumpărat la prețuri piperate. Cărți găsești tot pe net, dar astea nu sunt gratis.

Fret-buzz chitară electrica Vintage V100 AFD Paradise

Intrebare: "Bună seara, dețin o chitară electrică Vintage V100 AFD Paradise, și aș dori să-i fac un setup. Chitara este nouă, dar prezintă foarte multe buzz-uri mai ales pe prima coardă de sus. Credeți ca se poate seta în așa fel încât să fie eliminate buzz-urile iar corzile să fie ceva mai coborâte?"
Răspuns: Fret buzz-ul poate avea mai multe cauze: un setup necorespunzător sau freturi care sunt mai înalte decât celelalte, sau poate un defect al neck-ului. Fiecare din situații se tratează și se rezolvă în mod diferit, deci e bine să vadă un lutier chitara.

Preț autoharp ElectroAcustic
Intrebare: "Bună ziua, am un instrument pe nume autoharp ElectroAcustic făcut de Oscar Schmidt, an fabricație 1879-1979, hand crafted. Aș vrea să-l vând, dar nu știu cu cât. Are husă și cheia pentru reglare model 15 EBH-R."
Răspuns: Bună ziua! Mulțumim pentru întrebare (chiar daca este off-topic). Acest model se găsește la vânzare pe internet cu prețuri între 62 USD și 200 USD. Depinde foarte mult de starea în care se află.


Aveți întrebări tehnice despre instrumente muzicale sau amplificatoare? Folosiți formularul de mai sus, iar expertul nostru vă va răspunde.

Calendar evenimente

Evenimente și noutăți de azi

Newsletter

Completează adresa ta de email pentru a putea primi ultimele noutăţi şi oferte prezente pe site.