Cronici / Galerii foto / Interviuri

Sanctuar si Immemor - Rock House, Timisoara 25.02.2012

Autor: Andrei Vajna II, 28 Februarie 2012

După ce au încheiat 2011 cu primul lor turneu prin întreaga țară, trupa Sanctuar a început oficial anul 2012 printr-un concert acasă, în clubul Rock House. Prin acesta au reluat promovarea celui de-al doilea lor album, lansat recent, toamna trecută.

În deschidere au cântat Immemor, o trupă de tineri la care lipsa de experiență se vede din plin. Instrumental sună a începători, toate piesele încadrându-se într-un ritm simplu, fără complexități,  puțin metalic. Doar solista vocală a avut ceva de arătat și anume o voce destul de bună având în vedere ceea ce cântă trupa, adică Nightwish, Epica, Within Temptation etc. A fost foarte dezavantajată de sonorizarea nepretențioasă, dar publicul i-au încurajat cu aplauze.

Diferența între ei și cei ce au urmat pe scenă a fost simțitoare, cei de la Sanctuar având deja în jur de 12 ani de activitate. Sunt Heavy Metal în cel mai pur mod, de la plete, geci de bikeri, până la riff-urile metalice, solo-urile melodice, versurile cu tematici specifice, adică toate clișeele aferente stilului. Sunt atât de Heavy Metal, încât cele două cuvinte au stat scrise cu litere de foc pe stâlpi de pânză, ca decor de scenă. Ba mai mult, trupa are, o dată cu apariția noului album, nu una, ci două piese dedicate exclusiv acestei religii relativ bătrâne.

Dar pentru un spectacol reușit e nevoie și de artiști pe măsură. Pe ritmurile unui tobar demențial (Robert, zis Crețu), au alternat riff-uri mai melodice cu unele mai dure și solouri de excepție oferite de Levi și Claudiu, ultimul fiind și vocalul formației.

Prima parte a fost dedicată noului album, intitulat 30 de Vieți, pe care l-au cântat în întregime. În jumătatea a doua au trecut la piese de pe primul album, consacrate, cel puțin printre publicul timișorean, dar și la câteva momente surpriză. În primul rând e vorba de ziua lui Zbârla, bassistul și animatorul formației, căruia i s-a cântat La Mulți Ani pe ritmuri metalice. Acesta s-a revanșat dedicând publicului piesa Aproape de Voi (cover Cargo), ce a fost cântată la unison. Iar cealaltă surpriză a fost un medley de cover-uri a unor piese metal clasice: Whiskey in the Jar, Warriors of the World (!!!), Holy Diver, Breaking the Law, Fear of the Dark și altele. Seara a fost încheiată cu preferata publicului - Arvena, o piesă în stilul clasic Iron Maiden, cu alternări și repetări de solo-uri, cu melodicitatea carcateristică. 

Ce mi s-a părut un minus, lăsând la o parte obișnuitele probleme tehnice, e faptul că, deși în prima parte am fost captivat la început, după un timp, devenise cam plictisitor. Piesele noi nu sunt încă așa cunoscute și mie mi se par un pic mai slabe ca cele de pe primul album. Sunt mai rigide și nu produc aceeași stare de vrajă și energie. Ar fi fost mai bine să alterneze cele noi cu cele vechi.

În ansamblu a fost o seară frumoasă, cu o atmosferă călduroasă în care publicul a fost foarte aproape de trupă. La urma urmei, a fost un concert acasă, între prieteni. Sanctuar e o trupă destul de apreciată de ceva timp în Timișoara, iar acum încearcă să facă o impresie și în toata țara. De văzut dacă vor avea succes. De ce îmi plac mie așa mult? Pentru că muzica ce o cântă slăvește melodia și armonia care în metalul și, în general, muzica din ziua de azi e tot mai rară. Atunci când sună cum trebuie, te prinde și îți face sângele să fiarbă.

O colegă din echipa Let's Rock scria de un imn al rocker-ilor din România. După mine nu există altul în afară de:

METAL, PE VECI HEAVY METAL!

Sanctuar si Immemor - Rock House, Timisoara 25.02.2012


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top