Cronici / Galerii foto / Interviuri

ROCKSTADT EXTREME FEST 2013: Rasnovul sub asediul metalelor grele

Autor: Ruxia Sandru, 2 Septembrie 2013

ZIUA 0: JOI 29 AUGUST:

ROCKSTADT EXTTREME FEST a demarat in forta la Rasnov

Prima editie Rockstadt Extreme Fest a demarat in forta ieri, la baza Cetatii Rasnov.     Ziua0 afost dedicata exclusiv trupelor autohtone, pe scena urcand cele mai reprezentative nume ale scenei metal din Romania. 

DAYS OF CONFUSION este o trupa ce castiga teren cu fiecare noua aparitie. Sila RockstadtExtremeFest au facut senzatie cu piesele lor ce se inscriu in zona alternative - post grunge, si au avut mare priza la public cu "Seeds". Per ansamblu prestatia a fost energica, inchegata si tocmai potrivita pentru a-i introduce pe cei prezenti in atmosfera de festival.

ROADKILLSODA inseamna muzicieni experimentati care isi cultiva identitatea valorificand filonul stoner rock, o dimensiune sonora aproape deloc explorata in Romania, insa apreciata de cei prezentila RockstadtExtremeFest.

GOTHIC, una din cele mai longevive prezente din metalul autohton, a cantat "zid", a expus abilitati tehnice si a vut un recital versatil, ce a imbinat doom-death-ul cu elemente de black, goth sau chiar heavy metal.

ABIGAIL, un alt nume rezonant pentru scena metal din Romania, cu peste 15  ani de activitate in spate, a venit in fata publicului cu compozitii complexe si variate, cu riffuri bine conturate, pasaje atmosferice confingatoare si un nivel tehnic pe masura experientei acumulate.

GOODBYE TO GRAVITY au convins, daca mai era nevoie, cu un show dinamic, exploziv si cu buna dispozitia molipsitoare. Au avut publicul in mana, pe parcursul pe tot parcursul unui recital ce a mers ceas, si au aratat, inca o data, ca locul lor este in lumina reflectoarelor unde stiu cum sa dea frau liber energiei si poftei de a performa. 

Si TROOPER a urcat pe scena cu mult chef si oferit publicului un show old school, in care au predominat piesele de pe primele doua albume din discografia formatiei. Iar finalul cu Amintiri si Vino cu mine, a fost, la fel ca de fiecare data, incendiar.

Seara s-a incheiat cu NEGATIVE CORE PROJECT, care a oferit un recital deathcore ce a pus publicul pe jar si a generat in fata scenei miscarea si atmosfera ce caracterizeaza festivalurile de metal extrem.


ZIUA 2: vineri 30 august

GOJIRA - show fulminant la baza Cetății Râșnov

Cea de a doua zi de Rockstadt Extreme Fest și poate cea mai așteptată, a însemnat un maraton metal, divers și incitant, pentru derularea căruia nici măcar ploaia nu a reprezentat un impediment.

Brașovenii dela FALSE REALITYau dat startul celei de a doua zile de metal extrem de la baza Cetății Râșnov, cu un recital versatil și interesant. Trecerile surprinzătoare de la riffurile brutale la pasajele melodice armonioase i-au ținut în priză pe spectatori, iar la final trupa a foat răsplătită cu aplauze generoase.

A urmat CODE RED, un alt nume reprezentativ al death metal-ului brașovean, care a  impresionat prin prin sunetul brutal și prin complexitatea, originalitatea și diversitatea compozițiilor. Formația a prezentat și piese ce se vor regăsi pe primul său album, aflat încă în lucru, iar melodiile au fost bine primite de public.

BUCOVINA, nume etalon al folk metalului românesc și o formație foarte îndrăgită s-a simțit excelent pe scena dela Rockstadtși i-a făcut pe cei prezenți să rezoneze cu accentele tradiționale, compozițiile ample și tranzițiile melodice.

Cea mai cunoscută și apreciată formație hardcore din Balcani, LAST HOPE din Bulgaria a revenit în fața publicului din România și a convins din nou cu un recital devastator, de hardcore brutal. Showul LAST HOPE a însemnat  un mix remarcabil între energie brută și intensitatea exprimării, fapt apreciat din plin de cei prezenți.

CARACH ANGREN, cel mai reprezentativ nume al scenei olandeze de blackmetal, a dezvăluit pe scena de la poalele Cetății Râșnov o poveste plină de tenebre, într-un show ce a îmbinat sonoritățile brutale, influențele teatrale și accentele simfonice, într-un melanj fascinant.

Polonezii dela DECAPITATED, cotați drept una dintre cele mai tehnice și apreciate trupe death metal din lume au oferit spectatorilor un show pe măsura așteptărilor, derulat în forță și caracterizat de solouri de chitară inventive, riffuri disonante memorabile, o abordare poliritmică și instrumentație de mare finețe.  Latura compozițională solidă a întregit tabloul muzical al tenebrelor.

Legendele NAPALM DEATH au luat scena în stăpânire odată cu lăsarea întunericului și le-au arătat încă o dată celor prezenți care este secretul longevității artistice. După mai bine de 30 ai de carieră își păstrează  reputația de nume simbol al scenei grind-death. Au încântat publicul cu un show brutal și consistet, animat de prezența scenică ce îl caracterizează pe frontman-ul Barney Greenway și de o de o prestație vocală în care pasaje de scream și growl au fost abordate cu o prospețime și forță de zile mari. Setlistul a fost generos și a acoperit în mare parte ampla discografie a formației, iar după intensitatea reacțiilor printre piesele cele mai apreciate s-au numărat  "Suffer The Children," "Scum," "The Kill," "Dead," "Nazi Punks Fuck Off" și "Seige of Power".

Așa cum era de așteptat, apogeul serii a fost atins odată cu intrarea în scenă a celor dela GOJIRA. Trupaemblemă a progressive death-ul francez  a bifatla Rockstadt Extreme  Fest prima prezență în calitate de cap de afiș pe o scenă din Europa de est, fapt răsplătit de public cu urale și racții pline e entuziasm, ceea ce i-a încântat pe francezi. A fost agitație mare în fața scenei, s-a dat din cap, s-a cântat și s-a făcut mosh pit la greu, pe parcursul unui show solid, greu și plin de o energie molipsitoare.Setlistul a inclus un mix de piese "best of", gustate din plin de cei prezenți: Explosia, Flying Whales, Backbone, The Heaviest Matter Of The Universe, L'Enfant Sauvage, The Art Of Dying, Toxic Garbage Island, Wisdom Comes, Oroborus, The Axe,  The Gift Of Guilt sunt o parte dintre ele.

Pe parcursul zilei, concursul Beer Mile a fost unul dintre cele mai gustate și amuzante momente, partidele de paintball au fost și ele la mare căutare, la fel ca și cursele cu tiroliana. Pentru momentele de cei prezenți au luat cu asalt terasele Ciuc Premium și zona de relaxare Coca Cola.

După încheierea concertelor, distracția a continuatla Rockotecăunde metalul extrem a răsunat până în zori.


ZIUA 2: SAMBATA 31 AUGUST

PRIMORDIAL și SEPTICFLESH au dominat Valea Cetății din Râșnov

Ziua de sâmbătă, 31 august, a adus în prim plan artiști dintr-o varietate de teritorii. De la trupele brașovene până la invitații sosiți din îndepărtata Brazilie, spectatorii au avut parte de diversitate muzicală și culturală.

Startul celei de a treia zi a festivalului le-a aparținut brașovenilor dela DELIVER THEGOD care au venit în fața publicului cu un death metal-ul îmbogățit cu elemente de melodic deathcore și progressive.

ABNORMYNDEFFECT, cel mai reprezentativ nume al scenei grindcore din Republica Moldova a adus pe scena Rockstadt Extreme Fest sonorități îndrăznețe și neconvenționale ce îmbină abordarea experimentală cu caracterul brutal de imprevizibil al genului death/grind.    

O altă porție consistentă de grindcore a fost oferită de SPIRITUAL RAVISHMENT. Formația orădeană a "rupt scena în două" într-un show extrem, energic și electrizant. Agitație a fost și în rândul spectatorilor care s-au lăsat contaminați de microbul death-grind.

Registrul s-a schimbat odată cu intrarea în scenă a brașovenilor de INDIAN FALL. Trupa, ce are în spate peste 15 ani de activitate, a excelat în perimetrul muzical ce îi definește, respectiv black death melodic.

Trupa braziliană KROW a adus pe scena dela RockstadtExtremeFest un mix brutal și devastator de inspirație death, cu izbucniri thrash și ruperi de ritm de factură contemporană, lipsite de orice limitări sau constrângeri.

Showul TEXTURES a dat serii o notă sofisticată. Olandezii ce au impus un nou standard pe scena metal din țara lor au oferit un recital divers și spectaculos, caracterizat de un melanj de sonorități brutale, dar rafinate, cu linii melodice inovatoare și o abordare vocală atrăgătoare.

SEPTICFLESH a încântat publicul prezentla Râșnovcu amalgamul perfect de riffuri clasice, pasaje instrumentale sofisticate și aranjamentele orchestrale complexe, toate îmbinate în maniera ideală pentru a crea o atmosferă muzicală sumbră, cu accente goth și întruchipări tenebroase. A fost un recital acompaniat din plin de headbanging și moshing.

Marele final le-a aparținut  PRIMORDIAL Nume cult al scenei metal contemporane, PRIMORDIAL a incitat și înfierbântat publicul cu îmbinarea dintre soundul răvășitor, elementele atosferice subtile, pasajele lumioase de inspirație celtică sau folk metal, acordurile impunătoare de pagan metal și  accentele sumbre de black metal. Allan, solistul formației a făcut senzație cu prezența și  interpretarea sa teatrală, elemente ce au reprezentat, alături trecerile versatile de la exprimările melodice la tonalitățile agresive și abordările dure, ingredientele cheie pentru o experiență live cu adevărat inedită. Din setlist nu lipsit piese etalon, precum: No Grave Deep Enough, Bloodied Yet Unbowed,
The Coffin Ships, sau Empire Falls.

Showul exclusiv al formației PRIOMORDIAL a lăsat spectatorii sub imperiul unei reverii metal și a pus punct, într-o manieră de neuitat primei ediții Rockstadt Extreme Fest.

La capitolul inedit, oferta festivalului a fost îmbogățită de un moment deosebit de atractiv, spectacol pirotehnic HYPNOSIS. Aceasta a pus în scenă show-ul Industrial Opera.

Istoria acestei ediții s-a scris la poalele Cetății Râșnov, alături de peste 20 de formații și mai bine de 3500 de spectatorii, veniți din țară și de peste hotare. La Râșnov au fost prezenți fani ai metalului extrem din: Statele Unite, Mexic, Australia, Irlanda, Franța, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova etc.

Prima ediție a Rockstadt Extreme Fest a fost organizată de Kompas Events și Asociația Club Rockstadt și s-a materializat cu sprijinul următorilor parteneri:

Parteneri principali: Ciuc Premium, Monster Energy, Coca Cola,
Parteneri strategici: Primaria Râșnov, autoritățile locale.  
Parteneri servicii: Kronospan, Amigo Intercost, Sânpetru Residence, BCR, Sergiana, Rezervația Libearty Zărenști, Toalete Ecologice SRL, Silnef Security.
Parteneri media: Rock FM, Zile si Nopți, Sunete, Jurnalul Național, România liberă, IConcert, Info Music, Metalhead, Let's Rock, Bestial, Metalfan.

Organizatorii adresează mulțumiri speciale Brigăzii de Voluntari, celor prezenți și celor care, deși nu s-au putut afla la această primă ediție, au sprijinit și au contribut la succesul acesteia.

Rockstadt Extreme Fest,  singurul festival de metal extrem din România, își continuă parcursul cu ediția din 2014. Aceasta va avea loc în perioada 14 - 16 august la Râșnov. Abonamentele pentru Rockstadt Extreme Fest 2014 sunt deja în vânzare, iar perioada de pre-sale, în care aboamentele se pot achiziționa la prețul special de 70 lei se prelungește până duminică, 8 septembrie.

După această dată categoriile de preț vor fi următoarele:
- 9 septembrie 2013 - 31 decembrie 2013: 100 lei
- 1 ianuarie 2014 - 13  iulie 2014: 130 lei
- 14 iulie - 16 august 2014: 150 lei

Categoria VIP Backstage - 250 lei - acces backstage, poze cu artiștii, abonament pentru ediția din 2015 + tricoul festivalului.

KATATONIA (Suedia), una dintre cele mai apreciate trupe de pe firmamentul metalului extrem modern, este prima confirmare pentru cea de a doua ediție Rockstadt Extreme Fest.

Credit foto: Alex Csiki - Art Photo Studio
ROCKSTADT EXTREME FEST 2013: Rasnovul sub asediul metalelor grele
ROCKSTADT EXTREME FEST 2013: Rasnovul sub asediul metalelor grele
ROCKSTADT EXTREME FEST 2013: Rasnovul sub asediul metalelor grele
ROCKSTADT EXTREME FEST 2013: Rasnovul sub asediul metalelor grele
ROCKSTADT EXTREME FEST 2013: Rasnovul sub asediul metalelor grele


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Newsletter

Completează adresa ta de email pentru a putea primi ultimele noutăţi şi oferte prezente pe site.

Let's Rock recomandă