Cronici / Galerii foto / Interviuri

Cronică de concert Five Finger Death Punch și Ice Nine Kills la Romexpo, 4 iulie 2024

Autor: Ion-Valentin Ceausescu, 5 Iulie 2024

Cronucă de concert Five Finger Death Punch și Ice Nine Kills la Romexpo, 4 iulie 2024Sunt trupe mari care nu au ajuns niciodată sau care ajung greu de tot în România. Una dintre acestea este importanta formație americană de heavy metal Five Finger Death Punch (uneori scrisă 5FDP) care, după ani și ani de la formare și după mai multe amânări și o anulare ajunge până la urmă în țara noastră chiar pe 4 iulie, de ziua Statelor Unite ale Americii. Este un frumos cadou făcut nouă de către Metalhead, care sărbătorește anul acesta 20 de ani de activitate în care a adus în țara noastră nenumărate formații extraordinare. Concertul a avut loc la Romexpo, unde a mai fost și show-ul Megadeth și unde peste două săptămâni va avea loc Metalhead Meeting, unde-i vom vedea, printre alții, pe Judas Priest, Moonspell, Rotting Christ, Tiamat sau Skindred.

S-a strâns multă lume aseară, mii de oameni veniți să asculte o trupă foarte iubită chiar și de către cei care nu ascultă în mod constant rock și metal, motiv pentru care unii fani ai genului au de comentat la adresa ei. Nefiind eu însumi un die hard fan, apreciez totuși muzica trupei și nu am putut rata ocazia de a o vedea live pentru prima dată. Așteptările mele au fost complet depășite. În deschiderea formației americane au fost două trupe: Oceans on Orion și Black Sonic Pearls, iar Ice Nine Kills a fost trupă invitată de către 5FDP ca să cânte alături de ea. Fanii s-au bucurat să găsească și merchandise, la prețuri destul de mari, dar ce nu face omul pentru trupa sa preferată?

Oceans on Orion, o trupă de metal modern/metalcore venită din Tel Aviv a dat startul serii, având multă energie și voie bună. Nu știam trupa și din păcate am ajuns doar la ultimele piese, când încă lumea se strângea la Romexpo. Am aflat că este o trupă tânără, cu un singur album momentan, Start from Nothing, lansat anul trecut și acum încearcă să-și facă un nume. Muzica pe care o cântă este antrenantă, dar nu diferă cu mult de cea a altor trupe de gen. Totuși, m-am bucurat să ascult câteva riff-uri bune, iar vocea chiar are multă putere. Live, formația se prezintă chiar bine și partea faină este că încearcă, pe cât posibil, să implice și fanii, să-i bage în seamă, să-i facă parte din prestație. Multe trupe uită de acest aspect, dar nu și ea.

Black Sonic Pearls revine în România tot în cadrul unui show marca Metalhead, ca a doua trupă de deschidere. I-am mai văzut, știam ce cântă și din nou am fost mai degrabă interesat de prestația lor live, foarte dinamică și extrem de atractivă, care te ține în priză. Muzica este și ea bună, curge frumos, aș putea asculta la nesfârșit, dar nici în cazul acestei trupe internaționale nu pot spune că vreo melodie s-a remarcat și mi-a rămas în minte. Asta nu înseamnă că nu sunt compoziții bine realizate, ci doar că nu au acel ceva care să lipească o piesă de urechea și de creierul ascultătorului. Vocalul a cântat a cappella și o piesă Soundgarden, Black Hole Sun, iar următoarea piesă i-a fost dedicată lui Chris Cornell. Oamenii sunt plini de energie, de glume, sunt o super trupă pe scenă și am văzut cum în jurul meu oamenii se simt bine în timp ce-i ascultă. Între timp s-a mai strâns lume și atmosfera a început să fie din ce în ce mai plăcută.

Ice Nine Kills are marele merit, printre multe altele, de a aduce ceva nou, nu neapărat în muzică, ci în imagine. Am apreciat întotdeauna o trupă care are o viziune mai largă asupra actului artistic și care spune o poveste atât pe albume și în videoclipuri, cât și pe scenă. Trupa americană de melodic metalcore/heavy metal s-a concentrat încă de la început pe filmele horror și și-a construit povestea în jurul acestora. Îmbrăcați ca niște măcelari, au urcat pe scenă și timp de o oră ne-au trecut prin majoritatea albumelor și au recreat scene din filme celebre precum Tăcerea Mieilor, Texas Chain Saw Massacre, IT sau Jaws (chiar au avut un rechin pe scenă). Trupa este neobosită în a face mult show, mult teatru, are multă recuzită, concertul a curs ca o poveste plină de sânge, crime și mutilări, care a mers mână în mână cu muzica și cu versurile trupei.

Din punct de vedere muzical, americanii sunt brutali și melodici în aceeași măsură și live piesele au sunat excelent. Mi-au plăcut mult pasajele brutale, dar am rămas la fel de impresionat și de părțile melodice, clean, am putut aprecia din plin vocea excelentă a lui Spencer Charnas. Chiar dacă nu sunt pentru prima dată la noi în țară, este pentru prima dată când îi văd și chiar sper să nu fie ultima. Mi-a mai plăcut și aparenta naturalețe cu care au pus în scenă tot acest show, cronometat la secundă. Realizez că au fost sute de mici detalii pe care au trebuit să le pună la punct și se pare că le-a ieșit. Nu este neapărat o trupă pe care o ascult des, dar mi-a plăcut să-i văd evoluția și să mă bucur de creșterea pe care a avut-o și pe care cu siguranță o va avea în continuare. De asemenea, trupa a reușit să provoace primul și singurul mosh pit al serii.

Setlist Ice Nine Kills :
 1. Hip to Be Scared
 2. Rainy Day
 3. Meat & Greet
 4. Rocking the Boat
 5. Ex-Mørtis
 6. SAVAGES
 7. Funeral Derangements
 8. The Shower Scene
 9. Wurst Vacation
 10. A Grave Mistake
 11. The American Nightmare
 12. IT Is the End
 13. Welcome to Horrorwood
Five Finger Death Punch a început cu un solo de tobe incredibil si a continuat cu întrega trupă intrând pe scenă și luând-și în primire propriul instrument în uralele publicului. Încă de la primele acorduri, din primele minute, mi-am dat seama că o să fie un show în adevăratul sens al cuvântului și că voi pleca de acolo cu niște amintiri cel puțin plăcute. Dacă la începuturi, pe vremea primelor albume, americanii erau mult mai brutali și vădit anti-sistem, cu o atitudine mai punk și care nu lasă loc de interpretări, odată cu anii și cu succesul din ce în ce mai mare, trupa a început să se concentreze mai mult pe show și pe un mesaj tot dur și direct, dar mai moderat. Acum este o întreagă producție care face ca show-urile lor să fie dinamice și cu multe surprize. Ceea ce până la urmă este foarte ok, așa au făcut cam toate trupele care au ajuns să depășească undergroundul. Aseară am avut parte de o trupă energică, pusă pe cântat și de un Ivan Moody foarte vorbăreț. La un moment dat ne-a zis: am o singură regulă, faceți-vă de cap, dar să nu deranjați copii, iar apoi a chemat pe scenă o femeie și cei doi fii ai ei. Nu vreau să-i adopt, am și eu copiii mei, a mai glumit el și apoi s-a pus pe cântat.

De asemenea, a ținut să marcheze Ziua Independenței și a scris un mesaj foarte fain, pacifist și plin de îndemnuri la fapte bune și toleranță pe care a invitat o femeie tânără să-l citească în românește. Publicul a cântat trupei cu patos Happy Birthday, dar s-au găsit și câțiva glumeți care au început să cânte Deșteaptă-te, române, chiar dacă nu era deloc cazul de așa ceva. Pe lângă piesele lor, rockerii au cântat și un cover după piesa House of the Rising Sun, chiar foarte reușit. Pe piesa Burn MF, Moody a reușit să facă pe toată lumea să cânte. Trupa a revenit și la un bis și la final au aruncat înspre public cu o mulțime de pene de chitară, bețe de tobă, după ce în timpul concertului Moody a aruncat în mulțime un tricou și o bâtă de basseball (nu a fost nimeni rănit, doar bucuros că a prins-o). Mie mi s-a părut că sunetul a fost excelent, cu toate că am auzit și oameni care s-au plâns, dar din punctul meu de vedere s-a auzit curat și fără probleme. 5FDP este o trupă care se pricepe să țină publicul activ și oferă o experiență complexă, care depășește simpla interpretare muzicală.

Setlist Five Finger Death Punch :
 1. Welcome to the Circus
 2. Lift Me Up
 3. Trouble
 4. Wash It All Away
 5. Jekyll and Hyde
 6. Sham Pain
 7. The House of the Rising Sun
 8. Salvation
 9. Burn MF
 10. Wrong Side of Heaven
 11. Never Enough
 12. IOU
 13. Under and Over It
 14. The Bleeding

Vezi galeria foto a evenimentului la

 • Galerie foto Five Finger Death Punch si Ice Nine Kills la Romexpo, 4 iulie 2024


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top