Cronici / Galerii foto / Interviuri

Cronica Riverside la Kulturhaus Bucuresti, 8 mai 2011

Autor: Lenore, 15 Mai 2011

Duminica, 8 mai 2011, o zi ploioasa ca oricare alta din aceasta saptamana dar care se anunta foarte asteptata de iubitorii rock-ului. Doua evenimente majore s-au intamplat in Bucuresti (Riverside la Kulturhaus si Haggard la Silver Church) si eu a trebuit sa aleg si va asigur ca nu a fost deloc o alegere usoara.

Asa cum spunea cineva din primul rand "nu puteam sa ratez una dintre cele trei trupe din sfanta treime a progressivului (n.r. celelalte doua fiind Porcupine Tree si Opeth)". Am ajuns la Kulturhaus si am vazut ca era coada la intrare. Recunosc, mi-era un pic frica de faptul ca Haggard a fost sold out astfel incat ma gandeam ca o sa bata vantul la concertul polonezilor dar n-a fost nici pe departe cazul aici. Am trecut repede de intrare, am primit un ecuson fain si spre surprindere mea, chiar si un bon de consumatie.

Primul rand era deja ocupat in totalitate cand am ajuns eu, fanii devotati cat si fotografii asteptau inceperea concertului. Tides from Nebula (o alta trupa din Polonia) au dat startul nebuniei ce speram ca nu se va termina prea curand.

Recunosc ca la trupa de deschidere, am urmarit mai mult sa-mi gasesc o pozitie favorabila ca sa fac poze astfel incat nu prea am fost atenta la muzica lor. Cu toate astea, am observat in timpul concertului lor luminile care nu m-au ajutat deloc la fotografiat. Toti acesti factori, combinati cu scena mica din Kulturhaus, m-au facut sa ma gandesc cum ar fi fost concertul asta intr-o alta locatie.

Tides of Nebula mi s-a parut ca s-au simtit foarte bine pe scena si nu se asteptau la o primire asa calduroasa de la romani. La final, chiar ne-am trezit cu unul dintre chitaristi printre noi in public, moment aplaudat indelung.

Momentul pe care il asteptam toti se apropia cu pasi repezi. Riverside pe scena din Bucuresti! Au dat startul chiar cu piesa "Beyond the eyelids" in uralele publicului. Ma uitam vrajita la scena si trebuie sa recunosc ca m-am distras atat de tare de cateva ori astfel incat am lasat fotografiatul deoparte, concetrarea fiindu-mi atintita numai asupra sunetelor ce veneau dinspre scena.

Cei 4 membri Riverside (Piotr "Mittloff" - tobe, Michal - clape, Piotr "Grudzien" - chitara si Mariusz - voce si bass) ne-au purtat apoi in afara noastra o data cu piesa "Out of myself". Dupa doua piese,deja eram cucerita definitiv de ceea ce inseamna Riverside: muzical, vizual, efectul acestora asupra mea si a sentimentelor mele.

Trebuie mentionat ca acest concert face parte din turneul aniversar de 10 ani de la infiintarea trupei astfel incat am avut parte de un setlist deosebit. In acelasi timp, am aflat la concert ca si Insititutul Polonez din Romania a implinit tot 10 ani in acest an (ei fiind implicati in organizarea concertului Riverside din Romania, multumim!) si ca Riverside pregatesc un nou material "Memories in my head".

"Egoist hedonist" este una dintre piesele pe care le asteptam cu nerabdare la concert, lucru valabil de asemenea pentru piesa "Conceiving you" cand sutele de glasuri din sala s-au facut auzite zgomotos.

Am avut parte si de un cover la piesa "Leave that thing alone" a canadienilor de la Rush, primit foarte bine de public. Momentul de maxim (in opinia mea) al concertului a fost reprezentant de piesa "O2 panic room", la final sunandu-mi obsesiv in cap versul "sweet shelter of mine.." pentru inca o perioda buna de timp.

Trebuie mentionate momentele de virtuozitate ale fiecarui membru al trupei, au fost momente foarte frumoase ce nu pot fi redate in cuvinte. La asta a contribuit si sunetul care a fost de partea artistilor, de mult nu mi-a mai fost dat sa aud un sunet asa bun intr-un club, se vede ca Riverside sunt perfectionisti.

Bis-ul incepe cu piesa "Forgotten land" de pe viitorul EP al trupei, piesa ce se gaseste pe coloana sonora a jocului The witcher, urmata de "The curtain falls". Mittloff, Michal, Grudzien si Mariusz parasesc scena si spre surprinderea mea, se intorc cateva clipe mai tarziu pentru inca o piesa, "Reality dream II".

Dupa acest concert minunat, ramanem cu speranta revederii, mai ales ca Mariusz ne-a spus pe picior de plecare ca ne vedem si anul viitor.

Riverside! Riverside! Riverside!


Setlist:

Beyond the eyelids
Out of myself
Reality Dream III
Egoist Hedonist
Living in the past
Conceiving you
Ultimate trip
Leave that thing alone (Rush cover)
Left out
Loose heart
O2 panic room
Second life syndrome

Encore:
Forgotten land
The curtain falls
Reality dream II
Cronica Riverside la Kulturhaus Bucuresti, 8 mai 2011


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top