Cronici / Galerii foto / Interviuri

Cronică E-An-Na - Special Electric & Acoustic Concert - în club Quantic, 20 decembrie 2023

Autor: Ion-Valentin Ceausescu, 21 Decembrie 2023

Cronică E-An-Na - Special Electric & Acoustic Concert - în club Quantic, 20 decembrie 2023Moșul a venit mai devreme înQuntic Club, cu un show special E-An-Na, pentru mine ultimul concert al acestui an foarte plin, divers și care a adus în țara noastră mulți artiști speciali, pentru absolut toate gusturile. Clubul a fost plin la show-ul trupei de folk metal, una dintre cele mai originale, personale și mereu surpinzătoare formații românești. De ani de zile E-An-Na folosește folclorul autentic românesc drept sursă de inspirație pentru piese, dar componenta creativă originală este totuși predominantă. Cel mai nou album, Alveolar, apărut anul acesta, arată o față mai emoțională și mai calmă a formației, cu piese mai liniștite, cu versuri și mai personale, cu câteva balade. Nu lipsesc însă nici piesele de haos, cu elemente metalcore și cu breakdown-uri care să rupă ritmul. Acesta, împrună cu alte obiecte, tricouri și hanorace a putut fi cumpărat aseară de la standul special.

Concertul trupei a fost împărțit în două. Seara a început cu un show acustic al E-An-Na, cu Roxana Amarandi la vioară și voce, cu Ioana Popescu la claviatură și cu Andrei „Solomonar” Oltean la voce, acordeon și fluier în rolurile principale. Cei trei au cântat câteva piese mai puțin prezente în seturile lor live, dar în variantă acustică. E prima dată când le ascult în formula aceasta și pot spune că am descoperit noi valențe, am înțeles mai bine unele versuri și m-am lăst în voia sunetelor care, chiar și așa „reci”, au transmis multă căldură. Înainte de piesa Fagure negru Roxana ne-a zis: „Dacă aveți pe cineva care vă face să vă simțiți într-un anumit fel și l-ați pierdut, asta e piesa pentru el." A mai existat și un alt moment emoționant pe piesa Biba, care original este cântată cu bunica lui Andrei. Cei care au bunici, au fost îndemnați să meargă la ei de sărbători. Nu a lipsit nici versiunea acustică a celei mai populare piese a trupei, Malere. Trupa a încheiat aceast prim moment cu un colaj acustic din mai multe piese și s-a lăsat cu prima horă a serii. Alte piese cântat au fost, printre altele, Dulce și Pielea .


A urmat Ilinca&Gadjo Dilo, o apariție cel puțin inedită. Trupa cântă muzică de petrecere, piese vechi lăutărești reinterpretate pe ritmuri rock și metal și sună fabulos. Ilinca are o voce care te bântuie și trupa este formată din câțiva muzicieni meseriași. Muzicienii nu doar cântă, dar știu și să facă atmosferă de petrecere, pentru prima dată după an de zile mi-a venit poftă să joc, așa cum nimeni n-a jucat, și nu am fost singurul care a simțit asta. Foarte rapid s-a încins o nouă horă de toată frumusețea, cu bătăi în loc, cu chiote și strigături. Ilinca Băcilă însăși a chiuit de minune. Pe lângă piesele de pahar trupa a cântat și o colindă de Crăciun pe care nu am recunoscut-o, dar care mi-a bucurat mult inima. Alte piese pe care le-au cântat au fost, printre altele Mama mea e florăreasă, Șaraiman, Mahala sau la Cârciuma de la drum. Pot să mă laud acum că am fost și la lăutari anul acesta!

Show-ul electric ne-a prezentat fața mai cunoscută a trupei care în doar câțiva ani de zile a reușit să strângă un număr mare de fani, care vin la concerte și care-i susțin în toate demersurile lor. Sunt mai ales tineri, noul val de ascultători de rock/metal, care nu se dau în lături de la a se manifesta. Trupa a declarat că evenimentul de aseară a fost cel mai bine vândut al lor de până acum și nu e de mirare, după cum spuneam, clubul a fost aproape plin. Nu am văzut la unele trupe mari străine atâția oameni ca la E-An-Na și nu pot decât să mă bucur pentru ei și pentru spiritul rockului românesc până la urmă. Chiar și fără dinozaur, marele absent al serii, formația a făcut unul dintre cele mai bune show-uri ale lor.

Totul s-a auzit excelent, nu am văzut să fie probleme tehnice sau de altă natură. Cu fiecare piesă, horele din public au devenit din ce în ce mai mari, n-am văzut la nunți cu sute de invitați așa ceva. În plus, aici, în mijlocul horei s-a făcut și moshpit, s-a dat din cap, s-a dansat. Growl-ul lui Andrei Oltean a fost bun, la fel și vocea caldă a Roxanei. Mi-a mai plăcut și faptul că basul s-a auzit bine și astfel breakdown-urile au fost și mai brutale. E interesnt să auzi o ditamai rupere de ritm după un solo de fluier, mai ales live. Folclorul românesc e un domeniu vast, mai este încă mult de explorat și de scos la iveală. Au avut invitată pe Alice pentru piesa Cenușiu. Trupa a cântat multe piese mai vechi, fapt apreciat de cei prezenți. Una peste alta, show-ul E-An-Na a fost la înălțime și trupa a avut parte și de un public pe măsură, care a răspuns pozitiv la îndemnuri și care s-a dezlănțuit frumos.

Din setlist au făcut parte piese precum: O, Romanita, Sârbă Ciobănească, Codru, Suit în nori, Jiana, Șivoi, Floare de fier, Ies, Înșivă sau Malere.


Evenimente recomandate

Top