Cronici / Galerii foto / Interviuri

Cronică de concert Taake și Anomalie în club Quantic, 14 ianuarie 2023

Autor: Ion-Valentin Ceausescu, 15 Ianuarie 2023

Anul s-a schimbat, de nins nici pomeneală, dar obiceiul de a merge la concerte a rămas același. Sezonul colindelor s-Cronică de concert Taake și Anomalie în club Quantic, 14 ianuarie 2023a terminat din păcate, dar timpul metalului este tot anul. Mulți iubitori de sonorități black metal s-au strâns în Quantic club, aseară, pe 14 ianuarie, la concertul a două trupe care chiar au ceva de spus în zona metalului extrem, anume veteranii Taake, care păstrează drapelul sus, și mai tinerii de Anomalie, care experimentează și inovează cu fiecare album. Iarna black metalul este genul muzical care încălzește inimile și seara trecută aceste două trupe ne-au încălzit la propriu și la figurat. Concertul a fost organizat de Transcending Visions în colaborare cu club Quantic.

Seara a început cu Anomalie, o trupă de post black metal din Austria, formată în 2011 și cu patru albume lansate până acum, cel mai nou fiind Tranceformation din 2021. Pentru prima dată în România, trupa a pregătit un setlist special, extins, de 1h20 și a cântat melodii de pe toate albumele, spre marea încântare a fanilor. Aș defini prestația lor ca fiind asemănătoare cu un trip în care intri și te lași purtat de sunet în interiorul tău, printre propriile amoții, gânduri, trăiri. Eu am ajuns în niște zone la care nu am mai avut acces de multă vreme și am găsit acolo atât tristețe, cât și pace. Muzica bună are acest efect.

Anomalie nu e trupa tipică de black metal care caută să te șocheze și să te deprime, starea pe care trupa o produce este una care scoate la suprafață vise, gânduri ascunse și multă melancolie. Scena a fost amenajată special, cu diferite obiecte care păreau parte din recuzita unui ritual mistic: dreamcatchere, crengi de fag, bțișoare care ardeau și împrăștiau o aromă specială. Prestația lor a fost lipsită de interacțiune cu publicul și ceea ce au avut de transmis au făcut-o exclusiv prin muzică și prin câteva gesturi teatrale ale solistului. Am văzut în jurul meu oameni veniți pentru metale grele și care erau totuși fascinați de trupa de pe scenă și care pentru câteva zeci de minute au acceptat să fie duși într-o altă lume decât cea cu care sunt obișnuiți. Anomalie este o trupă pe care o voi urmări cu interes și dacă va mai cânta în România voi merge să o văd. Pentru mine a fost trupa serii. Din setlust au făcut parte piese precum: Trance I: The Tree, Vision IV: Illumination, Trance V: Cerulean Sun, Trance II: Relics, Aurora, Vision I: Towards the Sun.

Taake a urcat pe scenă la ora 22.40 și a adus în fața publicului o altfel de muzică, una mai raw, mai dură, un black metal autentic și pur, dar totuși plin de melodicitate. Intro-ul promitea un alt gen de muzica, una mai apropiată de folk, dar curând scenă s-a întunecat. E felul trupei de a crea atmosferă. Taake e dintre trupele pentru care se laudă cu faptul că a rămas trv black metal și nu face compromisuri, lucru adevărat atât pe albume, cât și live. De cum a urcat pe scenă și a început să de audă binecunoscutul riff de chitară, însoțit de bass, tobe și o voce guturală și adâncă, tot clubul a luat-o razna, fiindcă acest gen muzical produce pasiuni mai puternice decât aproape oricare altul, metal sau nu. Fanii sunt dedicați, se îmbracă într-un anumit fel, au multe cunoștințe despre trupe, stiluri, albume și în general vin la cât mai multe concerte de gen și intră într-o stare specială în timpul concertelor.

Taake, care în norvegiană înseamnă "ceață", menține activ spiritul black metal original încă din 1993 și cele șapte albume sunt emblematice pentru scena norvegiană, care se laudă în general cu cele mai extreme trupe ale genului. Versurile trupei sunt depresive, triste, întunecate, antireligioase sau chiar naționaliste. Trupa este în mare parte creația lui Hoest, cel care compune muzica, scrie versurile și în general ține flacăra aprinsă. De pe scena din Quantic Taake a vrăjit publicul și a dat o lecție de metal mult așteptată de către fani. Totul a sunat brici, fără probleme, fără compromisuri, doar muzică grea și lipsită de speranță. Nu este prima dată când trupa cântă în România, dar din 2019 pâna acum publicului a avut timp să i se facă dor și să vină în număr mare pentru a-i vedea pe norvegieni. Concertul a durat mult după miezul nopții și atât trupa, cât și publicul au creat o atmosferă extraordinară, autentică și întunecată. Din setlist au făcut parte piese precum: Nordbundet, Du ville ville Vestland, Orkan, Myr, Doedsjarl, Umenneske, Over Bjoergvin graater Himmerik 4, Nattestid Ser Porten Vid, Part I.


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top