Cronici / Galerii foto / Interviuri

Cronică de concert Saturnus și In The Woods la București, 21 octombrie 2023

Autor: Ion-Valentin Ceausescu, 22 Octombrie 2023

Cronică de concert Saturnus și In The Woods la București, 21 octombrie 2023Fanii doom/black metal au avut parte de un concert cult aseară, în Quantic, cu trei trupe care, fiecare în felul ei, a adus ritmuri melancolice și agresive în fața publicului. Fiecare dintre aceste trupe ar fi putut, fără tăgadă, să susțină concerte singure și lumea ar fi venit. Prima este într-o continuă ascensiune, alta este legendară și a revenit după ani de hiatus, iar cealaltă este mereu proaspătă și inventivă. Este vorba de The Foreshadowing, In The Woods. . . și Saturnus, reunite foarte frumos în cadrul aceluiași eveniment de către Metalhead. Lume a fost (destulă, dar mai puțină decât m-aș fi așteptat, dar totuși este de înțeles, sunt mute evenimente), headbang s-a făcut, merchandise a fost și lumea s-a bucurat, atâta cât te poți bucura pe o muzică eminamente tristă. Dar bucuria poate să fie izvorâtă și din categoriile negative, așa cum și-au dat seama artiștii, mai ales, de multă vreme încoace.

The Foreshadowing din Italia, o trupă bine articulată de gothic/doom metal melodic, fără prea multe pasaje cu growl, a urcat pe scenă la ora stabilită. Cunoșteam destul de vag muzica lor, dar îndeajuns de bine încât să-mi trezească cel puțin curiozitatea. Recunosc că abordarea lor melodică este mai greu de asimilat inițial, mai ales dacă ești obișnuit cu doom-ul mai agresiv, dar dacă-i dai voie, trupa crește în tine. Pe la jumătatea concertului am simțit că am prins ritmul și melodiile, chiar dacă puțin cam statice, au prins a mă tulbura. Destul de multă lume a fost activă la concert, poate unii au venit special să-i vadă pe italieni. Vocalul, Marco Benevento, a fost foarte vorbăreț, între piese a comunicat mult cu publicul, chiar și în românește, gest care mereu are succes. Trupa a cântat piese de pe cele patru albume lansate până acum, dar și o piesă, „Memento” de pe cel mai nou e.p., Forsaken Songs , lansat anul acesta.

Selist The Foreshadowing :
  1. 17
  2. Memento
  3. The Forsaken Son
  4. Hope. She's in the Water
  5. Second World
  6. Departure
  7. The Dawning
In The Woods. . . este o trupă pe care mi-am dorit de multă vreme să o văd live, dar nici nu speram prea curând, mai ales fiindcă a trecut prin multe schimbări și pauze de-a lungul carierei, iar în al doilea rând nici nu știam dacă are destul de mulți fani în România. Faptul că a pornit în turneu cu Saturnus și The Foreshadowing, pentru promovarea celui mai nou album, Diversum , lansat anul trecut, a fost o șansă de a vedea live această trupă greu încadrabilă. La început, trupa norvegiană a cântat un black metal avangardist, a scos trei albume foarte bune, apoi s-a destrămat în 1999, spre a se reuni în 2014, iar de atunci a tot trecut prin schimbări de componență, dar a scos trei albume, mai diferite de începuturi, dar bune de tot.

Trupa a început foarte dinamicul show de la București cu o capodoperă, piesa „Heart of the Ages” de pe albumul cu același nume din 1995, pe care l-am ascultat în buclă multă vreme. De pe acesta, trupa a mai cântat și „Yearning the Seeds of a New Dimension", o piesă foarte grea, dar care le-a ieșit live. Trupa s-a plâns că e cald aici la noi, ținând cont că acasă la ei, în Norvegia, ninge. Ne-am amuzat. Publicul a fost chiar receptiv la muzica trupei și m-am bucurat să ascult aceste piese live, chiar dacă din trupa originală nu a mai rămas decât Anders Kobro, toboșarul, care cântă și în Green Carnation, prin care au mai trecut de-a lungul anilor și alți foști membri ITW (așa cum își mai zice trupa acum). Trupa a încheiat într-un mare fel cu o piesă de pe primul demo, „...In the Woods”, nu chiar „pure norwegian black metal”, cum a zis vocalul, dar pe acolo. Mi-aș dori să revăd trupa!

Setlist In the Woods. . .
  1. Heart of the Ages
  2. We Sinful Converge
  3. The Coward's Way
  4. Yearning the Seeds of a New Dimension
  5. Empty Streets
  6. A Wonderful Crisis
  7. 299 796 km/s
  8. ...in the Woods
Danezii de la Saturnus s-au bucurat să vadă că de fiecare dată când vin sunt mai mulți oameni în public și e o atmosferă deosebit de primitoare. Cu doar un an în urmă trupa a cântat, tot în Quantic, alături de Esoteric și Abigail, pentru a promova ceea ce urma să devină albumul The Storm Within , lansat anul acesta. Cel de-al cincilea album al trupei a primit până acum multe recenzii pozitive și pe bună dreptate, este un album solid, de pe care am putut asculta live câteva piese și aseară. Saturnus a fost în mare formă, vocea a sunat bine, iar instrumentiștii au dat și ei tot ce au mai bun. Îmi place când se aude bine basul live, iar cel al lui Brian Hansesn a făcut, împreună cu cele două chitări (ale lui Indee Rehal-Sagoo și Julio Fernandez) și cu clapele lui Mika Filborne magie pe scenă.

Henrik Glass, toboșarul a bătut atât de bine încât după piesa „The Calling" au fost mici probleme tehnice cu toba bas, dar s-au rezolvat. Cât s-a remediat problema, Thomas A.G. Jensen, vocalul, a amintit și de data aceasta de Colectiv, ei au cântat acolo cu trei săptămâni înainte de incendiu și ei înșiși au avut un incident pe scenă. Așadar, melodia „I long" a fost dedicată celor afectați de tragedie și a adăugat, astfel, și mai multă emoție unei piese superbe. Muzica lor se potrivește perfect cu toamna, cu noaptea și te invită la o călătorie interioară, care chiar și pe furtună este necesară. A fost o seară foarte reușită!

Setlist Saturnus :
  1. The Storm Within
  2. Empty Handed
  3. Closing the Circle
  4. A Father's Providence
  5. Breathe New Life
  6. Forest of Insomnia
  7. Truth
  8. The Calling
  9. I Long
  10. Christ Goodbye
  11. Murky Waters


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top