Trupele de pagan metal, cele care amestecă elemente de folk, metal, cântate mai ales cu instrumente tradiționale și care spun povești, mituri, pe versuri uneori din folclor, au început să fie din ce în mai apreciate și în România. În alte țări deja sunt festivaluri dedicate acestui gen și numărul de trupe este în creștere. În țara noastră foarte apreciate sunt trupe precum Wardruna sau Heilung, care au fost de mai multe ori, dar sunt multe altele. A venit momentul ca și trupa germană Faun să își facă timp pentru a susține două concerte la noi în ară, unul la Cluj-Napoca și altul la București, cel din urmă fiind în clubul Quantic, care deja a devenit un reper de neevitat atât pentru oamenii care ascultă rock și metal (dar nu numai), cât și pentru trupe mari.
Faun aproape a umplut clubul, concertul fiind unul de mare succes. Știam sau bănuiam că trupa este așteptată, dar nu puteam ști că lumea va sta aproape umăr la umăr ca să-i vadă pe germani cântând mai ales în limba lor piese ritmate și care te transpun în alte timpuri. Faun a venit cu o trupă în deschidere, anume un duo format din Pettersson & Fredriksson, suedezi care fac muzică împreună de pe vremea când erau în liceu. Cele două trupe au venit cu merchandise pentru toate buzunarele, au fost și materiale de colecție pe care oamenii le-au cumpărat, precum un cd special, al albumului Pagan, cu un booklet sub formă de carte, frumos gândit de cei de la Faun. Seara, organizată de Metalhead și BestMusic Live, a fost una caldă, cu povești, într-o atmosferă de magie, fie ea și păgână, bună pentru iarna care tocmai a început.
Prima trupă,Pettersson & Fredriksson, direct din Suedia a adus o muzică instrumentală care s-ar fi potrivit excelent și undeva la munte, la marginea unei păduri, într-o căbănuță decorată de iarnă, cu un vin fiert alături și niște prieteni alături de care să te bucuri de ritmurile liniștitoare. Daniel Pettersson și Daniel Fredriksson ne-au cântat la mandolă nordică, respectiv la lută o serie de piese care ne-au băgat ușor, dar sigur, într-o stare de reverie. Nu știam aproape nimic despre el, însă repede mi-am dat seama că pe scenă se află doi muzicieni extrem de talentați, entuziasmați și dornici să cânte așa cum știu ei mai bine. Piesele sunt atât compoziții proprii, cât și piese preluate din folclor. Cântece de pe cele trei albume ale băieților, care au urcat pe scenă îmbrăcați caniște barzi medievali, s-au regăsit în sestlist. Muzica a fost când melancolică și tristă, când ceva mai ritmată, cert este că oamenii au apreciat, s-au lăsat vrăjiți și concertul sudezilor a fost reușit.
De cum a intrat pe scenă, trupa de folk pagân, medieval și darkwave Faun ne-a promis că se vor întâmpla lucruri ciudate, la un moment dat ne-au zis și că urmează un ritual de fertiltiate și că au nevoie de "energio sexualo". Cred că a fucționat la ei, întrucât Laura Fella, una dintre cele doua voci feminine (și nu numai) a născut și de aceea nu a fost cu ei pe scenă. Trupa cântă într-o formulă mai restrânsă și e primul lor concert în România, dar cu siguranță nu și ultimul. Oliver s. Tyr și trupa lui au venit îmbrăcați în costume de epocă și au cântat aproape doar cu instrumente medievale (întrucât sintetizatoarele nu cred că se inventaseară în vremurile de demult, când încă mai umbrau uriașii prin păduri și ielele ieșeau mai des la sedus tinerii naivi). Setlistul trupei a fost unul care a trecut prin lunga istorie a discografiei lor, și din când în când ne-au mai povestit care sunt sursele de inspirație pentru vreo melodie sau alta.
De exemplu, au cântat o piesa de dragoste dedicată celei mai frumoase femei pe care Stephen Groth a întâlnit-o întâmplător pe stradă și a fugit acasă pentru a o compune la hurdy-gurdy. De asemenea, pe lângă piesele piesele consacrate trupa ne-a prezentat și un cântec nou și Tyr ne-a întrebat dacă vrem să apărem pe noul album. Evident, publicul a răspuns pozitiv și astfel a cântat împreună cu trupa pe această nouă piesă, mai ales pe refrenul scris pe niște coli de hârtie de unde îl puteam citi. În plus, trupa din deschidere a urcat cu Faun pentru mai multe piese, trei la număr și le-a ieșit colaborarea. Sunetul celor două trupe a fost bun, chiar bine reglat și la fel au fost și luminile bune. Chiar și nefiind cel mai mare fan al trupei și tot aveai ce să apreciezi la acest concert. Am putut asculta piese precum: Baldur, Diese kalte Nacht, Alba, Walpurgisnacht, Nacht des Nordens, Blaue Stunde, Andro, Tamlin and the Fairy Queen, Odin, Galdra, Iduna, Wenn wir uns wiedersehen sau Hymn to Pan.