În ziua de astăzi este destul de puțin probabil să poți asculta live piesele vechi Pink Floyd cântate live de membrii acestei legendare trupe. După despărțirea trupei aproape fiecare membru și-a continuat cariera, fie solo, fie în alte trupe. Roger Waters a continuat să cânte piesele de pe The Wall, într-un spectacol cu adevărat grandios care a ajuns și în România acum mulți ani, David Gilmour a lansat o serie de albume solo, Richard Wright a cântat cu Gilmour live și a avut și alte proiecte până la moartea sa în 2008, Syd Barret a avut probleme de sănătate, dar a continuat să compună sporadic (el ieșind din trupă din 1968, murind în 2006), iar Nick Mason s-a ocupat mai mult de moștenirea trupei.
În 2018, Mason, împreună cu Guy Pratt (bass), Gary Kemp (chitară), Lee Harris (chitară) și Dom Beken (clape) a pus bazele trupei Nick Mason's Saucerful of Secrets al cărei scop este de a cânta live piesele de pe primele albume Pink Floyd, mai ales cele cu Syd Barrett lider al trupei, dar și celelalte, până la albumul emblematic The Dark Side of The Moon. Așadar, Nick Mason's Saucerful of Secrets este cea mai bună trupă de cover-uri Pink Floyd din lume fiindcă îl are în componență pe un membru marcant al trupei, unul dintre fondatori și cel care a cântat pe toate albumele trupei.
După cum a glumit pe scena de la Arenele Romane, nu i-a luat lui Mason decât 57 de ani pentru a ajunge în România. Totuși, se spune că marile vedete se lasă așteptate, chiar și 57 de ani. Adevărul este că în perioada de glorie a trupei ar fi fost imposibil să câte la noi, iar după 1989 se pare că sorții nu au fost de partea noastră. Eu încă mai sper la o împăcare a trupei și la un turneu final așa cum trebuie, dar șansele sunt plăpânde tare. O mică speranță mi-a dat-o faptul că trupa a scos o piesă nouă anul acesta, fără Roger Waters, în sprijinul Ucrainei. Până una-alta, trupa lui Nick Mason face o treabă excelentă în a păstra spiritul Pink Floyd și aseară am putut observa că bătrânul toboșar este departe de se retrage la o ceașcă de ceai negru și de a avea grijă de nepoți.
La Arenele Romane am putut vedea oameni de toate vârstele, de la adolescenți care probabil au descoperit de curând această muzică, până la oameni care probabil au cumpărat albumele trupei „pe sub mână” în perioada comunistă sau le-au „tras” în bandă de la cei mai norocoși. Rareori mi-a fost dat să văd atâta emoție la un loc, atâția oameni care să își vadă visul cu ochii și cu urechile. M-am plimbat puțin printre scaune în pauza dintre cele două seturi am mai stat de vorbă cu diverse persoane sau am tras cu urechea la conversații și am auzit deseori această vorbă spusă cu emoție și recunoștință: „Nu credeam să aud piesele alea cântate live vreodată”. Sunt multe trupe de cover-uri Pink Floyd, dar aceasta este una specială din motive evidente.
Galerie foto
1. Nick Mason’s Saucerful of Secrets
2. Nick Mason’s Saucerful of Secrets
3. Nick Mason’s Saucerful of Secrets
4. Nick Mason’s Saucerful of Secrets
Un moment amuzant a fost atunci când Mason a mărturisit că pe vremea când era în turnee cu Pink Floyd nu avea voie să bată gongul, doar Waters făcea asta, iar acum poate să-l bată de câte ori vrea. Această mărturisire m-a făcut să-l îndrăgesc foarte mult, mai mult decât o făceam deja. Între piese ne-a povestit despre diverse întâmplări din istoria trupei, despre Syd Barrett, despre cum ar fi trebuit să ajungă celebri odată cu piesa Arnold Layne, dar versurile au fost prea explicite și cei de la BBC nu au promovat-o. De asemenea, am avut șansa nesperată de a auzi live piesa neterminată Vegetable Man, trupa lui Mason fiind singura care a cântat-o vreodată live. Momente de aur ale serii au fost piesele Echoes sau Set the Controls for the Heart of the Sun când pur și simplu atât publicul cât și trupa s-au dezlănțuit și au dat frâu liber emoțiilor. Întreaga seară a fost cu adevărat memorabilă și oportunitatea de a lua parte la un astfel de eveniment este una de neratat.
SETLIST:
Set 1:
- One of These Days (Pink Floyd cover)
- Arnold Layne (Pink Floyd cover)
- Fearless (Pink Floyd cover)
- Obscured by Clouds (Pink Floyd cover)
- When You're In (Pink Floyd cover)
- Candy and a Currant Bun (Pink Floyd cover)
- Vegetable Man (Pink Floyd cover)
- If (Pink Floyd cover)
- Atom Heart Mother (Pink Floyd cover)
- If (reprise) (Pink Floyd cover)
- Remember a Day (Pink Floyd cover)
- Set the Controls for the Heart of the Sun (Pink Floyd cover)
Set 2:
- Astronomy Domine (Pink Floyd cover)
- The Nile Song (Pink Floyd cover)
- Burning Bridges (Pink Floyd cover)
- Childhood's End (Pink Floyd cover)
- Lucifer Sam (Pink Floyd cover)
- Echoes (Pink Floyd cover)
Encore:
- See Emily Play (Pink Floyd cover)
- A Saucerful of Secrets (Pink Floyd cover)
- Bike (Pink Floyd cover)