Cronici / Galerii foto / Interviuri

Cronică de concert Naxatras în Quantic, 20 octombrie 2023

Autor: Ion-Valentin Ceausescu, 21 Octombrie 2023

Cronică de concert Naxatras în Quantic, 20 octombrie 2023Din Grecia vin, în ultimii ani, foarte multe trupe excelente, atât din zona de metal extrem, cât și din cea rock/metal progresiv, experimental. Poate soarele și mâncarea bună, să nu mai zic de vin, îi inspiră pe muzicieni să scrie piese de calitate, să scoată albume conceptuale, să împingă barierele și limitele muzicale și artistice în general cât mai departe. Una dintre aceste trupe este Naxatras, un nume pe care l-am descoperit relativ recent și care mi-a provocat stări de reverie prin cele patru albume lansat până acum, cel mai nou fiind numit simplu, ca și celelalte, cu număr roman, „IV” și lansat anul trecut. Grecii mai au și un e.p., „Live in Athens”, tot de anul trecut și toate s-au aflat pe repeat toată săptămâna, în așteptarea acestui concert, organizat de SoundArt în colaborare cu club Quantic și care face parte din turneul „Parallel Realms Tour 2023”. Nu știam exact câți fani are trupa în România, dar se pare că destul de mulți, clubul a fost aproape plin aseară și am văzut oameni chiar dedicați. A existat și merchandise chiar destul de variat. În general atmosfera a fost una liniștită, fiindcă genul acesta de muzică cere concentrare din partea ascultătorului. În deschidere au cântat trupele Green Prophet din București și Desert Monks din Grecia.

La ora 20.00 pe scenă a urcat Green Prophet și a dat startul serii cu un stoner rock psihedelic. Nu știam trupa bucureșteană, dar ce am auzit mi-a plăcut. Piesele au versuri atât în engleză, cât și în română și creează, alături de muzică, o atmosferă cinematică și spațială. Trupa pare în căutarea unei voci, se scaldă în mai multe ape muzicale, piesele sunt puțin cam repetitive pe alocuri, mai ales la riffuri, dar se vede potențialul. Vocea e bună, dar n-ar strica un strop de agresivitate pe pasajele mai heavy. Basul a rupt pe fiecare piesă. Mai e de muncă, dar Green Prophet se află pe un drum bun, depinde doar de ei cum vor evolua. Înțeleg că lucrează la un album, sper să le iasă cum își doresc. Live a sunat bine, curat și a fost destul public în club care a susținut trupa.

Desert Monks a continuat cu o muzică mult mai heavy. După nume m-aș fi așteptat la ceva mai atmosferic, dar trupa e mai degrabă în zona rockului alternativ. Cele două albume, „Dark Grooves” din 2018 și „Sympan” din 2022 au pus trupa grecească pe harta muzicală și pe bună dreptate, piesele sună bine. Mi-a plăcut și logoul, cu un călugăr budist, doar că în general, din câte știu eu, părinții deșertului erau mai ales creștini, dar cum trupa nu are legături cu această zonă, reprezentarea actuală este una O.K. Trupa a mărturisit că se bucură să fie aici, îi credem pe cuvânt, mai ales că ce s-a auzit de pe scenă chiar a fost la înălțime. Vocalul a vorbit și despre situația politică, despre război și despre toți refugiații care au vrut să plece din țara lor să-și facă o viață mai bună și au ajuns pe fundul oceanului. Melodia „Waters” le este dedicată. Au cântat și piese mai apropiate de metal în a doua parte a concertului și s-a lăsat cu ceva headbang.

Naxatras a mai fost în defunctul de acum club Question Mark, în 2015, dar atunci nu i-am văzut pe greci, care se aflau la început și încă nu scoseseră albumele definitorii (adică ultimele două). Trupa este în mare parte instrumentală, dar pe unele piese vocea conduce și versurile sunt bune și te bântuie o vreme, mă gândesc mai ales la „Horizon” sau „I am the Beyonder”, ambele cântate aseară live. Tematica trupei este în general legată de spiritualiatate, de călătorii în alte spații, fie ele în alte galaxii, alte timpuri, cât și spații interioare. Naxatras construiește noi lumi prin muzică și dacă reușești să pătrunzi în ceea ce fac acești băieți talentați ai parte de multe surprize.

Și muzica psihedelică este, ca să zic așa, destul de fumată, dar băieții aceștia au găsit formule noi, abordări noi și au reușit să nu scoată niște albume care seamănă cu atâtea altele. Iar dacă pe disc piesele sună bine, live sună chiar mai bine, sau cel puțin special, iar imaginile mișcătoare proiectate pe ecrane, în spate, pe scenă, ajută la atmosferă, mai ales dacă tu însuți ești în niște paradisuri artificiale. A fost un concert de la care am plecat încărcat de o energie pozitivă și cred că nu doar eu. Naxatras a cântat piese precum: Reflection (Birth), Omega Madness, Journey to Narahmon, All the Stars Collide Into a Single Ray, Waves, Horizon, The Battle of Crystal Fields, Garden of the Senses, On the Silver Line, The Great Attractor sau I Am the Beyonder.


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top