Cronici / Galerii foto / Interviuri

Cronică de concert Lordi în club Quantic, 10 octombrie 2022

Autor: Ion-Valentin Ceausescu, 11 Octombrie 2022

Aseară, clubul Quantic din București a fost luat prin asalt de monștrii finlandezi organizați sub numele Lordi,CRONICĂ DE CONCERT LORDI ÎN CLUB QUANTIC, 10 OCTOMBRIE 2022 care au fost însoțiți în periplul lor de către rușii de la Amalgama, care au mai fost în România în deschiderea concertului Judas Priest de anul acesta. A fost o seară de toamnă tocmai potrivită pentru o călătorie în timp cu Amalgama, dar și pentru circ, muzică, spectacol, stand-up comedy cu Lordi, care vor mai cânta și în Cluj-Napoca în seara aceasta. Concertul din Quantic a fost sub egida Metalhead și a strâns un număr relativ mare de oameni, dar nu cât m-aș fi așteptat, ținând cont de faptul că Lordi cântă prima dată pe meleagurile lui Vlad Țepeș (așa cum a zis Mr. Lordi pe scenă). Dar fiind o seară de luni și mai având încă un show în România e de înțeles. Clubul a fost până la final destul de plin și atmosfera a fost una grozavă, cu accente voite de comedie pe scenă.
Amalgamaeste o trupă stabilită în Moscova care cântă o formă clasică de power metal/heavy metal, fără a inova cu ceva genul. Trupa are trei albume, cel mai nou fiind Brothers in Rock, 2022. Poate și datorită unor schimbări de componență, trupa a dat pe alocuri impresia de neomogenitate, de parcă nu s-ar fi hotărât ce să facă, ce să cânte sau cum să se comporte pe scenă. Nu i-am văzut în deschidere la Judas Priest, așadar nu aș putea face o comparație, însă aș putea afirma că aseară au avut și momente bune, dar și mai puțin reușite. Au reușit să încălzească publicul până la urmă, dar am văzut și mulți oameni neimpresionați. Au urcat pe scenă la 19.15 și au cântat timp de 45 de minute.

Cel mai mult mi-au plăcut balada pe care au cântat-o spre final (Lonely Voiсe) și piesa cu care au încheiat, o călătorie în anii '80 (Back To The 80's) chiar reușite ambele, restul pieselor fiind ok, dar nimic ieșit din comun. L-au sărbătorit pe sunetist, a cărui zi de naștere a fost, și au aruncat în public două baloane mari cu care publicul s-a jucat în timpul prestației. A fost o mișcare inteligentă, fiindcă oamenii au început să se miște. Un mare plus pentru baterist, care pur și simplu a rupt tobele. După concert au mers la standul de merch unde au semnat autografe și au făcut poze cu cine a vrut. Au promis că vor reveni.

Lordieste o trupă din categoria celor care merită să fie văzute live măcar o dată în viață, atât datorită spectacolului pe care îl fac, dar și pentru că muzica lor, chiar dulceagă uneori, bombastică, neserioasă îi oferă ascultătorului o stare plăcută. Dacă foarte multe trupe se iau mult prea în serios, Lordi se ia peste picior și din toată joaca ies uneori piese cu un mesaj pozitiv. Trupa are șaptesprezece albume în spate, cel mai nou fiind Lordiversity, o ediție Eurovision câștigată în 2006, concerte pe scene mari din lume, un sound eclectic, ba pop, ba rock, ba heavy metal și foarte important, o identitate proprie. Sunt multe trupe care folosesc costume pe scenă, efecte speciale și pun în scenă o poveste, dar nu toate sunt și autoironice și nu toate au ajuns în mainstream cu măcar o melodie (cum e de exemplu cazul piesei Hard Rock Hallelujah, cea cu care au câștigat Eurovision).

Show-ul de aseară a cuprins multe piese pe care le-au cântat live pentru prima dată, dar acest lucru nu s-a observat, fiindcă oamenii (monstruleții, de fapt) sunt profesioniști și detaliile au fost bine puse la punct. Între piese fiecare membru a avut un moment solo însoțit și de o mică punere în scenă, horror-comică, toate gustate de public. Mr. Lordi însuși a avut momente de veritabil stand-up comedy, fapt deloc neobișnuit ținând cont că are și pregătire de actor. Nu e puțin lucru să creezi o trupă cu o imagine recognoscibilă, cu o poveste în spate și cu melodii care să fie catchy, bine scrise și care să se adreseze și maselor, dar și rockererilor. Am văzut în public mulți oameni care păreau să nu fi neapărat ascultători pasionați de rock, dar care se bucurau sincer șu cântau versurile trupei. Pe scena din Quantic Lordi au avut un spectacol cu accente comice, cu piese care au sunat brici live și care au făcut oamenii să râdă, să cânte și să danseze. Au avut și ei o groază de produse la vânzare și lumea a făcut coadă la stand.

Setlist Lordi:
God of Thunder (KISS song) (played from the tape)
SCG Minus 3: Scarctic Circle Telethon (played from the tape)
  1. Borderline
  2. Would You Love a Monsterman?
  3. Believe Me (Live Debut)
  4. Demon Supreme (Live Debut)
  5. Drum Solo
  6. Blood Red Sandman
  7. Carnivore (Live Debut)
  8. Bass Solo
  9. Abracadaver (Live Debut)
  10. It Snows in Hell
  11. Keyboard Solo
  12. Down With the Devil
  13. Victims of the Romance (Live Debut)
  14. Guitar Solo
  15. Devil Is a Loser
  16. Who's Your Daddy?
  17. Hard Rock Hallelujah
Nasty, Wild & Naughty (played from the tape)

Vezi galeria foto a evenimentului la

  • Galerie foto Lordi in club Quantic, 10 octombrie 2022


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top