Cronici / Galerii foto / Interviuri

Cronica de concert Gogol Bordello, Dirty Shirt si E-An-Na la Arenele Romane, 29 iunie 2022

Autor: Sasa, 29 Iunie 2022

Cronica de concert Gogol Borderllo, Dirty Shirt si E-An-Na la Arenele Romane, 29 iunie 2022Dupa aproape doi ani fara concerte, intr-o seara extrem de calduroasa de miercuri am mers la Arenele Romane ca sa ii vad pe Gogol Bordello. Nu ii mai vazusem live pana atunci, dar toata lumea a zis ca o sa fie un super party.

Prima trupa a serii a fost E-An-Na, trupa de folk metal sibiana, care a devenit cunoscuta publicului larg dupa participarea la selectia nationala a Eurovision. Au deschis seara cu un mix de piese mai vechi, cat si piese de pe noul EP, M.L.R. Pe final l-au invitat pe scena pe Bogdan de la Valcea, cu care au colaborat la piesa de la Eurovision. Asteptam sa vad dinozaurul, dar spre suprinderea mea, au cantat un nou single, la care Bogdan a avut niste parti de growl. La ultima piesa a venit si dinozaurul, E-An-Na incheind showul cu piesa “Malere”.
Dă click pe poză pentru galeria completă

Au urmat maramuresenii de la Dirty Shirt, pe care i-am mai vazut la Arene in vremuri de distantare, masti si stat pe scaune. Acum a fost cu totul altceva, s-a lasat cu headbanging si dans pe melodiile metal cu influente folclorice. Au deschis cu “Ciorcarlia” si apoi au avut piese si de pe albumul de anul acesta, cat si piese mai vechi. A fost si una dintre preferatele mele, “Geamparale”. La final, le-au multumit celor de la Gogol Borderllo pentru ca i-au ales ca si trupa de deschidere. In opinia mea, ambele trupe au fost foarte bine alese pentru a incalzi atmosfera inainte de petrecere. Din pacate, nu au beneficiat de un public foarte numeros.
Gogol Bordello aveau turneul anuntat inca din octombrie 2021 si initial se intitula “Roaring 2020s tour”, insa evenimentele recente din Ucraina au schimbat numele turneului in “Solidaritine”. Ei sunt o trupa de punk rock formata din emigranti din diverse tari, la New York. Solistul, Eugene Hutz, este din Ucraina si de la inceputul conflictului a incercat sa isi sprijine pe cat posibil tara de origine. Conform site-ului trupei, majoritatea incasarilor din truneu vor fi donate catre diverse organizatii umanitare. Trupa si-a facut intrarea pe scena pe piesa folk ucrainineana facuta celebra de Andriy Khlyvnyuk si, ulterior, de Pink Floyd. Prima piesa a seri a fost “Sacred Darling” si apoi au continuat cu trei piese de pe albumul “Gypsy Punk” printre care si “Immigrant punk”. De acolo s-a incins atmosfera si lumea a inceput sa danseze. Eugene Hutz a intrebat publicul bucurestean de ce doarme, poate din cauza ca era foarte cald, dar a adus niste “Alcohol” ca sa continuam petrecerea. Am vazut cupluri dansand romantic, am vazut oameni cu tricouri cu trupe de metal dansand, am vazut hippies dansand, am vazut punkeri dansand. Piesele cu influente Romani impreuna cu energia celor de pe scena te face imediat sa te pui in miscare. Eugene Hutz, care oricum are o prezenta scenica remarcabila, a fost sustinut cu succes, atat vocal cat si ca show, de Ashley Tobias, de percutionistul Pedro Erazo si de o sticla de vin rosu. Ca tot vorbeam de componenta etnica a grupului, Pedro este din Ecuador si a purtat pe scena o ie.
Piesa “My Companjera” a fost dedicata celor care lupta in conflictul din Ucraina. De asemenea, chitaristul Boris Pelekh, care este rus, a purtat pe scena un tricou cu un mesaj pe care nu il pot reda aici adresat presedintelui rus. Petrecerea a continuat printre altele cu “Immigraniada”, “Start wearing purple” si “Pala tute”. Bisul a adus pe scena noul single, “Teroborona”, un cantec integral in limba urcaineana. Conform lui Hutz, titulul s-ar traduce ca trupele de aparare civila care au fost formate in Ucraina. Tot la bis a fost si piesa “Solidarity” a grupului punk Angelic Upstarts.

Recunosc, pe mine m-a fermecat energia Gogol Bordello si accentul lui Hutz. Chiar a fost o petrecere reusita, in ciuda faptului ca era miercuri seara si foarte cald. Ma bucur ca organizatorii, Metalhead, au scos plata cu jetoane la standurile de bauturi. Acum se poate plati cu card sau cash. Si normal ca nu am putut pleca fara un tricou al turneului cu grafica in culorile Ucrainei.

Vezi galeria foto a evenimentului la

  • Galerie foto Gogol Bordello, Dirty Shirt si E-an-na la Arenele Romane, 29 iunie 2022


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top