Cronici / Galerii foto / Interviuri

Cronică de concert Deathstars în club Quantic, 29 noiembrie 2023

Autor: Ion-Valentin Ceausescu, 30 Noiembrie 2023

După mai multe amânări, una din cauza pandemiei, altele din diverse motive care au dus până la urmă la anulareaCronică de concert Deathstars în club Quantic, 29 noiembrie 2023 concertului din România, formația suedează de metal industrial Deathstars a ajuns în final la noi în țară aseară, pe 29 noiembrie, unde a susținut un show în clubul Quantic. Așteptam cu inima strânsă evenimentul, de frică să nu se întâmple iar ceva și să-i văd live doar pe youtube. N-a fost cazul, trupa a ajuns cu bine și a susținut un show chiar mai interesant și mai bun decât mă așteptam. Evenimentul, organizat de Metalhead și BestMusic Live, a avut în deschidere două formații, ambele diferite între ele și diferite de headliner, anume Priest și Liv Sin, ambele din Suedia. Clubul a fost aproape plin, s-au strâns mulți oameni, atât metaliști pe care-i văd deseori, dar și ascultători de goth și industrial, pe care i-am recunoscut după port. Nu a lipsit marfa, adică o mare diversitate de tricouri, hanorace cu glugă, cd-uri, viniluri și alte obiecte dragi sufletului de metalist colecționar.

Liv Sin, trupă de heavy metal formată în 2016, cu o vocală foarte carismatică și cu trei albume la activ, s-a aflat aseară pentru prima dată în România. Cel mai nou album se numește KaliYuga , a apărut anul acesta la casa de discuri Target Records și a putut fi cumpărat inclusiv sub formă de vinil. Trupa, care combină mai multe stiluri, printre care puțin melodic death metal sau puțin power metal, a dat startul serii într-un mod energic și plăcut. Pe primele două piese s-a auzit cam tare, dar sunetul s-a reglat mai apoi. Fiecare piesă cântată a început în forță și am găsit multe pasaje care mi-au plăcut și am apreciat foarte mult chitara ritmică. Mi-a mai plăcut și unitatea vestimentară a trupei, au avut cu toții cămăși roșii, mai puțin Liv Jagrell, care a venit în rochie, dar nu de bal, ci de concert metal. Pentru o trupă de deschidere și-a făcut bine treaba, comunicarea cu publicul a fost excelentă din partea trupei, dar publicul n-a răspuns nepărat pe măsură. Cel mai mult mi-a plăcut cum a sunat piesa Antihero de pe noul album, atât live, cât și pur și simplu compozițional.

Setlist Liv Sin :
  1. D.E.R.
  2. Forget My Name
  3. Chapter of the Witch
  4. I Am The Storm
  5. Antihero
  6. King of Fools
Au urmat cei de la Priest
. Trupa este formată din doi foști membri Ghost, poate de unde și numele, dar muzical nu pot să se afle mai departe de trupa suedeză de rock/metal. Acestora li s-a adăugat un al treilea, dar identitatea lor este necunoscută, îi știm doar drept Mercury, Salt și Sulfur, primul la voce, al doilea la clape și al treilea la programming și alte clape. Genul trupei este synthwave, cei trei au urcat pe scenă purtând măști negre de latex, cu luminițe și întreaga lor abordare a fost una cel puțin ieșită din comun. Priest face parte din catalogul casei de discuri Cleopatra Records, specializată pe muzică de calitate, din domenii adiacente rockului, dar nu numai. Priest a scos până acum trei albume, cel mai nou fiind Body Machine din 2022.

Trupa mustește de ironie, de glumă, dacă e să ne luăm după felul în care se prezintă, după comunicarea cu publicul (pe o voce robotică și cam tot ce ne-a spus vocalul a fost necreditabil, dar amuzant). Totuși, muzical nu a sunat decloc rău, piesele lor sunt articulate, atmosferice, pe mai multe niveluri, numai bune de dansat pe ele, ceea ce foarte mulți au și făcut. Mi-a plăcut că au avut pe scenă două girofare albastre ca de poliție care au contribuit din plin la atmosfera generală. M-aș vedea la o petrecere cu muzica lor, mi-au adus aminte de serile de la REF cu Perturbator și Igorrr. Priest a cântat și cel mai nou single, Burning Love, vocalul a coborât la un moment dat și în mulțime unde a cântat în mijlocul oamenilor.

Setlist Priest:
  1. The Pit
  2. Neuromancer
  3. A Signal In The Noise
  4. Blacklisted
  5. The Cross
  6. Obey
  7. Nightcrawler
  8. Burning Love
  9. History in Black
  10. Vaudeville
Concertul Deathstars din Quantic face parte din turneul Everything Destroys Europe Tour care promovează cel mai nou album al trupei suedeze, Everything Destroys You , lansat vara aceasta de către casa de discuri Nuclear Blast. Acest al cincelea album al trupei nu se îndepărtează prea mult de sunetul clasic cu care n-a obișnuit din 2000 încoace, dar parcă se pune mai mult accentul pe partea mai pop, mai melodică, cu mai multe coruri și refrene ușor de reținut, cel puțin așa am perceput eu. Albumul vine la nouă ani de la The Perfect Cult și după hiatusul autoimpus de câțiva ani al trupei. De asemenea, a revenit și chitaristul trupei, Eric „Cat Casino” Bäckman, care și-a descoperit se pare și latura non-binară. Deathstars a mai fost acum ceva ani la Artmania, dar atunci nu am văzut trupa.

Deathstars live sună foarte mult ca pe disc, fără variații, cum uneori se mai întâmplă la unele trupe. Piesele au sunat fix cum le știam, ceea ce dovedește o mare pricepere din partea trupei, care e clar versată în ceea ce privește prestația pe scenă. În plus, aseară am avut parte de un sunet extrem de curat, cum rareori am auzit în ultima vreme, toate instrumentele și vocea s-au auzit limpede cristal de oriunde aș fi ascultat. Lumina a jucat un rol important, cât să creeze puțin mister și cât să ajute la intrarea celor prezenți în lumea muzicală a trupei. Între piese, vocalul ne-a îndemnat ba să tăcem din gură, ba să urlăm, în funcție de ceea ce simțea, dar cam la asta s-a redus comunicarea, iar la final ne-a mulțumit pentru prezență. Mi-ar fi plăcut să cânte și Syndrome, piesa cu care practic eu am descoperit trupa, dar oricum setlistul a fost extrem de generos, nu am de ce să mă plâng. Am plecat acasă mulțumit și bucuros probabil ca majoritatea celor prezenți aseară.

Setlist Deathstars :
  1. Night ElectricNight
  2. Between Volumes and Voids
  3. All the Devil's Toys
  4. Ghost Reviver
  5. Midnight Party
  6. Tongues
  7. The Greatest Fight on Earth
  8. Death Dies Hard
  9. This is
  10. New Dead Nation
  11. Fire Galore
  12. Metal
  13. Synthetic Generation
  14. Everything Destroys You
  15. Blood Stains Blondes
  16. Chertograd
  17. Blitzkrieg
  18. Cyanide

Vezi galeria foto a evenimentului la

  • Galerie foto Deathstars la Quantic, 29 noiembrie 2023


Evenimente recomandate

Top