Faptul că două trupe destul de diferite între ele din multe puncte de vedere, dar apropiate din multe altele au hotărât să producă împreună un split album nu este tocmai ceva obișnuit în România. La noi, trupele din underground sunt dornice de a scoate materiale individuale și de a se promova ca fiind cât mai diferite de altele și de a ieși în față. Există, evident, și excepții, cum este cazul de față, când trupa de doom metal creștin (chiar ortodox) Doomnezeu și cea sludge/doom Church of Cthulhu au hotărât, cel mai probabil mânați în luptă de Mihai "Coro" Caravețeanu, să scoată împreună acest material discografic numit Atotțiitorul. Și mai ieșit din comun este că avem un split conceptual, care spune (prin muzică și versuri) o poveste coerentă și care se desfășoară pe mai multe planuri ale realității nevăzute.
Așadar, după ce trupa Doomnezeu a lansat o compilație self titled anul trecut, în care strânsese câteva piese, dintre cele care mai fuseseră lansate drept single-uri, și după ce trupa Church of Cthulhu și-a făcut un nume prin lansarea a trei albume (The Plague Tapes în 2018, Nonexistence în 2020 și Get Outta My Swamp ! în 2023) și a mai multor single-uri, le regăsim de această dată într-un material comun. La început m-a mirat asocierea, dar după am înțeles ideea sau măcar o parte din ea. Ambele trupe au o tematică, să zicem așa, care ține de cult, de religie, chiar dacă în cazul Church of Cthulu este preluată din scrierile fantastice ale lui H.P. Lovecraft și tot ce au scos până acum nu m-ar fi dus cu gândul la ceva comun cu Doomnezeu, care preia idei din lumea eclesiastică și pot fi percepuți chiar ca oameni care promovează religia (fiecare ascultător vede ce vrea, blasfemie sau din contră, credință).
Totuși, ascultând de mai multe ori materialul ce va fi lansat curând inclusiv în format fizic, am înțeles de ce fucnționează această unire a forțelor. Atotțiitorul are drept temă sau drept idee centrală, pe care o ambele formații o exploatează în felul lor, aceea ridicării sufletului și a trecerii lui din starea de păcat, din Iad, prin mai multe etape, înspre Cer, înspre unirea cu Dumnezeu. Dinspre disperarea pierderii contactului cu Creatorul înspre starea de unire cu Acesta. Este o temă nu neapărat comună, dar care s-a mai regăsit de-a lungul vremii pe mai multe un albume rock, metal, pop, jazz etc. Ideea pornește de la operele lui Dante Alighieri sau din textele biblice sau cele aparținând Sfinților Părinți, dar ceea ce ne interesează pe noi în acest moment este felul în care cele două formații românești reușesc să transmită mesajul prin muzică și prin versurile lor, primii în engleză, iar ceilalți în română. Ar fi foost poate bine să folosească o limbă comună.
Ceea ce mi a plăcut încă de la început la cele două piese este faptul că într-adevăr simți trecerea dinspre o negativitate, care se exprimă prin sunete de chitare distorsionate, pasaje atmosferice aproape de noise, apoi urlate voci aproape chinuite, înspre ceva mai liniștit, mai calm, iar masterizarea este incerdibil de bine făcută, trecerea de la o piesă la alta este aproape insesizabilă, îți dai seama că e altă piesă atunci când se aude deja cunoscutul stil de a cânta al celor de la Doomnezeu. Cele două piese au ambele câte douăzeci de minute și poartă numele Atotțiitorul I și Atotțiitorul II. Contează foarte mult cum începi un album și acesta începe fără menajamente, cu chitare și o voce liniștită, dar din care se simte o disperare, care se transformă rapid în ceva mai grav.
Prima piesă ar fi putut să se ducă și mai departe, înspre noi stări de angoasă, iar piesa a doua doar mi-a deschis apetitul spre a asculta un album întreg. În această melodie, misterioasa trupă Doomnezeu preia idei din cântările bisericești și sunt anumite pasaje care vor fi foarte ușor recunoscute, chiar și de către cei care nu merg foarte foarte des la biserică. Este pe mai multe straturi, dar în jurul, mai ales, al unei rugăciuni importante. Pentru mine surpriza a fost foarte mare, dar nu o să vă zic, vă voi lăsa să descoperiți singuri. Nici artwork-ul nu este întâmplător, puse una sub alta, ceele două imagini dau o reprezentare a ceea ce și-au dorit și cred că în mare parte au și reușit cele două formații românești să transmită. Ca o concluzie, Atotțiitorul este un cadou special la finalul unui an destul bun pentru underground-ul românesc.
Albumul va fi lansat curând, pe 16 decembrie, și va fi urmat de un concert în clubul Quantic, pe 21 decembrie.
Tracklist :
- Atotțiitorul I
- Atotțiitorul II
Album : Atotțiitorul
An apariție : 2024