Cronici / Galerii foto / Interviuri

Cronică Bucovina - Tradiționalul concert de Sărbători, Arenele Romane,16 decembrie 2022

Autor: Ion-Valentin Ceausescu, 17 Decembrie 2022

Perioada dinaintea Crăciunului este specială fiindcă ne împodobim casele, brazii, suntem atenți la cei din jur, tăiemCronică Bucovina - Tradiționalul concert de Sărbători, Arenele Romane,16 decembrie 2022 porcul, cumpărăm cadouri și, mai ales, are loc tradiționalul concert de sărbători al trupei Bucovina. Nu sunt colinde, dar toată lumea le cântă și concertul este un eveniment în sine deoarece de obicei trupa lansează un nou album sau un single și aduce să cânte și o trupă (cel puțin) prietenă în deschidere.

Din motive lesne de bănuit în ultimii doi ani concertul din decembrie de la Arenele Romane nu a mai avut loc, dar cum nici măcar o pandemie nu poate opri metalul, aseară bunul obicei a fost reluat și mai bine de 1500 de oameni de toate vârstele au fredonat împreună îndrăgitele șlagăre ale uneia dintre cele mai iubite trupe de metal din România care iată, a și lansat, cu doi ani întârziere (dar ce e timpul dacă nu momente de așteptare în așteptarea unor mari momente) cel de-al șaselea album, Suntem aici.

În deschidere au cântat trupele Nouă ani lumină și Bucium, care i-au înlocuit în ultimul moment pe cei de la Kanonenfieber, o trupă de black metal din Germania care din păcate nu a mai putut ajunge din motive de zbor anulat. Sunt sigur că au fost și oameni dezamăgiți, fiindcă nemții au albume bune, dar cei de la Bucium cred că au fost o alegere excelentă. Poate Kanonenfieber va ajunge cu altă ocazie.

Prima trupă a serii, Nouă ani lumină, este din Iași și cei doi membri abordează un post-rock progresiv, cu inserții vocale, dar și cu sample-uri remixate pentru a se integra atmosferei pieselor, care abordează, printre altele, teme s.f. sau legate de Univers. Trupa nu se mulează neapărat pe stilul celor de la Bucovina, dar e un mare plus că aceștia dau ocazia unor trupe tinere să cânte pe o scenă mare. Piesele lor sunt relativ lungi, foarte atmosferice, au o anumită melancolie ușor căutată și au prins relativ bine la public, pe cate l-a încălzit pentru ce a urmat. Băieții din trupă nu au vorbit prea mult între piese, dar au mai povestit despre compozițiile lor. În final, Nouă ani lumină mi-a lăsat o impresie bună, i-aș revedea.

Bucium a mai cântat cu șase ani în urmă în deschiderea unui concert Bucovina și în ultimii ani membri ai fiecărei trupe au fost invitați pe albumele celeilalte trupe. Așadar, pe albumul Bucium, Zimbrul alb, ce va fi lansat miercuri, pe 21 decembrie, în Expirat, Bogdan Luparu a dat cu vocea pe piesa Harap-Alb, iar pe noul album Bucovina, pe piesa eponimă a băgat voce Andi Dumitrescu. Era cât se poate de nimerit ca cele două trupe să cânte împreună. Bucium a urcat pe scenă spunând că de dimineață nu știau că pe seară vor fi aici, dar eu sincer mă bucur și alături de mine am văzut multă lume încântată de prestația lor. E și o bună încălzire pentru concertul lor de peste cinci zile și poate unii oameni chiar i-au descoperit astă-seară și îmi bazez intuiția și pe faptul că la standul de merch era coadă.

Apropo de asta, albumele lor în format fizic sunt mici opere de artă, le recomand, arată într-un mare fel.
Bucium a început cu Greuceanu și a continuat cu deja pomenita Harap-Alb, dar din păcate Luparu nu a urcat pe scenă așa cum speram pentru a cânta împreună piesa. În schimb a urcat pentru ultimele trei piese Laura Brat, o mai veche colaboratoare a formației. Au fost mici probleme de sunet, ea nu auzea nimic în căști, dar calitatea vocii ei s-a remarcat chiar și așa și piesele au sunt bine. Am observat, de asemenea, că la vioară a fost de data aceasta doar Mihai Balabaș, care a făcut o treabă excelentă, ca de altfel toată trupa. Nici că se putea să petrecem mai bine câteva zeci de minute într-o seară de decembrie.

Setlist Bucium:
  1. Greuceanu
  2. Harap-Alb
  3. Războieni
  4. Drumul robilor
  5. Cântecul soarelui (cu Laura Brat)
  6. Frunză verde foi mărunte (cu Laura Brat)
  7. Morgana (Arareori) (cu Laura Brat)
Bucovina a urcat pe scenă în varianta extinsă, cu Manuel "Maanu" Giugula la clape și a avut invitați speciali pe câteva piese. Noul album, Suntem aici, a fost prefațat de câteva single-uri, cel mai vechi fiind Stahl kennt keinen Rost, lansat în 2019, alături de vocalul de atunci al trupei Equilibrium, Robert "Robse" Dahn, care a venit special pentru acest eveniment. Anul trecut a fost lansat al doilea single, Tăriile Văzduhului, piesă devenită deja clasică în repertoriul Bucovina. Cel mai recent au lansat Vara Toamnei și piesa are și ea potențial de a crea "haos" live dar momentan, cum a spus și Crivăț, oamenii nu sunt încă învățați cu ea, și în general cu noile piese.

Despre Suntem aici același Crivăț a spus că "e cel mai punk album al nostru, în sensul bun", referindu-se probabil la o anumită atitudine sau la anumite versuri ale pieselor. Dacă stau mai bine să mă gândesc cam așa este, mai ales dacă ne gândim la piesa Folk Hevi Blec, care a pornit ca o glumă referitoare la genul abordat de trupă, și care cred că va reveni un soi de anthem (în sensul englezesc al cuvântului) al trupei, fiindcă versurile prezintă o parte din filozofia din spatele Bucovina. E de ajuns să o ascultați ci inima deschisă și cu paharul plin și veți înțelege.

Pentru piesa Suntem aici au urcat pe scenă Andi Dumitrescu (care a revenit și pentru o spectaculoasă variantă a piesei Spune tu, vânt, care a fost și filmată, la fel cum filmat a fost și mosh pit-ul de pe piesa Sub Piatra Doamnei) și Alin Moise, iar piesa a sunat bine și coerent. De-a lungul concertului au fost mici probleme cu sunetul, dar s-au rezolvat. Concertul a beneficiat și de o componentă vizuală bine pusă la punct. Pe lângă jocul de lumini foarte bun, pe scenă, în spate, au rulat imagini care au însoțit piesele trupelor, în loc de clasicul banner. Acest lucru nu este tocmai nou în cazul trupelor mari de afară, dar puține trupe românești încă nu e o practică. Imaginile aduc un mare plus show-ului și contribuie la atmosfera generală.

Bucovina a cântat piese și noi, de pe albumul proaspăt, dar și clasicele lor melodii. Mi-aș dori să includă în setlist și piesa Septentrion în viitor, dar nu mă pot plânge, au cântat mult, bine, cum mă așteptam. A fost un un eveniment Metalhead si Tara de Sus powered by Rock FM. Au cântat piese precum: Stele călăuză, Cărări În Suflet, Tăriile Văzduhului, Şoim în Văzduh, Duh, Luna Preste Varfuri, Suntem aici, Vara Toamnei, Ultima iarnă, Straja, Sub Piatra Doamnei, Spune tu, Vânt, Mestecăniș sau Folk Hevi Blec.


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top