Cronici / Galerii foto / Interviuri

Cronica album EXACT al trupei ACT

Autor: Sisanu, 26 Martie 2009

ACT - Trupă de metale grele
Primul material discografic al trupei ACT sună EXACT cum trebuie pentru o trupă matură.

cronica-album-exact-al-trupei-act_54057.jpgRitm îndrăcit de tobe, plete, haine de piele, motoare, solo-uri de chitară, headbanging. Acestea sunt stereotipurile pentru heavy metal. Da, și Metallica. Până la asemănarea cu regii metalului mondial, însă, Costică Sandu, George Pătrănoiu, George și Gusti Costinescu, adică ACT, și-au creat propria imagine de rockeri "supărați".


Albumul de debut, EXACT, vine după o pauză de 10 ani de la înființarea trupei. Combinația de genuri pe care cei patru o propun le creează o identitate clară. ACT cântă un rock variat, care pornește de la metal, dar se oprește și prin alternativ. Acordurile folosite pentru piesa "Să fie Anarhie!" îi apropie de Rage Against The Machine, pe când refrenul de la "Să le facem felu'!" pare influențat de Korn. Balada "Oamenii-nisip", plasată undeva la mijlocul discului, aduce puțin calm înainte de asaltul final, în mare forță.

cronica-album-exact-al-trupei-act_85188.jpgMaterialul cuprinde unsprezece piese, pentru că prima are și o variantă în engleză, plasată la finalul albumului. Versurile reprezintă un protest la adresa ipocriziei societății și a demagogiei clasei politice din România. Solistul, Costică Sandu, își valorifică experiența din plin și dă formă tonului contestatar al textelor. Înregistrarea sună metalic și agresiv, iar solo-urile sunt asigurate de George Pătrănoiu, fostul chitarist al trupei Taxi. Frații Costinescu vin cu textele și cu bătaia zgomotoasă în tobe.

ACT este o formație serioasă, matură, dar are nevoie doar de puțin rafinament în plus pentru a se desprinde clar de stereotipurile asociate genului heavy metal. Dacă își vor menține componența și direcția pe care au pornit, au șanse mari să își contureze imaginea puternică a unei trupe care nu se teme să abordeze genuri variate fără să își piardă omogenitatea. Doar au îndeajuns de multă experiență.

* ACT - EXACT. Ballance Production. Muzica: George Costinescu, George Pătrănoiu, Costică Sandu. Tete: George Costinescu.

Cronica este realizata de colaboratorul nostru Mihai Nicolae


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top