Cronici / Galerii foto / Interviuri

ARTmania Bucharest Blast, 3 septembrie 2016

Autor: Ion-Valentin Ceausescu, 4 Septembrie 2016

Începutul toamnei a adus în București patru formații de metal care au cântat sub egida Artmania Bucharest Blast. Concertul a avut loc la Arenele Romane din București și a strâns un număr mare de oameni, unii veniți din străinătate, pentru a-i asculta pe Sinoptik, Mutiny on the Bounty, Agent Fresco și, capul de afiș, Within Temptation. Cele patru trupe au adus fiecare un gen de muzică special și pot afirma cu mâna pe inimă că nu m-am plictisit nici măcar un minut, fiindcă toate cele patru trupe au avut recitaluri deosebite, energice și de neuitat.

Sinoptik, o trupă de alternative rock cu puternice influențe psihedelice și stoner rock, au dat startul concertului și încă de la primele acorduri mi-am dat seama că va urma un recital bun. Am simțit din partea lor multă energie, multă pasiune și muzica lor, complexă și heavy, merge foarte bine cântată live. Este prima dată când îi văd, dar am rămas cu o impresie extrem de pozitivă.

A doua trupă a serii, Mutiny on the Bounty, a fost o surpriză mai mult decât plăcută. Băieții cântă un math rock instrumental care te lasă fără suflare. O muzică rece, calculată, care îți intră în sânge. Mie îmi place foarte mult acest gen, dar din păcate foarte puține trupe au venit în România, poate metaliștii români nu sunt atât de receptivi sau poate organizatorii nu vor să riște și merg la sigur cu trupe care știu că vor strânge oameni. Însă mă mulțumesc cu ce este și pot să spun că aseară am fost mai mult decât impresionat de această formație și, din câte am observat, nu am fost singurul.

Adevărata revelație a serii a fost însă Agent Fresco. Nu cred că m-a mai luat vreodată prin surprindere o formație așa cum s-a întâmplat cu Agent Fresco. Dacă pe celelalte două trupe le mai ascultasem, pe ei nu-i știam deloc, nici măcar un acord și ceea ce am auzit m-a tulburat într-un mod plăcut. Trupa, originală din Islanda, cântă un Progressive Rock/Metal, heavy și melodic în același timp, cu un instrumental puternic pe care se mulează destul de bine vocea caldă a solistului. Timbrul vocii mi-a adus aminte de Thom York de la Radiohead, dar numai până în momentul în care, complet neașteptat pentru mine, acesta a dezlănțuit un growl perfect. În acel moment eram ceva de genul: acum chiar aveți toată atenția mea! Și tot concertul lor a fost un adevărat deliciu. Înspre final, solistul a coborât în mulțime și a cântat înconjurat de oameni, a dat mâna cu ei și a creat un moment chiar special. Acum am văzut că trupa a câștigat mai multe premii în Islanda pentru ultimul lor album, Destrier, și știu ce voi asculta zilele următoare.

Trupa serii, Within Temptation, nu a fost pentru prima dată în România, dar de data aceasta a fost cap de afiș și a putut astfel să cânte mai multe piese. Cu siguranță, cei mai mulți au venit doar pentru ea, însă au ratat trei rupe uimitoare. Concertul lor a fost exact cum mă așteptam: teatral și plin de grație. Muzica lor nu este foarte complexă, dar e de efect și de mare impact. Marele plus este vocea solistei Sharon den Adel, probabil cea mai bună în acest moment din toate vocile feminine din trupe de gothic metal. Știu, sunt foarte multe, dar pe lângă faptul că cei de la Within Temptation au fost printre primii, s-au și păstrat sa un nivel foarte ridicat. Au ajuns aproape în mainstream, dar nu sunt o trupă soldout. Au colaborat și cu Xzibit, dar nu văd nimic rău în experimente și piesa sună chiar bine. Mi s-a părut bună ideea de a avea pe scenă un monitor foarte mare pe care să apară filmați cei cu care au colaborat și care nu au putut fi prezenți: Keith Caputo (mă rog, acum e Mina Caputo, dar pe când cânta piesa era încă Keith), Tarja Turunen sau X-zibit. Cumva lipsa lor se simte mai puțin și arată bine ca show. Aseară, Within Tempation au fost în mare formă, nu au avut probleme și chiar au făcut un show memorabil, care sunt convins că a satisfăcut pe majoritatea fanilor.


Setlist:

 1. Our Solemn Hour
 2. Faster
 3. In the Middle of the Night
 4. Fire and Ice
 5. Stand My Ground
 6. Paradise (What About Us?)
 7. And We Run
 8. Black Sabbath (Black Sabbath cover)
 9. The Heart of Everything
 10. Caged
 11. Covered By Roses
 12. Mother Earth

Encore:

 1. What Have You Done
 2. Ice Queen
 3. Outro
ARTmania Bucharest Blast, 3 septembrie 2016

Vezi galeria foto a evenimentului la

 • Galerie foto Within Temptation, Agent Fresco, Mutiny On The Bounty si Sinoptik - ARTmania Bucharest Blast la Arenele Romane, 3 septembrie 2016


Evenimente recomandate

Top