Cronici / Galerii foto / Interviuri

Amorphis -The Begining of Times (cronica de concert)

Autor: Ion-Valentin Ceausescu, 11 Noiembrie 2011

Și a fost și Amorphis (alături de Nahemah și Leprous). Un eveniment pe care multă lume l-a așteptat și care a fost un succes la public. Clubul The Silver Church a fost full aseară. Era și de așteptat să fie așa. Din păcate a fost prea mare aglomerația. The Silver Church e un club bun pentru 200-400 de oameni. Aseară au fost cred că în jur de 700, cel puțin și s-a simțit. Asta a fost singura problemă din punctul meu de vedere, aglomerația și lipsa aerisirii, în rest, organizarea, sonorizarea și concertele celor trei trupe au fost flawless.

Povestea a început la orele 19:00 când grupuri, grupuri de fani ai trupelor prezente pe afiș, au început să răsară de prin colțurile orașului spre a poposi în club, toți în căutarea unei seri în care să uite de prezentul gri și apătos, în compania unor ritmuri muzicale deosebite.

Seara a început cu recitalul spaniolilor de la Nahemah, o trupă pe care o știam relativ, dar de la care nu știam la ce să mă aștept. Însă de la primele acorduri, mi-am dat seama că am în față o trupă care îmi va plăcea. Și așa a fost. Au început să cânte,cum era programat,la 19:30 și timp de jumătate de oră (prea puțin din păcate) au rupt. Un vocal capabil, impunător și instrumentiști buni. Melodii destul de lungi, apăsătoare, executate cu pasiune și seriozitate. Clubul era deja plin, însă nu am văzut mare mișcare. Însă oamenii au ascultat și pare că le-a plăcut. Mie mi s-a părut un recital foarte bun al unei trupe pe care o voi aprounda în viitor.

Nahemah in The Silver Church


Următoarea trupă o așteptam cu mare nerabdare. Leprous ,din Norvegia au fost o revelatie pentru mine acum câteva luni când am dat peste noul lor album, Billateral, ieșit anul acesta sub patronajul labelului InsideOut. Am ascultat albumul până la epuizare și am căutat și celelalte albume (2) care sunt la fel de bune. Trupa propune un avantgarde black metal deosebit. Pe una dintre piesele albumului -Thorn îl au ca invitat pe Ihsahn (Emperor). Băieții sunt pe cai mari și le văd un viitor tare bun dacă o țin tot așa. Recitalul de aseară m-a captivat pur și simplu. Prezanță scenică, energie, look, muzică excelentă, excelent cântată. Au intrat pe scenă în jurul orei 20.30 și au cântat cu sete și cu devotament, cu plăcere, cu dorință și cu sentimentul lucrului bine făcut. Băieții sunt tineri și puși pe fapte. Nu pot decât să mă bucur când asist la un asemenea recital, al unei trupe care îmi place și care face o muzică nu inovatoare, dar complexă și catchy. Solistul este extrem de bun, are o voce care poate trece ușor de la clean la growl, ambele bine executate. Cred că dacă Faith No More ar fi fost metal, ar fi fost asemănători cu Leprous. Un recital mult prea scurt din păcate.

Leprous in The Silver Church

Și... în jurul orei 22:00 povestea a intrat în punctul arzător. Amorphis au intrat pe scenă în uralele a sute de oameni. Și au făcut ce știu ei mai bine: au creat magie. Timpul deodată a devenit mai relativ decât de obicei, ba chiar parca s-a oprit pentru minute in sir. Deja nu mai eram în Bucuresti, in Club, în România, pe Pământ, ci transportat intr-un loc mult mai bun: în Raiul pe care numai sunetele bine închegate îl pot crea. Nu fabulez. Nu sunt cel mai mare fan al acestei trupe,chiar dacă îmi place foarte mult, nu știu toate piesele pe de dinafară și nu i-am mai văzut niciodată, însă pot spune că m-am simțit transportat în alte dimensiuni. Poate a fost ceva autoindus sau nu, însă toată această seară a fost o rupere de realitate, de viață, o călătorie într-un peisaj oniric spectaculos, spactacular. Muzica are capacitatea de a mișca sufeltul, de a îți paraliza creierul și de a te lăsa să trăiești în afara legilor fizice. Și aseară acest lucru s-a întâmplat. Și nu numai mie. Am văzut în jurul meu oameni fericiți, transfigurați (cam înghesuiți din păcate), care măcar pentru câteva ore au ieșit din viețile lor pline de grijuri, de lipsuri și s-au bucurat. Overall, a fost o seară magică. Parcă prea scurtă.

Amorphis in The Silver Church
Setlist Amorphis:

 1. My Enemy
 2. Mermaid
 3. The Smoke
 4. Crack in a Stone
 5. Greed
 6. Sampo
 7. You I Need Play Video
 8. Karelia (With "Pussy" snippet by Rammstein)
 9. Vulgar Necrolatry
 10. . Into Hiding
 11. . Sky Is Mine
 12. . Alone Play
 13. . Magic and Mayhem

     Encore
 1. Silver Bride
 2. My Kantele
 3. House Of Sleep

Vezi galerie foto cu Amorphis, Leprous și Nahemah în The Silver Church, București, din data de 9 noiembrie 2011.


Vali C.
Amorphis -The Begining of Times (cronica de concert)


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top