Noutăți și comunicate

Valentin Farcas: Experimental Solo Guitar, Live la Trei Bețivi

16 iulie 2022
Valentin Farcas: Experimental Solo Guitar, Live la Trei Bețivi
Valentin Farcaș, unul dintre cei mai buni și mai enigmatici chitariști români, vine pe 16 iulie 2022 la Trei Bețivi, într-un concert unic, de chitară electrică. Pe parcursul unui amalgam experimental, în care virtuozitatea instrumentală și talentul componistic își dau mâna, Farcaș va trece de la blues la rock, și de la rock psychedelic la free jazz.

Melomanii mai de odionioară sau mai de acum îl știu pe Valentin Farcaș ca membru fondator și compozitor al formațiilor de rock progresiv și jazz-rock, Experimental Q și Experimental Q2, din anii 1970. Chitara lui Farcaș și-a pus amprenta asupra stilurilor acestor trupe, prin sunetul explorator, orchestrațiile complexe și atmosfera sumbră, provenită din lecturi esoterice. Mai puțini sunt aceia care știu că, în anii 1980, Farcaș a lăsat deoparte sunetul electric, influențat de Robert Fripp și John McLaughlin, și a activat în ansamblul de muzică veche Musica Antiqua, compunând muzică de teatru și susținând recitaluri de muzică renascentistă, sau de jazz, la marile festivaluri ale vremii, precum cel de la Sibiu. În ciuda stagiilor de muzică electronică și contemporană, petrecute la Darmstadt sau Trossingen, stabilirea în Germania l-a făcut să se întoarcă la prima dragoste, rock-ul: trupele Silvie Rider Band și Havoc stau mărturie în acest sens. Conservatorist prin educație, rocker prin atitudine, perpetuu căutător (sonor și nu numai) prin voia proprie, dar și a lucrurilor, Valentin Farcaș a acumulat, de-a lungul timpului, o experiență muzicală greu de egalat, care a lăsat în urmă granițele fizice și stilistice.

Pe 16 iulie, la Trei Bețivi, Farcaș va împărtăși o parte din acest univers sonor, creat în timp, invitândune într-o călătorie astral-muzicală cu totul specială: de la solouri de blues incisiv și ritmuri de rock, la pasaje de psychedelic spațial și inserții de free jazz, de la piese compuse inițial pentru chitară clasică, dar electrizate acum, la omagii instrumentale aduse marilor trupe rock, care au marcat tinerețile atâtor generații.

Obișnuiții „cârciumioarei la șosea” Trei Bețivi preferă muzicile neobișnuite. Pe data de 16 iulie, ei, și nu numai ei, sunt invitați la un eveniment deopotrivă underground și celest, în care să-și hrănească mintea și să-și dea frâu liber imaginației. Uneori, avangarda merge la țanc cu o bere. Text promo de Claudiu Oancea.


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top