Noutăți și comunicate

Trupa Pasarea Rock (Mircea Baniciu, Josef Kappl si Ovidiu Lipan Tandarica) s-a lansat ieri oficial in cadrul unei conferinte de presa

12 februarie 2014
Trupa Pasarea Rock (Mircea Baniciu, Josef Kappl si Ovidiu Lipan Tandarica) s-a lansat ieri oficial in cadrul unei conferinte de presa
Formația Pasărea Rock s-a prezentat marți, 11 februarie, în fața jurnaliștilor, în cadru oficial, dar relaxat, la sediul Institutului Cultural Român. Pe rând, Mircea Baniciu, Josef Kappl și Ovidiu Lipan Èšăndărică au vorbit despre planurile de viitor, dar și despre trecut. Despre ce înseamnă Pasărea Rock, dar și despre legătura spirituală pe care o au cu ceea ce a însemnat Phoenix.

Celor trei membri de bază ai grupului, le-au stat alături în prezidiu colaboratorii Teo Boar și Vlady Cnejevici, dar și Marius Bațu - unul dintre cei doi invitați în concertul de la Sala Palatului.

Surpriza conferinței a constituit-o prezentarea de către Josef Kappl a celui mai nou membru colaborator - Cristi Gram. Până de curând chitarist în formația Phoenix, Gram a explicat cum a început colaborarea cu Pasărea Rock. "Am fost sunat de Josef Kappl pentru a interpreta două solouri pentru piesele noi ale trupei. Am fost onorat de propunere și am acceptat. De fapt, am ajuns în formația în care am intrat acum zece ani", a spus Gram.

Cuvântul de început al întâlnirii i-a aparținut Președintelui Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu, care a salutat prezența "acasă" a muzicienilor "absolut deosebiți, care mi-au marcat adolescența și tinerețea. Vă mulțumesc pentru ceea ce ați făcut și ce veți face în continuare."

De cealaltă parte, Mircea Baniciu a declarat că acest proiect le-a stăruit în minte ani buni și că prin Pasărea Rock vor să  ducă mai departe ceea ce au început în anii '70, "ceea ce a impresionat într-un mod deosebit o țară întreagă. Phoenix a rămas în muzica românească un moment foarte greu de depășit sau, mai bine spus, care nu a fost încă depășit. Suntem aici să continuăm ce s-a întâmplat în acei ani. Am făcut mereu tot posibilul ca acele cântece să rămână vii, cunoscute, și să le cânte toată lumea. În plus, acum, în peisajul muzicii românești este neaparată nevoie să se impună și altceva".

În completarea celor spuse de Mircea Baniciu și în legătură cu faptul că la data de 19 februarie se va pronunța sentința în procesul intentat de Nicu Covaci legat de folosirea pieselor Phoenix de către foștii membri ai grupului în concerte, Josef Kappl spune că "am cântat piesele Phoenix de drag, pentru că le iubim. Pentru că publicul vrea să asculte aceste piese cu vocea originală a domnului care stă lângă mine, Mircea Baniciu".

"Nu vrem să provocăm, nu vrem să intrăm în polemici. Rockul este ceva ce ne curge prin sânge. Vom continua să facem ceea ce simțim. Vrem să facem ceva pentru sufletul nostru. Nu suntem niște adolescenți care vor să cucerească planeta. Suntem un supergrup", a spus și Ovidiu Lipan Èšăndărică.

Un alt moment important al întâlnirii cu jurnaliștii l-a constituit și audiția în premieră absolută a uneia dintre noile compoziții Pasărea Rock, "Praznic năpraznic", pe muzica lui Josef Kappl și versurile lui Florin Dumitrescu, cunoscut și pentru îndelunga colaborare cu formația Sarmalele Reci. Legat de cei care compun pentru Pasărea Rock, Kappl a spus că trupa este deschisă colaborărilor:  "Cine este prins de acest spirit este liber să compună pentru acest proiect".

Pasărea Rock pregătește pentru primul turneu național, care va cuprinde șapte orașe: București (25 martie), Constanța (7 aprilie), Galați (8 aprilie), Bacău (9 aprilie), Iași (10 aprilie), Timișoara (12 aprilie) și Cluj Napoca (14 aprilie) în formula: Mircea Baniciu, Josef Kappl, Ovidiu Lipan Èšăndărică, Teo Boar, Vlady Cnejevici, avându-l invitat special pe violonistul Mani Neumann. Acesta din urmă nu a putut fi prezent la conferința care a a vut loc în 11 februarie.

"Am făcut parte dintr-o trupă care a zguduit România. Am făcut-o la 20 de ani, când eram niște copii. Între timp, fiecare a avut drumul lui, dar din când în când ne-am reîntâlnit pe scenă. A fost întotdeauna o plăcere și o explozie de bucurie. Și dacă tot ce am creat împreună a avut un asemenea ecou peste timp, merită să mai încercăm o dată. Să lăsăm ceva în urma, peste ani." - Mircea Baniciu (voce, chitară)

"Doresc ca prin muzica noastră să atingem struna sensibilă a publicului, așa cum am reușit să o facem și în anii 70" - Josef Kappl (bas, compoziție)

"Din toate urcușurile și coborâșurile am reușit să mă cunosc mai bine, fiind eu însumi de fiecare dată. Doresc și acestui grup să fie el însuși cu firescul său, restul lăsându-l pe Dumnezeu să lucreze pentru noi." - Ovidiu Lipan Èšăndărică (baterie)

"Sper ca această Pasăre Rock să continue moștenirea altor "păsări" din muzica românească." - Vlady Cnejevici (clape)

"Mă bucur foarte mult pentru că fac parte din acest proiect. Sunt onorat pentru toți colegii  pe care îi am. Îmi doresc să continuăm această legendă care a fost, este și va fi! Pasărea Rock, cea mai frumoasă pasăre a muzicii românești! - Teo Boar (chitară)

"Acum zece ani am pornit pe un drum care mi-a schimbat perspectiva asupra muzicii și a rolului pe care-l pot avea. După zece ani simt același lucru de acum zece ani. Mulțumesc Pasărea Rock!" - Cristi Gram (chitară)Primul concert sub numele Pasărea Rock va avea loc la Sala Palatului din București, la 25 martie, și fi un spectacol complet, cu lumini, sunet și costume special alese, dar și doi invitați: Marius Bațu și Mani Neumann. Spectacolul, care va dura aproximativ două ore, va readuce în atenția publicului și creații de pe albumul "Cantafabule" (Phoenix), hituri din repertoriul lui Mircea Baniciu și piese reorchestrate, ce fac parte din prima operă rock simfonic românească, "Meșterul Manole", care a avut premiera mondială la finele lunii noiembrie 2013, la Timișoara.

Biletele s-au pus în vânzare în rețeaua Vreau Bilet, la casa de bilete Vreau Bilet din cadrul Unirea Shopping Center, etaj 2, corp central, casa de bilete Vreau Bilet din B-dul Octavian Goga nr. 24, bl. M62, sc. 1, et. 1, ap. 1, interfon 50, sector 3, casa de bilete de la Teatrul Elisabeta - Bdul Regina Elisabeta 45, Arte International - Librăria Eminescu, EuroGSM - București Unirii (Unirea Shopping Center - aripa centrală, lifturile exterioare), EuroGSM - Perla (B-dul Iancu de Hunedoara nr.64, Sector 1), EuroGSM - București Lujerului (în incinta Hypermarketului Cora Lujerului) și online pe vreaubilet.ro pentru comenzi de bilete cu livrare prin curier.

Preț bilet: Vip - 195 Ron; Categ 1 - 165 Ron; Categ 2 - 130 Ron; Categ 3 - 90 Ron; Categ 4 - 60 Ron.


Evenimente recomandate

Newsletter

Completează adresa ta de email pentru a putea primi ultimele noutăţi şi oferte prezente pe site.

Let's Rock recomandă