Noutăți și comunicate

Noi detalii Dark Bombastic Evening editia a 3-a

4 ianuarie 2011
Noi detalii Dark Bombastic Evening editia a 3-a
Dark Bombastic Evening se doreste a fi un festival nonconformist, ce promoveaza si sustine spiritul Underground, in modul cel mai liber si neconditionat! A fost creat cu dorinta sincera de a oferi prietenie, de a organiza evenimente culturale diverse si de a pune bazele unei platforme muzicale Underground unice in Romania si nu numai. Totul a fost creat din admiratie pentru artistii talentati care doresc sa impartaseasca in cel mai onest mod viziunile lor catre un public explorator de elemente noi, experimentale, atipice.

Dupa Brasov, Bucuresti si Suceava, DonisArt va poposi acum si in Cetatea Alba Iulia. Cei ce vor gazdui editia a 3-a a festivalului Dark Bombastic Evening sunt prietenii de la RYMA (www.ryma.ro), o asociatie culturala locala ce isi propune promovarea culturii contemporane si a artei urbane.


RYMA povesteste:

"Alba Iulia trecut si prezent

Orasul se afla in inima Transilvaniei, pe principalul drum european ce traverseaza Romania, la 250 km de granita cu Ungaria si 390 km de Bucuresti. Aici se afla cea mai mare Cetate din sud-estul Europei, intinsa pe o suprafata de peste 100 ha.

Trecut
Acum peste 2000 de ani, Alba Iulia facea parte din Dacia, o regiune cu munti bogati in vanat si in minereuri pretioase, cu pasuni verzi si intinse si cu oameni harnici si prietenosi. Regiunea a fost cucerita de romani in sec. I e.n., tocmai datorita bogatii ei. Apulum (denumirea urbiei data de romani), fiind un important centru de comert cu sare chiar la poalele bogatilor Munti Metaliferi, a inflorit si s-a dezvoltat rapid, asa incat a ajuns al doilea oras ca importanta in Imperiul Roman, in sec II, unii istorici considerandu-l o mica Roma. La Apulum s-a construit un castru roman in mare parte din piatra alba, fapt care a dat denumirea de mai tarziu a orasului, Balgrad (Cetatea Alba). In perioada medievala Alba Iulia a devenit Capitala Transilvaniei, timp in care aici s-a infaptuit prima Mare Unire a romanilor. Dupa marele castru roman din piatra alba si apoi cetatea medievala construita pe urmele zidurilor acestuia, in sec XVIII s-a construit aici cetatea cea mai mare din sud-estul Europei, fortareata cu 7 colturi ridicata la porunca regelui Carol al VI-lea pentru a strajui marginile Imperiului Habsburgic. Cetatea este ridicata pe culmile unui deal, iar o vedere aeriana ne lasa cu gura cascata, parand o schita desprinsa parca de pe peretii unei pesteri cu inscriptii preistorice sau simboluri mistice. Cele 7 bastioane ale ei, impreuna cu elementele secundare de fortificatie, formeaza o stea cu 7 colturi perfect decupate si mulate pe relieful orasului. Cetatea are 6 porti monumentale, decorate in stil baroc si o a saptea poarta, de curand descoperita pe latura nordica a Cetatii.

Prezent
Aici, la cea de-a 7-a poarta, va avea loc Dark Bombastic Evening 3, in perimetrul fostei Piete a Armelor, unde acum 300 de ani soldatii se antrenau si se grupau pentru lupta. Patrunzand intre ziduri, pasiti parca intr-o lume impietrita in care va asteptati sa va sara in cale vreun soldat ratacit sau un prizonier intemnitat in maruntaiele cetatii, iar tunelurile lungi va fac imaginatia sa viseze la comori ascunse in labirintul de forme geometrice si in camerele de la capatul lor. Semineul la gura caruia soldatii povesteau istorii de vitejie ba chiar si fantana din care beau apa se afla inca acolo, asteptandu-va sa va fie de folos. Acest spatiu mirific se numeste in prezent Centrul Cultural Poarta 7 si este administrat de Asociatia Culturala RYMA, care de 4 ani desfasoara lucrari de conservare si restaurare a spatiior interioare impreuna cu voluntari si cu studenti in cadrul Taberelor de Restaurare. In paralel cu lucrarile de restaurare au loc si numeroase evenimente culturale, concerte, festivaluri de muzica, de film, concursuri si targuri, toate ducand la conturarea acestui Centru Cultural, devenit unul de referinta in oras, fiind dealtfel si singurul nucleu cultural din Cetatea Alba Iulia. Cu peste 6000 mp de curti exterioare si 1000 mp de spatii interioare, Centrul Cultural Poarta 7 este locul ideal pentru desfasurarea acestui festival, fiind in acelasi timp usor accesibil chiar din centrul orasului dar si foarte intim din cauza zidurilor inalte ce-l inconjoara.

Atractii turistice
Pe langa acest focar cultural, in Cetate mai pot fi vizitate si Traseul Celor 3 Fortificatii, Catedrala Romano Catolica, a doua ca marime din Transilvania, portile baroce proaspat restaurate, Biblioteca Bathyaneum si Catedrala Reintregirii Neamului care ne aminteste in permanenta ca aici, la Alba Iulia, s-a infaptuit Marea Unire a Principatelor Romane, in urma caruia a rezultat actuala Romanie. Asadar, inima Transilvaniei este si inima intregii Romanii, este capitala de suflet a romanilor de pretutindeni. Cetatea este in prezent in plin proces de reabilitare, intre zidurile ei amenajandu-se numeroase cafenele si restaurante dar si spatii de agreement si recreatie. La Traseul Celor Trei Fortificatii puteti vizualiza cele 3 mari etape evolutive ale Cetatii Alba Iulia, recentele restaurari punand in valoare portiuni din castrul roman, cetatea medievala si cetatea bastionara.

Imprejurimi
Datorita proiectelor de punere in valoare a Cetatii, Alba Iulia a devenit o atractie turistica tot mai populara. Situarea ei pe drumul ce face legatura intre Sibiu si Cluj face ca din ce in ce mai multi turisti sa poposeasca pentru a vizita Cetatea impreuna cu monumentele ei. Sibiul, fosta Capitala Culturala Europeana in 2007, este un oras cu o arhitectura medievala de referinta pentru intreaga Transilvanie si este situat la doar 75 km de Alba Iulia iar Cluj Napoca, al treilea oras ca marime din Romania si un important centru cultural si economic, se afla la 90 km de Alba Iulia. In plus, imprejurimile Albei Iulia sunt presarate cu paduri, lacuri, monumente ale naturii si monumente istorice, toate fiind in locuri usor accesibile si vizitabile chiar si in excursii de o zi. Una dintre cele mai populare atractii turistice din zona este Rosia Montana, o localitate incarcata de arhitectura veche si istorie unde se afla cel mai bogat zacamant de aur si argint din Europa. Aici puteti vizita minele dacice si romane unice in lume, importante vestigii istorice si va puteti recrea in peisajul superb al zonei cu ale sale lacuri si monumente ale naturii ce dau unicitate locului.

Cetatea
Revenind la Cetatea Alba Iulia, veti vedea ca o zi nu este suficienta pentru a o vizita in totalitate datoita suprafetei sale imense, fapt pentru care festivalul se va desfasura in premiera anul acesta pe parcursul unui weekend intreg. Acest loc care geme de incarcatura istorica si mistica, inca bantuit de fantomele bune sau rele ale trecutului, va invita sa il descoperiti in intimitatea lui, intre zidurile batrane pe care s-au scris nevazute legende despre oameni, fapte, comori si viata fara de moarte.

DonisArt impreuna cu RYMA va vor impartasi pana in luna evenimentului 7 legende pline de mister, invitandu-va sa le explorati alaturi de noi, descoperind prin ele portite catre bucuriile ascunse ale necunoscutului.

Veniti la Alba Iulia sa dam impreuna viata Cetatii in 2 zile, 3 elemente si un concept: muzica, prieteni si natura la Dark Bombastic Evening 2011!"

http://www.youtube.com/watch?v=2qtvYWSaiYg


Peste 2 zile DonisArt va anunta primele 2 trupe participante!

www.darkbombasticevening.com
www.donisart.ro


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top