Noutăți și comunicate

Negura Bunget va lansa un nou album - Zau - in varianta Digi CD, CD/DVD artbook si pe vinyl

31 august 2021
Negura Bunget va lansa un nou album - Zau - in varianta Digi CD, CD/DVD artbook si pe vinyl
NEGURĂ BUNGET lanseaza albumul "Zău ". Această parte finală, captivantă, profundă și multistratificată a „trilogiei transilvanene” a atârnat de un fir de ata. Când forța motrice din spatele NEGURĂ BUNGET, bateristul Gabriel "Negru" Mafa, a suferit un atac de cord pe 21 martie 2017, tragica sa trecere in nefiinta părea să duca impresia că marea sa viziune a unei interpretări muzicale a frumoaselor peisaje, tradiții și mituri ale României, precum și spiritualul patriei sale a fost sortita să rămână neterminata precum simfonia a 10-a a lui Beethoven. Cu toate acestea, muzicienii care fuseseră alături de Negru în ultima formulă NEGURĂ BUNGET nu erau pregătiți să renunțe, sa-i lase viziunea în obscuritate. Din fericire, partile de tobe ale lui Negru pentru „Zău” fuseseră deja compuse și înregistrate înainte de turneul final al formației. Toate schițele, demo-urile și înregistrările din sala de repetiții la care lucraseră au fost strânse cu grijă și fiecare membru al trupei a umplut golurile în același mod ca și cum ar fi făcut-o cu Negru încă în viață, în deplină dedicare ideii originale.

Rezultatul acestei munci este „Zău”, punctul culminant al evoluției muzicale a NEGURĂ BUNGET și al trilogiei transilvănene. Pe acest album, tradițiile pagan black metal au fost completate si îmbinate cu elemente din bogatul patrimoniu muzical al României. Textele bogate și pasajele epice fac loc momentelor fragile și liniștite. La fel ca natura în continuă schimbare a Banatului și a României, „Zău” surprinde culorile și stările schimbatoare ale anotimpurilor din aceste ținuturi și aduce la viata legende străvechi.

Trupa a fost formată în orașul Timișoara, in 1995, de Negru și chitaristul, vocalistul și claparul Edmond ‘Hupagrammos’ Karban. Numele trupei "NEGURĂ BUNGET" este derivat din româna veche, care înseamnă o „pădure întunecată, cețoasă”, s-a dovedit a fi moștenirea definitorie pentru „'n crugu bradului” din 2002 - un album care a devenit punte de legătură. Următorul material, "Om" (2006), i-a adus pe NEGURĂ BUNGET în centrul atenției internaționale și a pus România pe harta globală a metalului. După înregistrarea "Maestrit" - o recompunere in 2009 a "Măiastru sfetnic " - o despărțire irevocabilă si amară a încheiat colaborarea lui Negru și Hupogrammos, acesta din urma formand DORDEDUH împreună cu Sol Faur și apoi cu basistul Arioch. Negru a continuat cu o formula mult schimbată, in 2010 lansand "Vîrstele Pămîntului". Din nou, am avut parte de continuitate, în ciuda numeroaselor schimbări. Deși NEGURĂ BUNGET a mai lansat un EP nou, "Poartă de dincolo" (2011), au mai trecut inca patru ani înainte ca trupa sa se reinventeze pentru ultima oară – tot cu Negru la cârmă, dar din nou cu o formula complet nouă.

Bateristul NEGURĂ BUNGET, singurul ramas din formula initiala, Gabriel "Negru" Mafa a pornit o trilogie de albume, începând cu "Tau" (2015), care ar forma, așa cum a spus-o la vremea respectivă: "... o viziune personala a ceea ce înseamnă Transilvania. " În timp ce acele opt piese din „Tău” erau aliniate fiecare cu un peisaj specific, a doua parte a trilogiei a transmis o dinamică luxuriantă și expansivă. „Zi” (2016) a variat de la momente liniștite, lucide, până la părți aspre și noduroase. Pe acest penultim album, NEGURĂ BUNGET a transmis puternic din tradițiile muzicale locale, bazate pe tema spiritualității locurilor. Odată cu ultimul capitol al „trilogiei transilvănene”, NEGURĂ BUNGET face câțiva pași înapoi în dimensiuni mai negre și mai aspre. In fine, toate firele se reunesc într-un sfârșit, muzica rezultată fiind mult mai mult decât un rezumat al părților sale. Zău "este testamentul și moștenirea NEGURĂ BUNGET și un potrivit omagiu adus lui Gabriel" Negru "Mafa, care va trăi pentru totdeauna prin muzica sa.

[Textul de mai sus conține fragmente editate dintr-un eseu aprofundat scris de eminentul jurnalist britanic Jonathan Selzer, material care este complet tipărit în ediția artbook a albumului „Zău”.]

Puteti cumpara albumul aici: en.spkr.media
https://negura-bunget.bandcamp.com/album/z-u


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top