Noutăți și comunicate

Lansarea cartii 'Soldati ai terebentinei' la Galeria de Arta din Oradea

25 aprilie 2015
Lansarea cartii 'Soldati ai terebentinei' la Galeria de Arta din Oradea
Sâmbătă, 25 aprilie 2015, la Galeria de Artă din Oradea, editura Crux Publishing din București va lansa romanul Soldați ai terebentinei, semnat de Răzvan T. Coloja. Invitatul special al acestui eveniment este criticul literar Dan - Liviu Boeriu.Înclinat spre ficțiunea transgresivă și macabru, Răzvan T. Coloja debutează în 2009 cu romanul "Fabrica de furnici" (Ed. Vremea), iar în 2011 revine cu romanul "Recolta roșie" (Ed. Herg Bennet). În 2012 este prezent în antologia "Cercul literar de la Oradea" (coord. Marius Miheț), alături de autori precum Dan-Liviu Boeriu, Mircea Pricăjan și alții.

Mai mult decât portretul unei generații și mai mult decât drama unui tânăr menit să își "proiecteze individualitatea pe fondul unui conformism rigid", Soldați ai terebentinei spune o poveste tulburătoare, în captivantul stil al ficțiunii transgresive pure și dure. În anii `90, la începuturile timide ale democrației în Romania, o generație de rockeri trăia, petrecea, și sfida prin simpla prezență normele și regulile societății "mainstream".

O carte-monografie a oamenilor liberi, peste care se suprapun elemente de halucinație și transgresie din real în ireal, demne de Fight Club sau Requiem for a dream, romanul lui Răzvan T. Coloja depășește granițele "literaturii despre adolescenți rebeli", la fel cum depășește granițele "cărților despre rockeri". Dincolo de aceste orizonturi limitative, romanul pune laolaltă personaje și situații, atitudini, sentimente și reacții dintre cele mai firești și posibile. Muzica este cea care dă tonul și însoțește pașii personajului - narator, iar nopțile de beție, "trip-urile" halucinogene, sexul, pogo-ul, obsesia și revoluția se împletesc natural printre frânturile de viață surprinse de autor într-o poveste de o sinceritate zguduitoare.

Ce înseamnă să fii rocker? Ce înseamnă să fi fost rocker în anii '90? Ce gust are libertatea și pe ce muzică dansează ea? Ce înseamnă să cauți ceva fără să găsești și să pierzi ceva ce nu ai avut niciodată? Cât de toxică poate să fie o femeie? Și unde se termină fascinația pentru ea, ca să lase loc obsesiei?

Despre carte se pot spune multe, însă Dan - Liviu Boeriu o rezumă perfect, într-o singură frază din prefața romanului:

"Soldați ai terebentinei este o carte care, cu puțin noroc, poate deveni un roman-cult al celor care nu vor să uite mirosul de scenă încinsă, de ghete grele, de geacă de piele.

De libertate, after all.Pentru mai multe informații despre roman, dar și despre celelalte publicații ale editurii, vă invităm pe site-ul Crux Publishing.

Contact : Andreea Sterea
contact@cruxed.ro


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Newsletter

Completează adresa ta de email pentru a putea primi ultimele noutăţi şi oferte prezente pe site.

Let's Rock recomandă