Noutăți și comunicate

Interviul Children of Bodom realizat de Paul 'Slayer' Grigoriu

10 martie 2011
Interviul Children of Bodom realizat de Paul 'Slayer' Grigoriu
CHILDREN OF BODOM - Forever
"De fiecare data cand cantam in premiera intr-un loc este ceva foarte special si sper sa avem un setlist interactiv, care sa ne faca placere tuturor. Va fi o seara speciala."

Cu un nou album proaspat lansat, "Relentless, Reckless Forever", finlandezii de la Children of Bodom, care uimeau acum treisprezece ani lumea muzicala cu potpuriul lor stilistic, se pregatesc de turneu. Si vor ajunge pentru prima data in Romania. Despre asteptarile lor, dar si despre o istorie in plina evolutie, simtul umorului sau turneul cu Slayer am stat de vorba cu basistul Henkka T. "Blacksmith" Seppala, cel mai volubil dintre membrii trupei, un interlocutor simpatic si un purtator de cuvant fara cusur.

"E prima data cand am lucrat cu un producator adevarat"

Alexi spunea ca ati lucrat mai mult decat de obicei la noul album, "Relentless, Reckless Forever". Cum vezi acum rezultatul acestei munci?

Children Of Bodom - Forever
Henkka T. "Blacksmith" Seppala

Rezultatul e cel mai bun de multi ani incoace. Daca am muncit mai mult? Am muncit mai ales altfel, intr-un nou mod, prin aceea ca am inclus in trupa un al saselea membru. Si am avut mai mult timp pentru a compune.
Albumul e foarte proaspat. Cum il vezi acum, cand abia a iesit?
E prima data cand lucram cu un producator adevarat, de ale carui idei am fi tinut cont daca ne spunea sa schimbam riff-uri sau structurile pieselor. Este de asemenea prima data cand chiar nu am stiut de la inceput cum o sa iasa, din punctulde vedere al sunetului. De obicei mergem la sigur, de data aceasta ne-am asumat niste riscuri si de aceea albumul suna intr-adevar proaspat. Din punctul meu de vedere rezultatul e foarte bun.

Vorbind despre producator, cum a fost colaborarea cu Peter Tagtgren pe "Follow the Reaper"?
A fost o experienta buna. Era prima data cand inregistram in alt studio decat cel cu care ne obisnuisem de la inceput, deci a fost un mare pas inainte pentru trupa, in ceea ce priveste experienta. Peter a recunoscut ca in momentul respectiv era foarte ocupat, deci nu a fost acolo suta la suta pentru noi. Dar a avut un impact major asupra sunetului clapelor si asupra vocii. Alexi a invatat multe in ceea ce priveste partile vocale. Dar cea mai importanta contributie a lui Peter a fost sunetul clapelor, pe care l-a extins foarte mult, a creat o noua dimensiune a muzicii noastre. Cred ca "Hate Crew Deathroll" ar fi sunat cu totul altfel daca nu am fi colaborat inainte cu Peter.

Alexi spune ca ii displace profund "Something Wild". Simti acelasi lucru?

Children Of Bodom - Forever

Nu stiu daca a spus asta...
Am citit-o intr-un interviu.
OK, cred ca vrea sa spuna ca nu-i place sa-l asculte. Dar, in acelasi timp, suntem toti foarte mandri de el. A fost ceva unic pentru acea vreme si cel mai bun lucru pe care-l puteam face. A fost in acelasi timp si foarte riscant. Eu am fost sigur ca nimanui n-o sa-i placa, erau prea multe stiluri combinate. Insa a avut un succes uimitor si e sinonim cu inceputul Children of Bodom.
In 2006 ati cantat alaturi de Slayer in turneul Unholy Alliance. Stiu ca trupa este una dintre favoritele voastre. Cum a fost experienta?
Excelenta. Cand am auzit ca o sa facem un turneu cu Slayer mi s-a implinit un vis, in cel mai concret sens al cuvantului. O spusesem si inainte de multe ori, visul meu era sa cant in deschidere la Slayer. A fost genial. Si am fost incantat sa-l cunosc pe Kerry King, care este foarte dragut si foarte onest, un tip adevarat, deloc fals. Nu e genul care se uita la tine si zambeste pentru ca asa e corect. Este un tip foarte sincer si am cel mai mare respect pentru el. Sunt foarte bucuros ca l-am cunoscut pe unul dintre idolii mei. Apoi m-am intalnit de cateva ori si cum Tom Araya, care e mult mai calm, nu prea iesea, dar si el a fost foarte dragut. Jeff Hanneman e ceva mai introvertit, n-am vorbit prea mult, insa nici despre el nu am nimic rau de spus. Iar pe Dave Lombardo nu l-am prea vazut, pentru ca el calatorea separat.

"Cand lucrezi din greu, ca sa supravietuiesti trebuie sa te si simti bine"


Revenind la Children of Bodom, si pe acest nou album, prin piese ca "Ugly" sau "Pussyfoot Miss Suicide" ati aratat ca nu excludeti simtul umorului din muzica. Exista oameni care nu cred ca umorul are legatura cu metal-ul. Nu cred ca individul de la Burzum e foarte haios. Voua de unde va vine pofta de ras?
Nu stiu, ultimul Burzum e considerat metal? La inceput eram mai seriosi, dar cand lucrezi din greu, ca sa supravietuiesti trebuie sa te si simti bine. Imi amintesc ca la inceput si eu eram mai serios, incercam sa nu fiu amuzant. Dar, repet, pentru a supravietui trebuie sa te si distrezi. Si la un moment dat ne-am dat seam ca nu trebuie sa ne prefacem ca suntem ceea ce nu suntem. Onestitatea e totdeauna un lucru bun. Unul dintre lucrurile cele mai importante este ca ne simtim bine cand cantam live, cu fanii, ne distram pe scena. Si transmitem acest lucru, interactiunea cu fanii e excelenta.

Spuneai candva ca daca nu ai fi fost muzician, ti-ar fi placut sa ai o meserie prin care sa poti schimba lucrurile, profesor de pilda. Crezi ca muzica are puterea de a schimba ceva, la un anumit nivel?
Are o putere enorma de schimbare la nivelul microcosmic al oamenilor. Noi suntem norocosi ca primim mesaje de la oameni pentru care am schimbat lucrurile in bine. Fie prin muzica, fie prin versuri, aflam ca pentru anumite suflete am insemnat ceva. E un sentiment ciudat, dar in acelasi timp foarte placut, uimitor, cand ti se spune asa ceva. Sigur, nu stiu cate lucruri negative am cauzat cu muzica noastra, daca am distrus vieti, pentru ca lucrurile acestea nu ies la iveala la fel ca cele pozitive. Dar cred ca muzica are mai degraba un caracter salvator decat unul distructiv pentru sufletele oamenilor. Apoi, daca esti o trupa cu mesaj, ca Rage Against the Machine, de pilda, ai ocazia sa apari in fata unor multimi mari si sa spui in gura mare ce ai de spus. E o sansa uriasa.

Daca tot vorbim despre mesaje si continut, cum stau din acest punct de vedere versurile de pe "Relentless, Reckless Forever"?

Children Of Bodom - Forever


Nu au mesaj, ci, ca de obicei, sunt despre problemele pe care le intampina fiecare in viata. E o terapie. Pui pe hartie lucrurile rele care ti se intampla, apoi le strigi in gura mare. Toata lumea are nevoie sa faca asta din cand in cand, altfel am innebuni.

"Imi doresc de ani de zile sa ajung la Bucuresti"


Veniti pentru prima data in Romania. Aveti asteptari, sau vreti pur si simplu sa va lasati surprinsi?

Amandoua. Eu, personal, am mari asteptari. Imi doresc de ani de zile sa ajung la Bucuresti si nu am avut niciodata ocazia. Sunt foarte bucuros ca vom ajunge acolo si vom munci din greu ca sa iasa bine. Sunt sigur ca vor fi si fani destui. De fiecare data cand cantam in premiera intr-un loc este ceva foarte special si sper sa avem un setlist interactiv, care sa ne faca placere tuturor. Va fi o seara speciala. Si, dupa cum spuneam, si din punct de vedere personal e un lucru pe care-l astept cu nerabdare.

Children Of Bodom - Forever

Am cativa prieteni care v-au vazut de mai multe ori si exista doua lucruri care se zvonesc despre voi: ca sunteti una dintre cele mai bune trupe live si ca beti cantitati imense de alcool. Sunt adevarate?
(Rade) Cred ca suntem int-adevar o trupa buna live, pentru ca am avut atatea concerte incat ne-am rodat. Dar e si o chestiune de gust. Da, avem uneori tendinta sa bem mult. Dar, cand ai un turneu ca acesta, de doua luni, cu concerte de aproximativ optzeci de minute in fiecare seara, e o provocare si din punct de vedere mental. Nu poti sa te imbeti in fiecare seara pe scena. Plus ca, la genul de muzica pe care-l cantam noi, daca te urci beat pe scena gresesti totul. S-a intamplat de cateva ori, unii din trupa au fost beti in timpul concertelor, dar este inacceptabil si sper sa nu se repete. Daca te simti bine, bei si un pahar-doua pe scena si daca totul iese cum trebuie la sfarsitul spectacolului esti putin ametit, dar atat. Asa speram sa fim si noi, si publicul.


Sursa : Paul "Slayer" Grigoriu - Maximum Rock.


Reamintim ca Promusic Prod. & Events si revista Maximum Rock prezinta turneul "The Ugly World Tour 2011" in Romania, in care alaturi de Children Of Bodom sunt invitate si formatiile Ensiferum (Finlanda) si Machinae Supremacy (Suedia). Evenimentul va avea loc la Arenele Romane din Bucuresti in data de 20 aprilie 2011.


Bilete:
Biletele se pot achizitiona din reteaua Eventim (Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librariile Humanitas si online pe www.eventim.ro) la urmatoarele preturi:
- 87 lei pentru primele 500 bucati
- 95 lei pentru urmatoarele bilete, pana la data de 19 aprilie 2011
- 110 lei pentru biletele achizitionate in ziua concertului, 20 aprilie 2011. Acestea se achizitioneaza DOAR la intrarea in locatia evenimentului.

Evenimente sustinute de: Sapte Seri.

Parteneri media:
Metalhead.ro, Port.ro, Metalfan.ro, Romania Libera, Bring The Noise, Radio 3 Net "Florian Pitis", Cartea de Nisip, You Mago, Let's Rock, Rockpolis Media, Radio Nord Est Iasi, Blackhawk Security, Spard Team.


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top