Noutăți și comunicate

Interviu cu Sean Jude de la Leafblade

12 decembrie 2011
Interviu cu Sean Jude de la Leafblade
The Winter Waking Tour 2011, seria de concerte din Romania a trupei acustice Leafblade incepe saptamana aceasta si cu aceasta ocazie am stat de vorba cu Sean Jude, leaderul duolui, care s-a dovedit a fi un interlocutor mai mult decat placut. Jovial, vorbaret si poetic pe alocuri, Sean ne povesteste despre istoria Leafblade, Valle Crucis, pasiuni proprii si nu numai in interviul de mai jos:

Octav: Salutare, ce faceti si cum merg lucrurile in ultima vreme?
Sean Jude: Salutari Octav si celor de la Cavalleria! In "Tabara Leafeblade" totul merge bine pentru moment; Kev si cu mine am fost ocupati cu repetitiile in lunile care s-au scurs dupa festivalurile din vara. Ne-am extins repertoriul si am pregatit cateva surprize pentru Winter Waking Tour.

Octav: E prima data cand veniti in Romania, nu? V-ati gandit sa aduceti un crucifix si niste usturoi cu voi, haha?
Sean Jude: Da, e adevarat, venim in Romania pentru prima data. Am fost pana acum in 24 de tari si nu pot decat sa spun ca era timpul sa ajungem si in Romania. Aveti o tara frumoasa, cu zone montane, bogata in mitologie si legende si este o placere sa venim aici! Inca din copilarie am fost fascinat de povestirile si legendele populare despre vampiri, varcolaci, stafii. Mi-au placut in mod special povestile cu vampiri din Romania, Polonia si Ungaria care isi paraseau mormintele in miezul noptii dornici de a-si gasi o victima.Deci da, s-ar putea sa aducem ceva usturoi cu noi, mai ales ca mancam destul de mult,deci ar trebui sa fim protejati! Cat despre crucifix, ne vom incrucisa chitarele pe scena!


Octav: Am citit pe profilul vostru de Myspace cum ca al doilea album e aproape finalizat? De la ce ne putem astepta de la "13"?
Sean Jude: Noul album s-a intitulat initial "13", dar am hotarat de curand sa-l numim "Portrait", un titlu care ma face sa ma gandesc la perioada in care citeam pentru prima data epigrame si povestiri celtice si galeze. "Portrait" este titlul unei piese de pe album, care asemeni celorlalte, ne provoaca la adevarate trairi imaginare. Conceptual, sunt inca axat pe Poet`s Inner Lanscape; Looking Within Ourselves, celebrand indoiala, dansul cu natura, spiritul invaluitor al anotimpurilor. Este ca si o fuga nocturna cu cerbii prin padure, o celebrare a Geometriei Sacre, un zambet mare in chei majore! Muzica este inaltatoare, plina de forta. Aranjamentul si chitara din back-line, tobele lui Daniel Cardoso au dus muzica catre taramuri ireale. "Portrait" este ca o flacara vie care oscileaza intre blandetea chitarei clasice si a atmosferei orchestrale si pasajele de tunete si fulgere ca intr-o cascada extatica.


Octav: Considerati ca e un album diferit de "Beyond, beyond"?
Sean Jude: "Beyond, Beyond" a fost mai mult o uvertura acustica si o inregistrare a catorva piese mai vechi. Cu toate astea, sunt rearanjate cu ajutorul lui Dan care le-a imbogatit si le-a conferit vitalitate prin adaugarea clapelor si a chitarelor in plus. "Beyond"mi-a deschis o poarta: este un material usurel, placut, care poate fi savurat impreuna cu un volum de poezie, un pahar cu vin sau cu toxina preferata la alegere (siropul de coacaze negru cald un strop de mirodenii fiind preferinta mea). Majoritatea pieselor, inclusiv piesa care da titlul albumului, au la baza poeme scrise de mine. "Beyond" este mai degraba reflexiv, pe cand "Portrait"ne pune in turatii, indepartundu-se sunetele acustice pure. Efectiv, e o sursa mult mai dinamica, piperata cu miscari ambientale si pasaje sclipitoare.
Daca "Beyond"este poate mai mult o calatorie introspectiva, "Portrait" celebreaza abandonarea in voia simturilor, ca si cum am patrunde in padure dupa o perioada de meditatie si singuratate...

Leafblade
 Octav: Daca tot am vorbit despre materialul vostru de debut, va fi disponibil in cadrul turneului din Romania?
Sean Jude: "Beyond, Beyond", precum si "To the Moonlight" vor fi disponibile la vanzare in Winter Waking Tour. "To the Moonlight" este o compilatie de piese refacute care apartin arhivei personale de rock progresiv si vechiului catalog propriu de piese bantuite de acustic. Tot aici se afla si o mai veche versiune a piesei "The Winter Waking", pentru orice cititor interest de acest detaliu. Multumim lui Haavard de la Angelic Recordings / Aftermath Music pentru aparitia celor doua albume - "Beyond, Beyond" si "To the Moonlight"- Haarv ne-a fost alaturi in acesti ultimi cinci ani.

Octav: Cum a fost turneul Pieces over Europe?
Sean Jude: Leafblade a cantat doar o data alaturi de Maiden United, in Terneuzen, Olanda, in aprilie 2011.Atunci am cantat pentru prima data intr-un duo Leafblade chitara- bass alaturi de Kev. Din punct de vedere al tonalitatii, spectacolul a fost ca o revigorare, a fost cu adevarat incitant sa cantam in aceasta formula. Ne-am simtit bine cu baietii din Maiden United si am pastrat legatura cu Joey. Joey a fost extrem manierat si de prietenos, iar Damian Wilson a fost un adevarat gentleman. Am purtat cateva conversatii interesante si totul a decurs minunat! Am pastrat legatura si cu Damian, ceea ce inseamna ca ne vom intoarce atunci cand va planifica un alt concert. De asemenea, Joey ne-a intrebat daca am fi interesati pe viitor sa cantam in deschidere la concertele lor, planificate pentru 2012- 2013 in UK si Olanda. Amandoi am fost flatati de aceasta cerere, deci Leafeblade isi va aduna fortele pentru o viitoare colaborare cu Maiden United. Leafblade vor canta in deschiderea concertelor celor de la Maiden United in primavara si vara lui 2012...


Octav: Ti-ar face placere sa ne povestesti despre semnificatia numelui trupei? Totusi, avem 2 cuvinte atat de diferite, puse la un loc"¦
Sean Jude: Ca sa fiu cinstit, denumirea de Leafblade, a sunat pur si simplu foarte bine: un strop de natura imbinat cu ceva mai intepator. O lamafrunza (leafblade) este o sabie celtica de bronz, caracterizata prin forma lobata a lamei. In englezam o numim "sabie de iarba", din cauza ca e foarte ascutita si pentru ca taie foarte bine. Denumirea suna ca o sabie pentru mine; are rezonanta si vigoare, o aura de culoare verde-auriu.

Octav: De ce a plecat Pete Gilchrist in 2009?
Sean Jude: De ce a plecat Pete Gilchrist in 2009? Sa zicem ca nu am fost inspirat in alegerea partenerului. Am fost doar colegi de trupa si cred ca eram putin obosit de turneele noastre. Prea multe diferente de personalitate ne separau. Sunt un tip cosmopolit, dat la un moment dat am spus stop. Atunci cand am simtit nevoia sa spun ca aveam pe suflet, m-a anuntat ca pleaca in Germania, asa ca am simtit ca Universul mi-a fost alaturi.

Octav: Stiu ca tu si Kevin ati cantat si in Valle Crucis in anii '90. Se mai aude ceva despre aceasta trupa?
Sean Jude: Valle Crucis a fost si reprezinta un minunat spirit care a dansat cu mine si cu Kev din vremea adolescentei, cand rupeam scena in doua, zdrobind chitarele, dand foc grifurilor, sufland foc in timp ce ne imbracam exact ca intr-o piesa de Shakespeare! Ei bine, cam asta se intampla acum 20 de ani. Poate costumele si manifestarile scenice s-au mai potolit nitel, dar baza originala si conceptuala a muzicii si-a pastrat energia. Valle Crucis a fost intotdeauna un tablou viu, plin de peisaje de rock progresiv pline de frumusete: concepte medievale, bantuiri, atat celtice cat si odinice. Comparativ: ii spuneai pe nume, eu scriam piesa si daca cumva avea mai putin de 10 minute, ceva nu era in regula! De-a lungul anilor, Leafblade a devenit trupa principala, celebrand misticismul naturii, superba calatorie introspectiva, pe cand Valle Crucis avea un ton mai fantastic; elemente rupte din povestile ce se spun in jurul focului, mitologie clasica si legende. Unele dintre ultimele concepte Valle Crucis se scaldau in dragostea mea pentru miturile despre regele Arthur, povesti cu zane, povesti victoriene despre fantome, din Geometria Sacra si din cantece celtice de sezon, calatorii ale Vanatorii Salbatice prin paduri inzapezite scandinave pana la Salbaticele Calatorii vanatoresti din Anglia prin singuraticele mlastini si prin padurile scaldate de lumina argintie a lunii; pline de evocari ale zeilor uitati ai padurii, incornorati si mandri, comuniunea cu spirite calatoare, celebrari ale Mintii din spatele Naturii, din sufletele sorilor, din nasterea stelelor"¦ pana la aura care inconjoara cea mai micuta floare.

Pe masura ce anii au trecut si creativitatea conceptuala a devenit mai profunda si mai inventiva, " marile Bestii" Leafblade si Valle Crucis s-au apropiat. Le vad cum incep sa se intrepatrunda, sa se imbine, sa isi lege radacinile si membrele una de alta. La urma urmei, izvorasc din aceeasi minte. dar vad Valle Crucis maturizandu-se acum, crescand conceptual.; Leafeblade s-a maturizat ca un vin fin inca din 2002, si Kev si eu, Sean Jude am fost inca de la inceput un tot. N-as putea sa lucrez cu un alt bassist. Chit ca vorbim de bio-feedback, idei universal si originalitate surprinzatoare, nu as fi putut cere un spirit, o inteligenta sau un muzician mai rafinat cu care sa imi impart toata experienta muzicala, chiar daca e vorba de Valle Crucis, Leafblade sau Orchestra Simfonica Londoneza.

Octav: Iti multumesc pentru acest interviu, ultimele cuvinte iti apartin:
Sean Jude: In final as vrea sa ii multumesc lui Octav, precum si echipei Cavalleria care a aratat un vadit interes pentru Leafeblade. Multumiri din suflet Oliviei, care s-a asigurat ca eu si Kev sa avem tot suportul necesar venirii noastre in aceasta tara frumoasa in turneul Winter Waking Tour. Ne simtim onorati sa cantam aici. Olivia ne-a fost de mare ajutor inca din vara, cand ne-a propus sa venim in Romania pentru Ghost Festival 2012. Asteptam cu nerabdare sa intalnim noi prieteni si suflete care sa aprecieze poezia si viata in sine!


Octav Medis

Sursa: http://www.cavalleria.ro

Sean Jude de la Leafblade 


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top