Noutăți și comunicate

Grupo Compay Segundo la Arenele Romane

21 iulie 2009
Grupo Compay Segundo la Arenele Romane
Grupo Compay Segundo, o legenda a jazz-ului cubanez, o mostenire mai actuala si mai vie ca niciodata a unui destin muzical spectaculos, concerteaza in premiera in Romania pe 21 iulie 2009 la Arenele Romane din Bucuresti.
Evenimentul incepe de la ora 20.30, iar accesul la spectacol este permis incepand cu ora 19.30. Un eveniment organizat de Events.De la Buena Vista Social Club incoace, intregul mapamond s-a indragostit de celebrul Chan Chan al lui Compay, piesa care intruchipeaza ca nicio alta spiritul pasional cubanez: sentimentalism retinut, dar parfumat, nostalgie, sarm... Grupo Compay Segundo, grup al carui nume este un tribut adus geniului creatorului sau, reuneste artistii care l-au acompaniat pe maestru in fabuloasele sale turneele in Europa, Japonia, Statele Unite, Canada, America Latina, Orientul Mijlociu si Caraibe. Trupa promite sa aduca pe scenele din Romania piesele celebre din repertoriul unic al lui Compay: Macusa, Sabroso, Anita, Bilongo (La Negra Tomasa), Veinte AA os, Las Flores de la Vida, precum si miticul Chan-Chan.


Compay Segundo (Francisco Repilado MuA oz), s-a nascut in 1907 si este considerat "nasul" son-ului, celebrul stil de muzica specific cubanez. A vandut la nivel international peste 2.5 milioane de discuri. A compus primul cantec (Yo vengo aqui) la 15 ani, dupa ce incepuse sa cante la clarinet de la 13. Apoi invata sa cante la chitara si inventeaza armonica (sau trilina), un instrument cu 7 coarde asemanator cu chitara. Dupa mai multe asocieri de notorietate, Compay Segundo formeaza trupa Compay Segundo y sus Muchachos in 1975. E doar inceputul unei povesti minunate.


In anii '90, Compay Segundo incepe sa concerteze in Europa. Marele succes vine odata cu filmul Buena Vista Social Club in 1997, a carui coloana sonora (care castiga mai multe premii Grammy) o compune. In 1992, Grupo Compay Segundo (noul nume) se relanseaza in formula cvartet: Compay Segundo; Benito Suarez; Julio Fernandez Colina si Salvador Repilado. Cinci ani mai tarziu, vocalistul principal este inlocuit de Hugo Garzon, iar in 1998, li se alatura Rafael Fournier. Succesul grupului se articuleaza pe talentul fondatorilor sai si creste rapid, datorita diversitatii de
stiluri muzicale sud-americane abordate. Nu e nimic din ce sa nu fi incercat, nimic nu e "tipic": muzica lor e improvizatie, jazz, fusion. In 1999, grupul se extinde, prin incorporarea clarinetistului Haskell Armenteros, a lui Rafael Inciarte si a lui Rosendo Nardo, de la Orchestra Simfonica Nationala Cubaneza, a lui Basilo Repilado si Erenio Almonte (chitara). Urmeaza Felix Martinez Montero (Chiquitico) (lauta, fost membru al trupei Celinei Gonzales, regina muzicii country cubaneze), care a invatat sa cante la armonica direct de la inventatorul acesteia. In aceeasi perioada
se alatura grupului si Nilso Arias Fernandez, fost chitarist al muzicianului cubanez Barbarito Torres.


Criticii internationali de specialitate incep sa ii eticheteze drept "Chamber Music Son" a " o muzica cu iz traditional si aroma cubaneza, un fond muzical exceptional atat pentru dansatori, cat si pentru visatorii de profesie.


Compay Segundo moare la 95 de ani in Havana, in 2003. Din 2007, Grupo Compay Segundo comemoreaza ceea ce ar fi fost centenarul maestrului printr-un turneu international si un CD continand cele mai faimoase piese clasice cubaneze. Turneul a inceput la Havana, Cuba, in noiembrie 2007, si a luat sfarsit un an mai tarziu, exact in aceeasi zi, si a inclus destinatii din SUA, Australia, Mexic, America de Sud, China si Japonia.


Membrii Grupo Compay Segundo au impartit scena cu nume celebre precum Charles Aznavour, Omara Portuando, Silvio Rodriguez, Eliades Ochoa, Pio Leyva, Teresa Garcia Caturla, Issac Delgado, Santiago Auseron (Juan Perro), cantaretii de flamenco Martirio si Raimundo Amador, Lou Bega si algerianul Khaled. Au luat parte la cele mai prestigioase evenimente, festivaluri si concerte, atat in Cuba, cat si peste hotare.

Portofoliul lor include:
"Anthology of Compay Segundo"
"Yo Vengo AquA "
"Lo Mejor de la Vida"
"Como un Gorrion"
"Calle Salud y las Flores de la Vida" a " nominalizat la Grammy, distinctie obtinuta de membrii grupului, de altfel, pentru participarea pe albumul "Buena Vista Social Club". Pe "Siempre Compay" (Unicornio 2005), album foarte bine primit de criticii de specialitate, spiritul si prezenta lui Compay Segundo sunt aproape tangibile, gratie vocii fiului sau, Basilio, si contributiei discipolului sau fidel, Felix Martinez, la muzicuta.


Biletele, la pretul unic de 99 RON, pot fi achizitionate la Sala Palatului din Capitala, prin intermediul site-urilor www.ticketpoint.ro si www.bilete.ro, precum si in reteaua magazinelor Diverta din Bucuresti si din intreaga tara.


Pentru informatii suplimentare, va rugam sa luati legatura cu Andreea Andreescu, Communication Manager, 0730030990 / 0730026742, aa@events.ro sau Mateea Petrescu, PR Executive, 0730030995, mp@events.ro.


Events
Bd. Lascar Catargiu, nr 15 A
Bucuresti, sector 1
Romania
Telefon : 0213115063
Fax : 0213115065
E-mail : events@events.ro
Web : www.events.ro


Compania Events organizeaza evenimente de marca din domeniile cultura, arta si entertainment. In portofoliul sau se numara proiecte precum: turneul IRIS Digital Athenaeum (2001); Traviata (2002); Richard Clayderman (2003); Angela Gheorghiu (2004); Flamenco Passion / Angel Munoz, ZORBA a " Thanasis Polykandriotis (2005); 50 Cent, Bloodhound Gang, Billy Idol, Seal, ABBA Magic, No Mercy / Animal X (2006); Therapy?, Coke Live Festival, The Rolling Stones, Katatonia (2007), Zucchero, Patrice, Shaggy, Leonard Cohen, Gianna Nannini, Underworld, De Phazz, Emir Kusturica & The No Smoking orchestra (2008).

Concertul Compay Segundo continua seria evenimentelor pe care Events le pregateste amatorilor de muzica buna. Pe 30 martie, In Flames, cel mai bun produs rock de export al Suediei, canta in premiera in Romania, la Arenele Romane din Bucuresti. Urmeaza multe altele.

Pentru detalii acceseaza www.events.ro.


Evenimente recomandate

Top