Noutăți și comunicate

Garana International Jazz Festival 2009

17 iulie 2009
Garana International Jazz Festival 2009
Asa cum ne-am obisnuit deja, Marius Giura si Fundatia Jazz Banat, alaturi de neaa Gigi si de restul colaboratorilor, ne propun un weekend excelent, in mijlocul lunii iulie, la Poiana Lupului.
Unde?

Localitatea Garana se afla la aproximativ 40 km de Resita, in judetul Caras-Severin. Satul merita vazut oricand, nu numai in timpul festivalului de jazz. Aerul curat, muntele care inconjoara totul, simplitatea arhitecturala combinata cu strictetea germana te transpun, chiar fara voia ta, in alt secol a " unul nu neaparat mai bun, insa in mod sigur mai curat. Poiana Lupului se afla inainte de intrarea in sat si gazduieste, an de an, unul din cele mai importante evenimente muzicale ale Romaniei. DSCF0173
Cu ce ajung acolo?

Simplu. Iei trenul pana la Resita, apoi te duci la autogara si iei autobuzul pana la Garana. Exista ceva curse speciale. Daca nu le prinzi, nu-i nici o problema. Iei un autobuz pana in satul Valiug, ca de-ala gasesti sigur, si de acolo faci autostopul. Daca esti rocker, tanar, fara ore stricte si fara bani, poate fi chiar distractiv. :) Daca esti cu masina, traseul este Resita-Valiug-Garana. Ask for directions a " orice resitean va sti sa iti spuna cum sa ajungi acolo. Nu te baza pe faptul ca barbatii nu au nevoie de indicatii a " e motivul principal pentru care Moise i-a plimbat pe evrei prin desert 40 de ania Singurul lucru de care trebuie sa tii cont este drumul PROST (nimeni nu s-a ocupat de drumul ala, poate pentru ca mai-marii din consiliul local nu au casa la Garanaa ). Desi distanta nu e prea mare, o sa mergi incet. Nu, vorbesc serios, chiar o sa mergi incet, pentru ca mai ai nevoie de telescoape la masina. Avantajul autoturismului propriu e faptul ca muntele Semenic e la o aruncatura de bat si vei putea petrece niste dupa-amiezi foarte placute, la aer curat (asta daca nu o sa fii prea beat ca sa conduci). Dezavantajul e ca trebuie sa vii cu o zi inainte, sau cel putin foarte devreme in ziua in care incepe festivalul, ca sa prinzi un loc decent in care sa iti lasi masina.
Unde stau?

CORT. La Garana, cortul face toata treaba. Daca ai si multi prieteni pe aceeasi lungime de unda cu tine, poate fi o vacanta perfecta. Mai poti opta si pentru PENSIUNILE din Garana, sau chiar din Valiug, daca vii cu masina. Oricum ar fi, pe din-afara nu ramai. Si daca iti uiti cortul, mereu se vor gasi ceva tineri dornici sa iti cedeze locul lor, in schimbul unei beri. Pentru ca la Garana nu se doarme a " mai ales daca ai sub 40 de ani. In fine, eu zic sa nu iti bati capul prea mult cu asta, pentru ca o sa stai in Poiana 90% din timp, sau o sa te plimbi prin sat, sau o sa faci baie in lac, etc. :) a Adaugare, la cerere: Pensiunea La Rascruce: 0255 226 788 (cea mai frumoasa, dar nu stiu daca mai prindeti locuri). Pensiunea Gotschna, Garana nr 177, tel: 0255/225174.a -
De ce am nevoie?

Sunt niste lucruri pe care le recomand ca MUST HAVE la Garana. 1: Cort, sau bani de cazare, dupa caz. DSCF0421Daca optezi pentru cort, mai ai nevoie de una bucata CHITARA si un prieten care sa fie armonia :). Ia cu tine si un tip care sa stie sa aprinda un foc de tabara si niste torte sau LANTERNE. Repertoriul Pasarea Colibri si o sticla de vin, and youa re all set! :P 2: cel putin 2 bucati SAC DE DORMIT, cel mai gros pe care il gasesti la magazin/la prieteni/la bunica. 3: haine groase. Musai. In general, la Garana, cand te imbraci zici ca te mutia asta numai noaptea, bineinteles, cand temperaturile ating un nivel ingrijorator de scazut. Daca ai pufoaica de iarna si geaca de schi, cu atat mai bine, ia-le si pe alea. Iti mai trebuie PELERINA DE PLOAIE, pentru ca daca ii da cu apa, nu se mai opreste a " ceea ce, probabil, nu se va intampla, pentru ca la Garana e traditie : un an ploua la festival, un an nu. 2009 se anunta uscat. But you never knowa Mai ai nevoie de muuuulte perechi de SOSETE si neaparat de BOCANCI a " fetelor, lasati deoparte mofturile cu tocuri sau balerini. Nu o sa ii purtati, sau in cel mai bun caz o sa apucati sa va incaltati in ei si o sa ii distrugeti. Ideea e simpla: ziua 30 de grade, noaptea iti blestemi zilele. Got the point? 4: topor, briceag, mancare la conserva. DSCF0369 5: aparat foto si multa voie buna. PS: mai ai nevoie si de ceva bani. In anii trecuti, intrarea a fost in jur de 40 de lei pe seara. Plus o bere, un gulas facut de nea Gigi (e foarte bun, chiar daca arata suspect), o clatita, un colaca DSCF0729Si nu in ultimul rand, prieteni cu chef de distractie :)
Ce vad/aud?

Muzica buna. In general, se canta jazz. De la jazz autentic, pentru cunoscatori, pana la unul accesibil, pentru tot poporul. De plictiseala nu e loc, indiferent de ce se canta pe scena. Atmosfera te va prinde indiferent daca esti rocker, daca asculti hip hop sau muzica clasica. Trebuie doar sa ai ceva IQ si sa gusti cultura ce se vinde sub ochii tai. Publicul e intotdeauna numeros, Mosua (Florian Lungu, prezentator nelipsit al festivalului) are intotdeauna glume bune in program si artistii se intrec pe ei insisi a " asta pana cand ingheata, bineinteles. Desi programul propriu-zis nu e in totalitate pus la punct, nu se stie cine/cand/cum va canta, exista cateva informatii cu privire la editia 2009:
Canta:
John Abercombie Trio
: the one and only a american jazz guitarista ! 220px-John_abercrombie
Nick Bartscha s Ronin :Nik Bartsch (pian); Bjorn Meyere, Sha (chitara bas); Kaspar Rast (tobe); Andi Pupato (percutie). Baietii sunt din Zurich si cam asa suna: Helge Lien Trio: norvegieni. Sunt superbi, merita vazuti.
Terje Rypdal: tot Norvegia. Unul din cei mai mari chitaristi. Nils Petter Molvaer Misi Farcas Band Platonic Trigon
Pe acestia 3 din urma au mai avut concerte in Romania si fac un show live de exceptie.
Garana Jazz Festival : 17-19 iulie 2009, Poiana Lupului, Garana.
http://garana-jazz.ro/
Multumesc mult pentru articol Mara Marcu!
http://uneksia.wordpress.com/


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top