Noutăți și comunicate

Federația Conferințelor Muzicale, lansata La Eurosonic Noorderslag (ESNS) 2023

20 ianuarie 2023
Federația Conferințelor Muzicale, lansata La Eurosonic Noorderslag (ESNS) 2023
Conferința EAST EUROPEAN MUSIC CONFERENCE, membru fondator, reprezentată în comisia Federației de Codruța Vulcu, CEO EEMC

Ce eveniment ar fi mai potrivit pentru lansarea unui jucător nou în mediul asociațiilor din sectorul muzical decât ESNS (Eurosonic Noorderslag)?

Conferințele și festivalurile de showcase sunt nodurile vitale ale comunității internaționale de muzică. Astfel de evenimente sunt punctele de întâlnire ale rutelor muzicale internaționale, unde cei care promovează și susțin talentele artiștilor se întâlnesc pentru a discuta și îmbunătăți ecosistemul muzical.

Specificul acestor evenimente, dar și valorile comune la care aderă, au determinat ca East European Music Conference (EEMC), ESNS, Linecheck, MaMA Music & Convention, Reeperbahn Festival și Tallinn Music Week să creeze Federația Conferințelor Muzicale (FoMC) – o federație care este pregătită să se extindă. Printre primele obiective concrete se află misiunea de susținere a Comisiei Europene în dialogul acesteia cu sectorul muzical.

Dorim ca evenimentele noastre să fie puncte de conexiune, menite să ajute comunitatea muzicală, factorii de decizie politică, dar și industriile înrudite, precum cele creative si culturale”, afirmă Codruța Vulcu, CEO East European Music Conference (Sibiu, Romania), una din cei șase membri fondatori, uniți de un numitor comun: O conferință curatoriată, care să încurajeze networking-ul, dezvoltarea capacităților operaționale și care, prin programele de showcase, să fie o rampă de lansare pentru noile talente.

FoMC este complementară cu numeroasele asociații și rețele din peisajul muzical complex și stratificat. Detlef Schwarte, co-fondator al Reeperbahn Festival, partener si Managing Director pentru Inferno Events (Hamburg, Germania), afirmă: “Cu FoMC încurajăm companiile mici și mijlocii din industrie. Doar la conferințele muzicale jucătorii din piață pot discuta ca egali. Din conversațiile lor se nasc idei inovatoare, surprinzătoare, care duc industria mai departe și care aduc beneficii multitudinii de părți interesate, indiferent de dimensiunile acestora.

Dino Lupelli, Director Linecheck (Milano, Italia): “FoMC își are originile în Europa, noi credem în valorile fundamentale Europene, precum diversitatea, cu toate sensurile pe care aceasta le deține. Am fi bucuroși, totuși, dacă inițiativa noastră ar atrage jucători de pe tot globul.

Referitor la potențialul de creștere și la capacitatea de guvernare a FoMC, Fernando Ladeiro Marques, Director MaMA (Paris, Franta), adaugă: “Da, suntem deschiși pentru orice colaborare. Am lansat FoMC, dar sperăm ca și alte evenimente să ne împărtășească viziunea și să contribuie la dezvoltarea federației alături de noi.

Helen Sildna, director Tallinn Music Week (Tallinn, Estonia): “Astăzi ne confruntăm cu provocări extraordinare legate de schimbările climatice, război, inflație și efectele pandemiei. Într-o criză ca aceasta este crucial ca încrederea și colaborarea culturală să devină mai puternice. Trebuie să fim mai eficienți în creșterea vizibilității sectorului muzical, precum și în conștientizarea și înțelegerea acestuia de către societățile noastre. Sarcina revine tuturor părților interesate - de la fani, la guvernele locale și până la instituțiile internaționale. Conferințele muzicale vor construi un mediu comun, aflat în beneficiul întregului ecosistem muzical. Împreună, suntem o forță puternică de lobby și un atu pentru societățile noastre.

Acțiunile care vor veni în beneficiul evenimentelor similare, al comunității muzicale, al factorilor de decizie politică, precum și al multor altora, vor fi stabilite în agenda Federației. Aceasta este de asemenea discutată în cadrul unei ședințe de masă rotundă la ESNS. Prima activitate concretă este desemnată chiar de Comisia Europeană: consolidarea dialogului cu sectorul muzical.

Robert Meijerink, Conducător de Program la ESNS concluzionează: “Deși avem multe puncte importante de discutat, suntem absolut încântați de votul de încredere acordat de Comisia Europeană și suntem convinși că alte proiecte specifice vor coincide cu interesele altor evenimente, atât din interiorul cât și din exteriorul Europei. Să construim, deci, pe un viitor colaborativ cu alte conferințe și cu întregul sector muzical.

Pentru informații suplimentare și întrebări se poate consulta site-ul musicconferences.org.


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top