Noutăți și comunicate

Cristina Nemerovschi lanseaza romanul 'Pervertirea' in club Control, alaturi de trupa Semne

6 mai 2012
Cristina Nemerovschi lanseaza romanul 'Pervertirea' in club Control, alaturi de trupa Semne
Editura Herg Benet si club Control va invita miercuri, 9 mai 2012, de la ora 19:30, in Club Control (Str. Academiei nr. 19), la lansarea romanului "Pervertirea", de Cristina Nemerovschi, in cadrul unui eveniment cross-art, ce va fi urmat de after-party.

Vor vorbi despre romanul "Pervertirea" criticul literar Radu Voinescu si scriitorii Dan Silviu Boerescu, Ciprian Macetaru si Leonard Ancuta. Moderatorul discutiei: Dan Belfast Anghel. Invitata: actrita Tamara Roman, care va citi fragmente din romanul "Pervertirea".

Concert rock live: SEMNE.

Trupa de rock alternativ SEMNE a aparut in anul 2007, la initiativa vocalului Adrian Tanase de la Tapinarii, alaturi de Ionut Ivana (ex-Dracula) si de Victor Adrian Rus, chitaristul trupei 9, 7 Richter. Au fost cooptati Cornel Stanchi (la tobe) si Alexandru Marian Ganea (aka Andu) la chitara. Primul concert a avut loc la festivalul Zapping Through Culture, in recital, in septembrie 2007, in Club A. "Fum" a devenit primul single SEMNE si a stat 3 saptamani la Romtop City FM.

Componenta actuala a trupei Semne:

Adrian Tanase (Tapinarii), voce
Mihai Razna Caluseriu, chitara
Sorin Mihai Popa, chitara
Ionut Ramon Ivana, bass
Mihai Dumitrascu, tobe

Lansarea romanului "Pervertirea" se va incheia cu un after-party in Club Legere (Piata Rosetti nr. 5, subsol), de la ora 22, in cadrul unei seri New Model Party, cu tema "Sado-masochismul in literatura actuala".

Dupa ce a debutat in 2010 cu "Sange satanic", un roman dur si nonconformist care a starnit dispute in randul consumatorilor de literatura conventionala, dar care a fost indragit rapid de publicul tanar, amator de originalitate literara, Cristina Nemerovschi revine in 2012 cu un "thriller filosofic despre arta, oameni si o noua (i)moralitate" - "Pervertirea".

Daca "Sange satanic" a devenit memorabil in randul cititorilor prin fraza cu care se autocaracterizeaza personajul principal - "Ascult black metal, sunt ateu, lumea ma crede satanist, sunt bisexual, mizantrop, uneori doar misogin, scriu o carte, beau in fiecare zi si ma droghez in fiecare saptamana", deja un leitmotiv in randul adolescentilor, dar si prin capitolul intitulat "De ce nu iubim femeile?", o replica la binecunoscutul "De ce iubim femeile" cartarescian -replica apreciata si de catre Mircea Cartarescu-, noul roman al Cristinei Nemerovschi aduce de asemenea in prim-plan subiecte incitante, cum ar fi arta, crima, sado-masochismul, filosofia nihilista.

"Pervertirea" este un roman pe 3 voci, un adevarat tur de forta din care nu lipsesc critica la adresa societatii decadente si umorul negru.

Amalia, o adolescenta deloc banala, dispare intr-o dimineata de decembrie. In cautarea ei pornesc trei prieteni care sunt, in acelasi timp, si suspecti in cazul disparitiei tinerei: un scriitor mizantrop si de succes, un pictor fascinat de lolite, dar si de septuagenare, o prostituata atrasa de tot ce inseamna sex extrem. Revoltele sociale din februarie 2012 constituie, in premiera in literatura romana, o parte din fundalul actiunii. Cautarea Amaliei reprezinta pentru fiecare dintre cei trei o introspectie dura, o permanenta si caustica analiza a umanitatii degradate. Pe urmele Amaliei, pasim intr-un Bucuresti underground, cu cluburi dedicate sado-masochismului, dar si cu memorabila si fascinanta Cala, un loc desprins parca din "Calauza" lui Tarkovski.

Imaginatia celor trei protagonisti abunda de fabulos, distopic, umor negru, cinism. Singurul subiect pe care nihilismul nu il atinge este arta. In numele artei, se poate ajunge si la crima?
Daca despre "Sange satanic" (http://www.sangesatanic.ro), debutul Cristinei Nemerovschi, se poate spune ca a depasit sfera literara, cartea fiind considerata un manifest social si un curent de atitudine in randul publicului tanar (romanul are deja un fanclub, o serie de tatuaje inspirate de replicile personajelor si a generat alte manifestari artistice - piese muzicale si poezii dedicate cartii), despre "Pervertirea" se poate afirma ca este una dintre cartile imposibil de ignorat ale anului 2012 care va naste, la randul ei, controverse.

"Pervertirea, al doilea roman al Cristinei Nemerovschi, calca iarasi peste cliseele burghez-proletar-ciocoiste din divertismentul de un entuziasm gretos al televiziunilor, zgarie Glantz-ul revistelor pentru femei, plonjand dezinhibat intr-o lume ascunsa ochilor ipocritilor pudibonzi ce se prefac a nu sti ca traiesc intr-o Romanie intens stratificata. Concentrandu-se, nu fara o doza zdravana de sadism, asupra existentelor subterane duse de cativa dintre tinerii zilele noastre, cartea radiografiaza nemilos trivialitatea mizera a unei societati ce seamana mai mult cu inversul celei mai bune dintre lumile posibile. Un portret ingrosat la maximum, in liniile caricatural-suprarealiste care ii sunt deja o marca tinerei romanciere. Cristina Nemerovschi scrie in acvaforte despre plictiseala, depresie, lene si dezgust, despre alcool, droguri, viata la limita. Nenumarate partide de sex - cu minore, cu majore, cu tinere, cu pensionare, cu urate si cu frumoase - traverseaza povestea spusa la mai multe voci. Personajele ei traiesc, la modul aproape zoologic, o viata pe dos, asa incat pare intr-adevar ca "trasatura esentiala a umanitatii este esecul". Cu scriitura ei dura si sensibila, sarcastica si tandra totodata, servind o anti-estetica personala, Cristina Nemerovschi se dovedeste rebela literaturii romane de azi." (Radu Voinescu)

"Marturisesc ca am inceput sa citesc cu emotii manuscrisul celui de-al doilea roman al Cristinei Nemerovschi. Imi placuse foarte mult Sange satanic, despre care am vorbit cu entuziasm neretinut la lansarea de la Iasi, asa ca imi era teama ca al doilea roman sa nu ma dezamageasca. Ma gindeam ca poate autoarea, sedusa de succesul primului roman, va fi fost tentata sa-i reia reteta. Ma mai gindeam ca, dupa un roman atit de reusit, e foarte greu oricarui autor sa mentina stacheta. Din fericire, dupa primele treizeci de pagini temerile mele s-au facut praf si pulbere. Desi exploreaza tot mediul tinerilor "furiosi" de astazi, povestea e cu totul altfel - avem si o trama cumva politista, ba chiar si o calatorie prin tunelul timpului in urma cu vreo jumatate de secol, pentru a reveni pina la miscarile de protest din ianuarie curent! - si cu totul altfel construita. Desi arta compozitiei ramine una baroca, arborele marii povesti si micilor povesti ce-i cresc pe ramuri, este cumva mai stilizat, ramurile sint mai putine si fructele mai rare. Ansamblul devine insa mai limpede fara a pierde din complexitatea intimplarilor. Pina la urma, desi comparatia e aproape imposibil de facut, s-ar putea ca Pervertirea sa bata Sange satanic. Dar la limita!" (Liviu Antonesei).


Evenimente recomandate

Top