Noutăți și comunicate

Concert Orphaned Land, Arkan, Myrath si Artweg in club The Silver Church din Bucuresti

9 decembrie 2011
Concert Orphaned Land, Arkan, Myrath si Artweg in club The Silver Church din Bucuresti
Vineri, 09 decembrie 2011, începând cu ora 18:00 sunteți invitați la un concert al trupei Orphaned Land în The Silver Church.

Acest concert Orphaned Land, este realizat prin colaborarea intre Medien Events si Promusic Events (producator Nelu Brindusan) si sustinut de revista Maximum Rock si face parte din turneul "The Tour to OR Shalem", care promoveaza materialul "The Road To OR Shalom" lansat in 2011.

In deschidere vor evolua formatiile: Arkan (Franta), Myrath (Tunisia), Artweg (Franta).

Formatia ORPHANED LAND este cunoscuta publicului din Romania atat pentru prezenta ei in cadrul evenimentelor Samfest (2006 - Satu Mare), Maximum Rock Festival (2007 - Cluj Napoca), cat si pentru participarea in cadrul festivalului Sonisphere Romania, din 2010.

Un metal al radacinilor biblice si al traditiilor orientului mijlociu

Daca in 1991 stirea despre o trupa de heavy-metal israeliana provoca aproape oricui o ridicare sceptica a sprancenelor, astazi muzicienii din Tara Sfanta sunt recunoscuti pe plan international, apreciati de unii dintre cei mai mari muzicieni ai genului si... in plina evolutie creatoare.
La un an de la infiintare, trupa isi schimba numele din Resurrection in Orphaned Land si isi incepe calatoria muzicala imbinand elemente de doom, progresiv si death cu influente orientale. Este o perioada in care in multe parti ale lumii se face apel la folclor, in special in zona trupelor de doom, dar traditiile muzicale din Orientul Mijlociu dau un farmec cu totul aparte albumului de debut, "Sahara", aparut in 1994.

Insusi numele Orphaned Land trimite la conflictele si durerile unei zone aflate in permanent conflict, iar temele versurilor insista pe aceasta latura. Trupa devine cunoscuta in Europa si din ce in ce mai apreciata in underground odata cu discul din 1996, "El Norra Alila". Titlul trimite la un poem din cultul mozaic, recitat cu ocazia sarbatorii Yom Kippur, o zi a pocaintei pentru poporul evreu. Albumul in sine este un adevarat experiment muzical, pe care, pe langa instrumentele obisnuite in rock apar tot felul de instrumente traditionale ale popoarelor din Orientul Mijlociu. Aceasta ingemanare se regaseste si la nivelul conceptului, care alatura in mod cu totul surprinzator elemente evreiesti si arabe. Coordonat de solistul vocal Kobi Farhi si de chitaristul Yossi Sasi, "El Norra Alila" dezvolta ideea grupului de a sublinia originea comuna a celor trei religii monoteiste. Presarat cu invitati diversi, albumul reprezinta o piatra de hotar in evolutia muzicii grupului si una dintre realizarile cele mai indraznete si interesante ale acelor ani.

Criticilor le este foarte greu sa inventeze noi categorii pentru trupa, iar unii fani sau redactori de reviste sunt de-a dreptul derutati. Rugat sa tina in mana o cruce intoarsa in timpul unei sedinte foto, Kobi Farhi refuza, spunand ca se situeaza mai degraba de cealalta parte a baricadei: el vede un spirit comun ce razbate prin mozaism si crestinism, ca si prin cealalta religie "avraamica", islamismul.
In mod paradoxal, Orphaned Land pare sa dispara imediat dupa acest inceput cat se poate de promitator. Urmatorul album, "Mabool (The Story of the Three Sons of Seven)", apare abia dupa zece ani! Insa rezultatul depaseste asteptarile. Membrii trupei au lucrat cu migala si rabdare, timp de sase ani, la compozitia si orchestratia unei muzici ce contine coruri, pasaje biblice recitate, melodii yemenite si o poveste in care simbolismul celor trei religii monoteiste se intalneste cu improvizatii literare cu un parfum de gnosticism. Accentul versurilor e pus tot pe unitatea originara a celor trei credinte astazi in conflict (in special mozaismul si islamul), insa cea mai importanta se arata a fi muzica, o continuare si o incununare a eforturilor de pe albumul precedent.

Discul este urmat la doar un an, in 2005, de un EP intitulat "Ararat" (dupa numele muntelui pe care s-a oprit arca lui Noe). Trupa este recunoscuta deja la nivel international - insusi Kirk Hammett (Metallica)avea sa-si exprime aprecierea pentru muzica israelienilor "... imi place foarte mult ceea ce face aceasta trupa" - iar imaginea continua sa se construiasca in jurul celor trei religii: doi membri au portul traditional al evreilor ortodocsi, altii se imbraca precum arabii musulmani, in timp ce solistul Kobi Farhi adopta o imagine ce trimite imediat cu gandul la Iisus Hristos. Chitaristul Matti Svatizky declara intr-un interviu ca niciunul dintre membrii trupei nu este religios - el socotindu-se chiar ateu - insa toti respecta diversele traditii spirituale, din care socotesc ca se poate invata, si incurajeaza toleranta intre ele.

La inceputul lui 2010 apare "The Neverending Way of ORwarriOR", un album pe a carui coperta sunt imbinate litere ebraice si arabe, in timp ce versurile sunt in engleza, ebraica si araba. Este vorba despre o noua creatie conceptuala, menita sa duca mai departe ideea intelegerii intre spiritualitatile diferite. O ilustrare a acesteia este Orchestra Araba din Nazaret, care executa partile de viori de pe album. Tema versurilor se refera la lupta dintre lumina si intuneric, in aceeasi directie care se va regasi probabil si in cartea lui Kobi Farhi, "Tango intre Dumnezeu si Satan". Unul dintre cele mai importante detalii legate de noul disc este ca de data aceasta producator este renumitul Steve Wilson de la Porcupine Tree, care declara ca: " Cred ca aceasta formatie este unul dintre cele mai bune trupe de metal, nu doar din Israel, ci din intreaga lume ".

Tot in 2010 Orphaned Land canta in deschiderea Metallica, la concertul americanilor din Israel, pornind apoi in turneul de promovare al noului disc, ce duce trupa prin mai multe tari din Europa. Prezenta israelienilor la Sonisphere Romania se datoreaza, in mod paradoxal, faptului ca nu au putut canta in Turcia, unde compania care asigura securitatea artistilor a socotit ca riscul era prea mare, din cauza crizei politice declansate de conflictul din jurul flotei din fasia Gaza.

Mesajul de prietenie fata de arabii musulmani creste insa in importanta in conceptul Orphaned Land, astfel incat, in tarile arabe - dintre care cele mai multe nu privesc metal-ul cu ochi buni - albumul "The Neverending Way of ORwarriOR" poate fi descarcat gratuit de pe site-ul oficial al trupei.
Intre timp turneul din 2011, "The Tour To Or Shalem", este in plina desfasurare, trecand prin festivaluri si concerte, intr-un efort ce a fost materializat pe 13 octombrie si prin lansarea unui DVD cu acelasi nume.

Cel mai recent videoclip al formatiei poate fi urmarit la:


http://www.youtube.com/watch?v=DUi1yf97paw&feature=player_embedded

Discografie:
Sahara (1994)
El Norra Alila (1996)
Mabool (2004)
The Never Ending Way of ORwarriOR (2010)

EP:
The Calm Before the Flood (2004)
Promo Split MCD (2005) - (with Sentenced)
Ararat (2005)

Orphaned Land
Kobi Farhi - voce
Yossi Sassi (Sa'aron) - chitara, pian, instrumente traditionale
Matti Svatitzki - chitara electrica si acustica
Uri Zelcha - bas
Matan Shmuely - tobe


Numarul biletelor este limitat la 500 de bucati, iar acestea se pot achizitiona, incepand cu data de 3 noiembrie, din reteaua Eventim (Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librariile Carturesti, Humanitas si online pe http://www.eventim.ro) la urmatoarele preturi:
58 lei pentru primele 100 bucati (Primele 50 de bilete participa la o extragere pentru 10 pass-uri meet and greet cu trupa Orphaned Land)
68 lei pentru urmatoarele bilete, pana la data de 8 decembrie 2011
75 lei pentru biletele achizitionate in ziua concertului, 9 decembrie 2011. Acestea se achizitioneaza DOAR la intrarea in locatia evenimentului, in limita biletelor disponibile.

Sursa : Promusic Prod. & Events / Maximum Rock Magazin
http://www.promusicprod.ro
http://www.maximumrock.ro


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top