Noutăți și comunicate

Cei de la Trooper lanseaza “Maturizare”, cover dupa Tudor Gheorghe, si un videoclip filmat 360?

21 august 2017
Cei de la Trooper lanseaza “Maturizare”, cover dupa Tudor Gheorghe, si un videoclip filmat 360?
Trooper lansează propria variantă a piesei “Maturizare”, cover după piesa cu același nume a maestrului Tudor Gheorghe. Lansarea este însoțită de un videoclip filmat în format 360°, o premieră în lumea metal autohtonă, disponibil începând de astăzi pe canalul oficial de Youtube al trupei.“Nu vreau să văd bariere în muzică” spune Alin Dincă (Coiotu’), vocalul Trooper, despre întâlnirea cu impresionanta piesă a lui Tudor Gheorghe, dragoste la prima vedere, și momentul în care au decis că vor face un cover după ea. “Înțeleg că ne separă religia, politica, sportul, culoarea pielii, zidurile construite de minți bolnave... însă în muzică nu trebuie să existe bariere. Când am ascultat prima oară Maturizare am rămas blocat! Căror cruci și căror Dumnezei / Mieii-și varsă sângele-n cuțite?.... un mesaj teribil pe un suport muzical perfect!”

Absolvent de Conservator, pasionat iremediabil de folclorul românesc (și-a susținut lucrarea de licență pe acest subiect și ascultă folclor în mod constant, alături de multe alte genuri) Alin spune că Maturizare este un semnal de alarmă, care se leagă într-un fel de povestea din În ziua a opta, piesă lansată de Trooper în urmă cu doi ani. “Ambele deplâng starea umanității. Ambele vorbesc despre răutatea crescândă a oamenilor. Tudor Gheorghe surprinde asta în versurile lui mai bine ca oricine – este unul dintre artiștii care ne fac viața mai frumoasă”.

https://www.youtube.com/watch?v=ZV1st_w8f54

Când o piesă este perfectă în forma sa inițială, este foarte dificil să inventezi alte lucruri, astfel că Trooper a decis păstrarea liniei melodice inițiale, adăugând pasiunea și forța rock cu care și-au câștigat respectul și loialitatea absolută a scenei metal românești. Înainte de-a porni la drum, cei șase Trooper (Alin Dincă, Aurelian "Balaurul" Dincă – chitară, Cristian Oftez – chitară, Laurențiu Popa – chitară, Ionuț "Oscar" Rădulescu – bas) i-au cerut permisiunea lui Tudor Gheorghe pentru preluarea melodiei. “A fost încântat de idee. Puțini stiu asta, dar este un mare iubitor de rock. Cât despre noi, de la jumătatea anilor '80 îi ascultam muzica, iar eu, când eram copil, îi cântam piesele. Sperăm ca într-o zi să putem cânta piesa asta împreună pe o scenă” mărturisește Alin Dincă.

Continuând cu aceeași cromatică severă, alb-negru, un amestec de lumină și întuneric din În ziua a opta, Maturizare e o metaforă despre goliciune și tristețe, depre cum “Nu mai lăcrimează nici un sfânt / Åži s-a șters vopseaua din icoane”. Videoclipul filmat în format 360°, o premieră pentru muzica metal românească, a fost realizat de Ion Andrei Puican și echipa myStage Video. Filmările s-au derulat într-un ritm accelerat, sunt brutal de sincere și neretușate. Proaspăt întorși dintr-un weekend încărcat cu concerte, componenții trupei au aterizat direct pe platoul de fimare, un acoperiș urban din Capitală. Își doreau de mult timp să filmeze un clip 360°, iar Ion Andrei Puican i-a ajutat să își ducă la capăt acest vis. Au fost filmate mai multe duble pentru a “amesteca timpurile”, fiecare dintre baieții din trupă fiind captat într-un moment diferit al zilei.

Trooper este una dintre cele mai cunoscute formații de metal românescă, cu opt albume de studio în spate și multe concerte la activ. În cei 20 de ani de activitate au adus tribut unora dintre cele mai mari voci românești, au realizat preluări după Phoenix, Iris, Vali Sterian, Chrom Dioxid, Metropol și au lucrat alături de muzicieni importanți - Nicu Covaci, Cristi Minculescu, Paul Ciuci, Călin Pop, Mihai Georgescu, tenorul Florin Georgescu, Laurențiu Rădulescu și mulți alții. Pe viitor, membrii Trooper privesc spre colaborări cu alți uriași ai muzicii românești, precum Dan Andrei Aldea, Grigore Leșe, Gheorghe Zamfir sau Adi Igrișan.


Evenimente recomandate

Top