Cronici / Galerii foto / Interviuri

Reșița Rocks - un tribut adus mișcării rock din Banatul Montan

Autor: Titus, 1 Februarie 2021

Am vorbit recent cu Toni Dijmarescu, cu care am povestit despre activitatea sa muzicală și despre albumul "Născuți din foc", lansat de proiectul Reșița Rocks
, unul din cele mai bune materiale lansate în 2020 pe piața autohtonă.
Salut Toni! Aș începe interviul cu câteva cuvinte despre tine. Cine este Toni Dijmărescu, muzical vorbind? Ne adresăm mai multor generații, e foarte probabil ca unii să te cunoască, iar alții nu. Prezintă-ne pe scurt activitatea ta muzicală.
- Te salut, Titus! Mă bucur că facem acest interviu și sunt tare curios de întrebările pe care mi le-ai pregătit.

Toni Dijmărescu este un chitarist român stabilit în Germania, care a reușit să își continue activitatea muzicală în România, având în același timp o mulțime de proiecte în noua patrie. Asta a fost descrierea pe scurt, hahaha!

Am început sa cant la vârsta de 6 ani la vioară, însă de când mă știu mi-am dorit sa cant rock. La 14 ani m-am apucat în final de chitara, iar la 15 ani cântam deja în prima trupă. Am înființat trupa Krater la 16 ani, împreună cu Adrian Nițulescu. Alături de Krater am avut primele succese mai notabile, am cântat în deschiderea trupei IRIS și am făcut primele înregistrări relativ profesionale. Apoi am fost membru al trupei de Death Metal, Necroticism. Când aceasta și-a încheiat activitatea, am fost invitat să fiu membru al trupei Screaming Heads, una dintre primele trupe de Hardcore din România.
După ce m-am stabilit in Germania, am lucrat într-un magazin de muzica, al cărui patron mai avea o școala de muzică și un studio de înregistrări. Rând pe rând, am fost rugat să îl ajut în toate locațiile, câștigând astfel experiență și stabilind relații cu alți muzicieni, ambele foarte necesare într-o țară în care nu mă cunoștea nimeni.

Am fost membru sau colaborator în numeroase trupe și proiecte din România și Germania, pe înregistrări sau live. Dintre aceștia amintesc pe Narcisa Suciu, Anca Neacșu (ex. A.S.I.A.), Călin Pop, AC Angry, Her Prayers Fail, Rock n Ghena, MarkOne1, Serpentin, Heilige Bruehder, Implant Pentru Refuz, Desant, PHF, ca să numesc doar pe cei care îmi vin acum în minte. Un loc aparte îl are colaborarea cu trupa bucureșteană Stonelight pentru albumul tribut "Back To Life", dedicat trupei Goodbye To Gravity, un album pe care îl recomand oricărui fan al muzicii Metal și nu numai, fiindcă nu avem voie să uităm ce s-a întâmplat în 2015 în clubul Colectiv.

In prezent pregătesc, împreună cu alți doi muzicieni români foarte apreciați, un material special, care sunt convins că va plăcea multora dintre cititorii tăi. Dar despre acesta cred că e mai bine să povestim în momentul lansării sale.

Dar destul despre mine, hai să trecem mai departe.
Ce s-a întâmplat cu Screaming Heads, de ce s-a destrămat această formație?
- Nu s-a întâmplat nimic, în sensul că nu ne-am certat și nici nu au existat discuții. După o pauza de mai mulți ani, cauzată de plecarea mea din țară, am înregistrat albumul "Reinforced", lansat în 2012. Cu această ocazie am dat un concert memorabil în Reșița, cu mulți invitați și cu casa închisă. Acesta poate fi vizionat pe YouTube, bine că ai adus vorba, o să mă uit și eu din nou la el. O mare realizare pentru noi a fost oferta din 2015 a casei de discuri Universal Music România, de a distribui "Reinforced" pe platformele de streaming, aceasta fiind o garanție că muzica noastră nu va dispărea și că poate fi accesată oricând.
Albumul Reșița Rocks, lansat în Septembrie anul trecut, cuprinde o selecție de piese compuse de-a lungul anilor de câteva trupe reșițene. Să considerăm "Născuți din foc" un album tribut sau unul de preluări?
- Interesantă întrebare, puțin tricky. "Născuți din foc" este cu siguranță un album tribut, adus scenei și mișcării rock a Banatului Montan din anii '80 și '90. De ce nu este un album de preluări, cu toate că poate așa ar părea la o prima vedere? În primul rând, pentru ca noi trei (Flavius Suciu, Adrian Nițulescu și cu mine) am fost membri ai trupelor Screaming Heads, Attis, Krater și Necroticism, adică am compus mai bine de jumătate de album.

În al doilea rând, toate piesele au fost pe alocuri rearanjate și adaptate. Am vrut ca albumul să fie fluid, să nu se observe atât de tare că piesele au fost compuse între 1983 și 1997, timp în care muzica Metal a făcut cele mai mari salturi, stilistic vorbind.
Care au fost acele formații, ale căror piese le-ați inclus in selecție? Zi-mi pe scurt despre fiecare în parte, ce reprezintă în rockul reșițean. Sunt ferm convins că doar cei trecuți de o anume vârstă își mai amintesc de Transrock, Silex, Pentru Voi, Attis, Necroticism, Ramses.
- Toate trupe pe care le-ai amintit tu au fost la vremea lor embleme ale Reșiței, fiindcă au reușit în felul lor să facă onoare regiunii, fie că au ocupat locuri fruntașe în festivalurile-concurs la care au participat, fie prin înregistrări sau prezențe în mass-media, asta mai degrabă după 1990. Nu putem uita rolul foarte mare jucat de trupele care au activat în vechiul regim, înainte de Revoluție (Transrock, Silex, Pentru Voi), concertele lor, și chiar simplul fapt că existau, fiind a oază de libertate pentru rockerii care au prins anii aceia gri.
Cum ați ales invitații pe album? Au fost alegeri subiective sau recomăndari ale trupelor cărora le-ați preluat piesele pe album?
- Trupele originale, cu mici excepții, nu s-au implicat în proiect fiindcă majoritatea membrilor nu mai au activitate muzicală și pentru că am dorit să facem acest album așa cum am considerat noi. Dacă noi nu avem încredere că suntem pe drumul bun, atunci cine?

Singurul fost membru al uneia dintre trupe, care a contribuit activ la înregistrări (exceptând-o aici pe Dana Borteanu) este Sorin Bîrsan. El a fost chitaristul trupei Ramses și a interpretat al doilea solo pe piesa "Never Let Go". Fără ajutorul lui aceasta piesa fantastică s-ar fi pierdut, fiindcă nu există înregistrări cu Ramses.

În rest, am apelat la prieteni buni și dragi: Dana Borteanu, Adrian Igrișan, Ovidiu Anton, Costin Adam, Rocco, Vita, Vlad Bușcă, Molester, Dan Albu, Vlad Toma și, nu în ultimul rând, Călin Pop. Călin a fost unul dintre fondatorii scenei reșițene, fiind membru fondator al trupei Transrock, pionierii rockului reșițean!
Există vreo șansă să apară în variantă live Reșița Rocks? Poate nu chiar cu toți invitații, dar cumva să fie pus în scenă showul.
- Tocmai ăsta e motivul pentru care nu cred că vom cânta vreodată live, fiindcă este practic imposibil să punem în scenă un show cu toți participanții. Mă gândesc, mie oare mi-ar plăcea să văd un concert care nu se ridică la nivelul materialului pe care îl știu de pe album? Am făcut și eu această experiență ca fan și te asigur că mi-a lăsat un gust amar.
Ce șanse sunt ca "Născuți din foc" să stârnească și curiozitatea acelora care nu au crescut cu trupele reprezentate pe acest CD?
Am să spun atât: "Născuți din foc" este un album care sună proaspăt, care conține piese relativ vechi, dar nu învechite, și care a avut o priză neașteptat de bună la publicul ascultător.
A fost clar din start ca veți scoate albumul la Loud Rage Music sau ați negociat și cu alte case de discuri? Apropo, sunteți mulțumiți de vânzări și de răspunsul pe care l-a avut lansarea albumului?
- Chiar ne-a surprins și bucurat avalanșa de feedback pozitiv! Inițial am vrut să lansăm 1-2 piese, pe YouTube. Deci nu ne-am gândit nici măcar o secundă să facem ceva la un nivel mai profesional, fiindcă nu puteam să ne închipuim că un proiect de genul acesta, unic până acum, ar avea priză. De la a treia piesă, "Humanity", pe care a cântat Costin Adam de la Phoenix, am realizat abia că acest proiect are un oarecare potențial. Pe parcurs am semnat un contract de distribuție digitală cu Universal Music România și cu ajutorul lor am câștigat o expunere mai mare și o promovare mult mai bună.

Ca să ne întoarcem la ce m-ai întrebat, ne-am dorit să colaborăm cu Loud Rage Music fiindcă sunt foarte serioși în ceea ce fac, exact așa cum ne place și nouă să credem că suntem la rândul nostru. Nu îmi amintesc dacă am luat în considerare și alte case de discuri, dar știu un lucru: suntem multumiți cu alegerea făcută.

Cât despre situația vânzărilor albumului fizic sau a celor generate de streaming, trebuie să-i întrebam pe cei de la Loud Rage sau Universal, nu? Glumesc, cred că e totul Ok până acum, noi oricum nu facem asta din rațiuni financiare. Țin să îți mulțumesc personal pe această cale pentru că te implici atât de mult și pui atâta suflet în promovare și distribuția muzicii Metal în general. Scena underground are nevoie de cât mai mulți oameni ca tine!
Este "Născuți din foc" acea bucurie pe care ți-o faci o singura dată în viață, un "moft artistic"? Sau să ne așteptăm cândva la o continuare?
- Planul a fost să facem asta o dată în viață, dar chiar zilele trecute am vorbit cu Flavius și Adi și ne gândeam că ar fi destul de cool să mai înregistrăm ceva, cândva. Am vrea să fie 3-4 piese de genuri total diferite, gen Heavy Metal, Hardcore, Death Metal și poate o baladă. Sub nicio formă nu vom lansa un material sub nivelul celui lansat deja, asta vă promitem!
În prezent cine mai reprezintă Reșița în materie de rock? Sincer, destul de rar ne mai sosesc vești din Banatul Montan.
- Mda, nu-i așa? Adevărul e că după ce am încetat activitatea cu Screaming Heads, deci după concertul de adio despre care ți-am povestit, am sperat ca scena reșițeană să reînvie. Pentru un scurt timp chiar a fost așa, deoarece au apărut 2-3 trupe care compuneau, repetau și erau dornice să se facă remarcate. Cred însă că au întâmpinat o serie de mici probleme, care însă le-au descurajat: fluctuațiile membrilor, lipsa unui "masterplan" atât de important la început de drum, absența unui spațiu de repetiție și câte și mai câte - probleme normale în fond, cu care se confruntă orice trupă.În prezent nu știu să existe vreo trupă de rock în întreg județul, ceea ce este trist, mai ales dacă ne gândim ce trupe existau acolo odată.

Eu sunt dispus să ajut pe oricine orice care compune și cântă rock cu sfaturi, îndrumări, sugestii. Tare m-aș bucura dacă experiența mea în Music și Show Business ar fi folosită și de alții. Ceea ce ar conta ar fi să văd că există dorință și ambiție. Sau poate organizezi tu cândva un seminar pe temele astea, cine știe?


"Născuți din foc":
https://umrdd.lnk.to/NascutiDinFoc


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top