Cronici / Galerii foto / Interviuri

Interviu Luna Amara cu ocazia lansarii albumului „Best Of: Live la Conti”

Autor: Sisanu, 8 Martie 2014

- Cum v-ați decis să înregistrați primul album live din istoria trupei, și mai mult decât atât, să filmați și un DVD cu acest concert?
Nick Fagadar - Luna Amara- După aproape 15 de activitate, ne-am gândit că e vremea și pentru așa ceva. În afară de asta, mulți oameni ne-au întrebat cum pot găsi primele două albume. Așa că ne-am hotărât să le oferim mai multe piese de pe aceste prime două albume într-o interpretare nouă, care să beneficieze și de un suport vizual pe măsură.
- Cât de greu a fost să filmați acest DVD și cum ați ales locația pentru filmare?
- Cât de greu a fost trebuie să-i întrebați pe cei de la Resize Media, ei s-au ocupat de asta. Și au făcut o treabă bună. Pentru noi a fost un pic dificil la început să ignorăm camerele video, dar energia publicului ne-a făcut să trecem rapid peste asta. Am ales Conti pentru că ne pasă de această clădire simbol a Clujului și credem că nu merită să fie lăsată în paragină de autorități și de opinia publică.

Sorin Moraru - Luna AmaraMai mult decât atât, pe Mihnea îl leagă amintiri personale de Conti, el făcând parte din grupul care a ocupat clădirea pe 7 noiembrie 2011, pentru a protesta față de proiectul de minerit cu cianuri de la Roșia Montană.
- Care sunt criteriile de selecție a pieselor pe care le-ați inclus pe DVD-ul live?
- Am ales piese vechi despre care știm că plac publicului. Am vrut să fie atât piese cu mesaj social și politic, cât și piese mai personale. Tracklist-ul albumului spune, de fapt, povestea Lunei Amare în melodii, de la începuturi și până acum. Dar există și o piesă nouă, Prea Târziu, care prefațează, să zicem, stilul următorului album Luna Amară, pe care ne-am dori să-l lansăm în 2015.
- Let's Rock a fost prezent la acest concert și știm deja care a fost atmosfera și cum s-a desfășurat acest eveniment, dar dacă ar trebui să descrieți voi acest concert, cum ați face-o și care au fost momentele cheie ale întregului eveniment?
Mihnea Blidariu - Luna Amara
- A fost un concert special, atât prin prisma locației alese, cât și a desfășurării de forțe. Au fost lumini faine, proiecții bune și un sunet excelent. Publicul a fost la înălțime și ne-am bucurat tare mult să vedem prieteni foarte vechi de-ai trupei și colegi muzicieni în fața scenei. Nu au existat neapărat momente-cheie, dar au fost momente emoționante, ca atunci când Mihnea a anunțat public că va avea o fetiță și a cântat piesa Oameni Noi pentru ea...
- Care sunt așteptările voastre de la acest DVD?
- Sperăm să oferim publicului noi motive de a aprecia Luna Amară și sperăm ca lumea să afle mai multe despre noi ca oameni, vizionând atât concertul cât și interviurile de pe DVD.
- Știm că ați anunțat câteva noi concerte pentru a promova acest CD și DVD. Să ne așteptăm la un turneu? Ce idei aveți pentru promovarea DVD-ului?
Razvan Ristea - Luna Amara- Turneul de promovare a albumului audio Best Of: Live la Conti a început ieri, pe 7 martie, la Constanța și va continua până la începutul lui mai. Pentru datele concertelor, intrați pe pagina de Facebook a trupei sau pe http://www.luna-amara.ro. DVD-ul va fi lansat la toamnă și rămâne să vedeți ce surprize vă pregătim odată cu lansarea lui...
- Care sunt planurile pentru viitorul apropiat al formației Luna Amară? A trecut ceva timp de la ultimul album de studio. Plănuiți ceva în acest sens? Este ceva deja în lucru?
- Da, în afară de Prea Târziu mai avem gata câteva piese noi și probabil vom intra în studio în iarna asta, urmând ca în 2015 să lansăm un album nou.
- De-a lungul timpului ați cântat în concerte piese care ulterior n-au mai apărut pe nici un material înregistrat. Ce s-a întâmplat cu ele? Le țineți în sertar pentru viitor?
Serban Ontanu-Craciun si Mihnea Blidariu - Luna Amara- Unele dintre ele au fost desfăcute în bucăți și acele bucăți au apărut în alte piese sau au fost bază de pornire pentru alte piese, altele au dispărut pur și simplu. Mai sunt câteva la sertar, însă nu știm precis ce se va întâmpla cu ele. De obicei nu forțăm lucrurile în creație și lăsăm ideile să curgă - uneori rămân, alteori pleacă.

Oricum, dacă tot vorbim despre asta, trebuie să menționăm piesa Ciudat, o piesă foarte veche care nu a avut niciodată o variantă de studio: pe Asfalt ea apare în variantă live și tot în variantă live, featuring Kaleidonescu, apare și pe acest Best Of. V-o recomandăm, e o variantă chiar altfel care nouă ne place foarte mult.
- Luna Amară este o formație cu rădăcini adânci în istoria rockului românesc, începându-și existența în adâncul underground-ului urcând treptat spre "mainstream" și adunând de-a lungul anilor foarte mulți fani. Dacă ar trebui să plasați formația, în momentul de față, pe o scală fictivă între "underground" și "mainstream" unde ați plasa-o?
Luna Amara - Best Of: Live la Conti
- Noi nu credem în underground și mainstream ca și poli opuși pe scara succesului comercial. Ne considerăm underground pentru că noi credem că underground-ul înseamnă muzică fără compromisuri, muzică cu mesaj social, orizonturi stilistice cât mai largi și sinceritate față de prietenii din fața scenei. Și dacă am umple stadioane, tot underground am considera că suntem.

Galerie foto

Galerie Foto Luna Amara la Conti in Cluj Napoca, 22 noiembrie 2013, Autor: Liviu


Evenimente recomandate

Top