Cronici / Galerii foto / Interviuri

Interviu cu Sebastian si Ioan din trupa DinUmbra: al 5-lea material de studio, efectul pandemiei, repetitii pe Zoom?

Autor: Cezar, 21 Martie 2022

Seria de interviuri continua cu trupa DinUmbră, mai exact cu Sebastian si Ioan: despre cel de-al 5-lea material de studio, efectul pandemiei, repetitii pe Zoom, si multe altele. Interviu realizat de catre Cezar Cazan.

(3)interviu-cu-sebastian-si-ioan-din-trupa-dinumbra-al-5-lea-material-de-studio-efectul-pandemiei-repetitii-pe-zoom_674571.jpg
- Salutare! Eu sunt Cezar de la Letsrock.ro, mulțumim pentru amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebari! Vă rog să le spuneți cititorilor noștri cum vă cheamă și ce trupă reprezintați:
- Suntem Sebastian si Ioan si reprezentam trupa DinUmbra.
- La ce lucrează trupa în ultimul timp?
Sebastian: Momentan lucram la albumul “Finality”, care va fi al 5-lea material de studio si speram sa fie finalizat anul acesta.
- Când aveți următoarele concerte?
Sebastian: Am cantat recent in Fabrica, alaturi de Daius si Warhymn. E foarte posibil ca in primavara asta sa mai avem inca o aparitie, dar asteptam sa sa fie anunata oficial.
- Fiindcă încă traversăm o perioadă complicată, ce anume ați reușit să faceți în ultima perioadă și cum ați abordat voi toată situația? În ce fel v-a afectat pandemia activitatea și interacțiunea cu colegii?
Sebastian: Anul 2020 ne-a pus intr-o situatie dificila intrucat am considerat ca nu e sigur sa ne intalnim la sala de repetitii, iar aceasta perioada a fost destul de lunga. Lucrurile s-au schimbat in 2021, dupa ce ne-am imunizat si am considerat ca riscul nu mai este atat de mare. In momentul de fata nu mai avem nicio problema. Suntem ca o familie. Ne vedem la sala in fiecare saptamana si chiar ne si vizitam, unii dintre noi.
Ioan: Din pacate pentru noi toti, situatia pandemica ne-a influentat in mod negativ din multe puncte de vedere, inclusiv psihic si emotional. O latura importanta a activitatii noastre este interactiunea cu publicul, acele momente unice in care transmiti direct sentimentele tale prin reprezentatia scenica… si am fost privati de aceasta oportunitate mai bine de un an si jumatate.

Pe unii din noi aceasta stare ne-a dus intr-o zona de demotivare si lipsa de activitate si a fost nevoie de lupte interioare pentru a gasi forta necesara iesirii din aceste stari. Din fericire, asa cum spune si Sebi, suntem atasati unii de altii si de conceptul pe care il reprezentam si am reusit sa gasim resursele pentru a relua lucrul la album si intalnirile la sala de repetitii. Un aspect esential din punctul meu de vedere pentru depasirea greutatilor intampinate in aceasta perioada este nivelul de intelegere dintre membrii formatiei, disponibilitatea de a accepta ca suntem diferiti si reactionam diferit stimulilor negativi din jurul nostru si gasirea scopurilor comune pe care vrem sa le atingem impreuna: un album bine construit pe care sa il lansam si de care sa fim mandri, concerte pe care sa le pregatim si sa le sustinem in continuare.

Pentru mine personal imaginea cu cel mai puternic impact emotional si care imi ofera cea mai puternica motivare este cea a chipurilor incantate pe care le vad de pe scena in momentul in care transmit o traire de care ne bucuram cu totii si rezonam cu totii in sala de concerte.
- Aha, din asta înțeleg ca și timpul pentru studiu / repetiții s-a modificat... Aveți vreo întâmplare funny de povestit?
Ioan: Asa cum spuneam, am avut o perioada de aproape un an si jumatate in care nu ne-am vazut deloc in sala de repetitii. Am reusit totusi in acest timp sa finalizam toata partea compozitionala a noului album si chiar am inregistrat in forma bruta cea mai mare parte a instrumentelor si o buna parte a liniei vocale. Asa cum spunea si Sebi, anul acesta va asteapta o surpriza.

Momente funny au fost mai mult la nivel de discutii/incercari de a crea contexte “safe” in care sa repetam, cum ar fi incercarea de a face o repetitie pe Zoom, esuata evident si ideea vehiculata de a repeta la sala cu masti si vizete, idee pe care eu ca vocal desigur am refuzat-o… :)
(2)interviu-cu-sebastian-si-ioan-din-trupa-dinumbra-al-5-lea-material-de-studio-efectul-pandemiei-repetitii-pe-zoom_e3f98e.jpg
- Care sunt trupele care v-au influențat stilul / sound-ul și în ce fel?
Sebastian: FIecare dintre noi este influentat de trupe din zone muzicale diferite: Paradise Lost, Mastodon, Shape of Despair, In Mourning, Gojira, Septic Flesh si altele. Unele sunt chiar in afara categoriei Metal: Portishead, Dead Can Dance.
Ioan: Ca si vocalist pot spune ca soundul meu este direct si exclusiv influentat de capacitatile cu care m-a inzestrat mama natura. :)

Artistii pe care ii admir din punct de vedere al sound-ului, versatilitatii si complexitatii stilului si mai ales al impactului pe care il ofera prin interpretarea lor in in zona metalului extrem sunt Mikael Akerfeldt, Fernando Ribeiro, Aaron Stainthorpe, Jon Aldara, Carl McCoy si probabil multi altii pe care nu mi-i amintesc acum… :)
- Care e procesul de creație în cadrul trupei? Ce rol aveți în acest proces, sau cum abordați ideile noi?
Sebastian: mai intai strangem idei, fie folosind Voice Recoder de pe telefon, fie compunand pe instrumentul propriu si apoi inregistrand piesa folosind o aplicatie de tip multitrack. Folosim Voice Recorder atat la repetitii, cat si pe strada sau in alte imprejurari. Rolul meu a fost pana acum de a compune piese si de a centraliza ideile tuturor membrilor. Din aceste idei se intampla sa apara piese foarte bune.

Momentan incerc sa-mi incurajez pe colegii de trupa sa compuna mai mult, asfel incat plaja de idei noi sa fie cat mai mare.
Ioan: rolul meu este minimal spre zero la nivelul compozitiei instrumentale, insa aproape integral la nivelul versurilor, de la linia melodica, structura, ritmica si concept in sine. In esenta eu primesc piesa - negativ - gata facuta, o rumeg sub influenta bauturilor alcoolice :) si in functie de ce imi inspira, apare conceptul de baza. Conceptul in sine e pura poezie, pentru ca ideea apare strict sub auspiciul sentimentului pe care mi-l induce piesa in combinatie cu substantele adjuvante :). De la concept se dezvolta ideile, care apoi se transforma in propozitii scrise cu pixul in carnetel, iar acestea in versuri integrate partial in linia melodiei; dupa ce apare forma de baza, in urma discutiilor cu restul trupei legate de ce pastram, ce scoatem sau ce adaugam in functie de nivelul de aerisire pe care il dorim in piesa, evitarea aglomerarilor sau a disonantelor si incercand sa nu pierdem din exprimarea cat mai emotionala a conceptului, ajungem impreuna la o forma comun acceptata.
- Care este artistul tău preferat, și de ce?
Sebastian: Nu pot spune ca am un artist preferat. Imi plac mai multe trupe si fiecare are parte de atentie din partea mea in functie de dispozitia pe care o am in momentul respectiv. As putea enumera Candlemass, Solitude Aeturnus, Paradise Lost, Machine Head, Ahab, Shape of Despair.
Ioan: La aceasta intrebare ii provoc pe cititorii vostri sa caute trupele ai caror vocalisti i-am enumerat mai sus. :)
- Ce muzică / artiști ați ascultat în ultimul timp? Ne recomandați niște piese?
Sebastian: Am descoperit recent ca imi plac In Mourning, Alkaloid, ShoresOfNull.
Ioan: recomand din tot sufletul albumele scoase in 2021 de Mastodon, Swallow the Sun, Rivers of Nihil, Dream Theater, Hypocrisy, Funeral Mist, So Hideous.
(1)interviu-cu-sebastian-si-ioan-din-trupa-dinumbra-al-5-lea-material-de-studio-efectul-pandemiei-repetitii-pe-zoom_478140.jpg
- Gear nerds: Ce setup folosiți, chitări, amps, scule, sunet, etc? Ați experimentat cu diverse opțiuni pentru a crea sunetul trupei?
Sebastian: Procesul de imbunatatire a soundului propriu este o activitatea continua pentru fiecare dintre noi. Incercam permanent diverse setari, combinatii de efecte care ne pot face sa progresam.

Eu folosesc urmatorul setup:
- chitara ESP LTD 401 Olympic White;
- amplificator Evh 5150 III 50 W 6L6;
- pedalboard cu mai multe tipuri de pedale: tube screamer, phaser, reverb, delay etc.
- cabinet 4x12 sau 2x12
Ioan: plamanii, respiratia diafragmala, corzi vocale, cavitatea bucala si o rezonanta cat mai ampla in sinusuri… :)
- Cum vă ocupați timpul liber? Ce hobby-uri aveți?
Sebastian: DinUmbră imi ocupa cea mai mare parte a timpului liber. Sunt multe lucruri de facut, pornind de la pregatirea backing track-urilor pentru repetitii si pentru concert pana la postarea online a materialelor si altor informatii legate de trupa. Studiul individual legat de instrumentul la care cant nu este un element de neglijat si incerc sa-i acord cat de mult timp pot.
Ioan: Cea mai veche pasiune a mea dupa muzica rock sunt artele martiale. Din pacate si aceasta zona a fost influentata negativ de contextul pandemic, si la mine personal de o accidentare la genunchi in luna iunie a anului trecut, insa am facut tot ce am putut sa ma mentin conectat la activitatile sportive, suplimentand mersul la sala cu realizarea unui canal de youtube dedicat activitatilor sportive, discutiilor pe teme sportive, dar si unor antrenamente usoare, canal intitulat Oradesport. Imi place foarte mult sa urmaresc dezbateri online si documentare de popularizare a stiintei, sunt fascinat de explozia de cunoastere din ultimii ani, la toate nivelele, de la micro - neurostiinte, genetica etc., pana la macro - astrofizica, teoriile legate de dark energy, multiverse, etc.
- Ați avut sau vă gândiți să faceți concerte online?
Sebastian: In timpul pandemiei, ne-am gandit la acest aspect, insa nu am reusit sa-l si punem in practica. Momentan, ne vedem cel putin saptamanal, facem inregistrari si dam concerte cu public, atunci cand este posibil.
- Aveți ceva în plan în viitorul apropiat? Ne poți spune ceva "în premieră" sau vreo veste inedită?
Sebastian: Finalizarea albumului Finality este obiectivul nostru cel mai important in acest moment. De asemenea, ne dorim sa realizam un videoclip si speram ca aparitia albumului sa fie urmata de mai multe concerte de promovare.
Ioan: ma gandesc sa ma tund anul asta, dupa 20 de ani de “plete” :)
- Mai doriți să ne transmiteți și altceva?
Sebastian: Faptul ca fanii genului metal sustin in continuare undergroundul, in ciuda restrictiilor impuse de pandemie, este un lucru extraordinar si avem un respect deosebit pentru ei.
Ioan: as vrea sa va multumesc pentru initiativa acestui interviu, pentru efortul de a promova si a aduce vizibilitate trupelor autohtone, vreau sa le multumesc celor care ne apreciaza si ne sustin si sa le transmit ca si noi, ca si ei, asteptam sa ne revedem la concerte, festivaluri, cu totii sanatosi fizic si psihic si cu dorinta de a ne recapata vietile pline de toate bucuriile cu care ne-am obisnuit inainte de pandemie.
- Mulțumesc pentru faptul că v-ați făcut timp și ați răspuns la întrebările noastre și sper să vedem trupa în curând, pe scenă! Unde vă pot urmări fanii activitatea?
Componența DinUmbra:
- Ioan Preda - vocal
- Sebastian Buga - chitara
- Cristian Stîlpeanu - chitara
- Monica Barta - bass
- Mirel Cristea /Philip (session artist) - tobe
Link-urile le găsiți pe pagina trupei Dinumbră.
http://www.dinumbra.ro
https://www.facebook.com/dinumbra
https://www.youtube.com/user/dinumbrametal
https://www.instagram.com/dinumbraband
clip Cathar: https://www.youtube.com/watch?v=fatcAVJ2zP4


Evenimente recomandate

Top