Cronici / Galerii foto / Interviuri

Dordeduh: 'Ceea ce incercam noi sa facem este sa oferim un echilibru si bun simt'

Autor: Titus, 20 Iunie 2013

Dordeduh este una din putinele trupe autohtone care poate contopi atat agresivitatea black metalului, cat si mesajele colaterale filosofice, dar si mistice. Asociata mai mult sau mai putin justificat cu momentul 2009 (prima rupere in sanul Negura Bunget, dupa 14 ani de formula stabila), Dordeduh reuseste pe masura trecerii anilor sa isi solidifice propria identitate, intr-un underground muzical din ce in ce mai sarac, dar, paradoxal, mai pretentios.

Despre ce a fost, ce se intampla si ce se va intampla cu Dordeduh, intr-un interviu cu Edmond Karban.
- Salut, Edmond! Dordeduh este pentru prima data prezenta pe letsrock.ro. Ca o prima remarca: observ ca ai renuntat la numele de scena (Hupogrammos) si acum te prezinti simplu, cu numele propriu. Nu te mai reprezinta acel pseudonim?
(2)Dordeduh_Ceea_ce_incercam_no_j11FYM3ogX.jpg- Salutare, Titus! Prima ta remarca vizeaza un aspect de ordin foarte personal; a fost intotdeauna astfel si va ramane si pe viitor la fel. Nu este ceva de ascuns, insa devenirea sau prabusirea mea sunt aspecte care ma privesc pe mine. Sper sa fie de inteles si sa nu fie luat ca aroganta faptul ca nu voi dezvolta raspunsul la aceasta intrebare.
- Nu te voi intreba de trecutul apropiat, insa am o curiozitate legata de o alta trupa in care ai activat cativa ani buni, Makrothumia. Totul s-a terminat in 2001, daca nu ma insel. De ce s-a pus punct si de ce nu ai reactivat Makrothumia, dupa plecarea din Negura Bunget?
- Raspunsul este simplu. Nu am dorit ca noua formatie sa aiba vreo legatura cu trecutul; am dorit sa fie ceva cu totul nou. Iar in Makrothumia activase tocmai omul de care doream sa aud mai putin: Mafa Gabriel / Negru.

Este foarte interesant insa ca amintesti de Makrothumia si ca cineva-si mai aduce aminte de aceasta formatie. Incerc acum sa organizez pentru luna noiembrie un concert cu Makrothumia, in care sa urce pe scena mai toti membrii ce au activat in trecut. Ramane de vazut daca acest gest poate fi infaptuit.
- De ce "Dordeduh " intr-un singur cuvant? Dintr-o perspectiva pur lingvistica...
- Asa mi-a venit si asa a si ramas.
- Oferta de colaborare cu Prophecy a venit din partea lor sau voi v-ati "incercat norocul "? Cate albume urmeaza sa va lanseze casa de discuri germana?
- Odata ce am incetat activitatea cu Negura Bunget, evident ca am contactat casele de discuri cu care eram semnati in acea perioada (Code 666 si Prophecy Productions) si desigur am fost intrebati in legatura cu intentiile noastre de a continua in sfera muzicala. Am primit mai multe oferte de la mai multe case de discuri, am ales-o pe cea care ni s-a potrivit cel mai bine atunci. Am semnat cu Prophecy pentru 4 albume (3 de studio si un live).
- "Valea Omului " - un nume abstract si un prim produs, lansat doar pe vinil... de ce acest nume si de ce acest debut atipic, ca prezentare fizica (exclusiv pe suport de vinil)?
- "Valea Omului ", pe langa semnificatii mai personale, a fost numele pe care l-am dat noii cai pe care am ales sa o parcurgem. EP-ul a fost un gest oferit tuturor celor ce ne-au fost alaturi in acele momente mai dificile pentru noi. A fost o editie limitata, disponibila pentru cei ce au pastrat legatura cu noi si s-au interesat de mersul nostru mai departe. A fost oferit pe vinil pentru ca este vorba de suflet, iar sunetul analogic este mai organic, cu alte cuvinte mai potrivit pentru suflet.
- Cum e primit si inteles "Dar de duh " in afara, tinand cont de faptul ca versurile nu sunt in engleza?
- Albumul a fost primit foarte bine, peste asteptarile noastre, iar versurile in romana nu cred ca au fost niciodata un impediment pentru cei "de afara ". Sunt oameni care sunt interesati de mesajul nostru si ne straduim sa putem oferi si o traducere in engleza a textelor noastre, insa ne-am lovit de reale dificultati odata ce ne-am apucat de tradus.

(1)Dordeduh_Ceea_ce_incercam_no_5mo0HVfI.jpgCel mai probabil, daca vom reusi in cele din urma sa facem asta, rezultatul nu va reprezenta replica fidela in engleza a textelor scrise in romana, caci acest lucru este practic imposibil. Am lucrat cu profesori de engleza si lucrurile tot nu s-au concretizat; textele trebuie concepute in asa fel incat sa transmita aceleasi sentimente si idei, exprimate insa intr-un limbaj accesibil limbii engleze.

Acest lucru insa cere mult timp si multa munca, lucru pe care nu nu-l permitem in momentul de fata.
- Cine sunt "flacararii " si cum au ajuns in centrul atentiei pe albumul "Dar de duh "?
- Este interesant de observat cine si ce a remarcat cu privire la albumul nostru. "Flacararii " reprezinta niste entitati (mai mult sau mai putin mitice) ce au adus in povestea noastra (si nu numai) focul interior propriu fiecarei fiinte vii.

Termenul de "flacarari " nu este intalnit sub aceasta denumire in vreo mitologie sau panteon special, ci este felul verbal in care s-a materializat aceasta idee pentru povestea albumului nostru.
- Dupa ani buni de colaborare cu Dan Spataru, incapand cu "era " Dordeduh, Costin Chioreanu se ocupa de grafica si de imagine. Ce a determinat "mutarea la Bucuresti "?
- Costin s-a ocupat de aranjamentul grafic la "Dar de Duh ", insa desenele grafice propriu zise le-a facut Sanziana Omota. Ea s-a implicat si in grafica de la "Valea Omului ". Faptul ca lucram cu cineva din Bucuresti, sau Timisoara, sau Noua Zeelanda conteaza mai putin. Important este ca omul sa rezoneze cu munca noastra si nu in ultimul rand sa fie profesionist. Costin, dupa cum limpede se vede, este probabil unul dintre cei mai profesionisti oameni in domeniul acesta din Romania; iar acest lucru este excelent, pentru ca mai "producem " si noi ceva valori, nu numai clisee, kitsch-uri si prost gust.
- Faptele bune ("Sa razbesti in staruinta,/ Sa plasmuiesti buna cuviinta!" ) si intelepciunea ("Mai lasa-ti gandu' sa mai taca,/ Mintea-n cap sa se mai coaca" ) sunt teme surprinzatoare pentru un gen metalic care prin definitie se asociaza cu cele mai negre aspecte ale existentei umane. Cum de s-a ajuns la aceasta abordare tematica neasteptata, sa oferi "lumii voiosie, fapte-alese in trainicie" ?
- Sfera noastra de adresare nu se limiteaza numai la scena metalica. Este invitat sa asculte Dordeduh oricine simte o rezonanta comuna cu muzica noastra. Pe de alta parte, ceea ce incercam noi sa facem este sa oferim un echilibru si bun simt, exact asa cum zic si cuvintele "bun "- "simt ", o simtire buna. Aceasta buna simtire se adreseaza direct sufletului si depaseste orice bariera, culturala, sociala sau religioasa. Sunt lucruri simple, exprimate simplu si direct la inima. De asemenea sunt aspecte de dorit in viata si in sufletul oricarei fiinte, indiferent de categorisirea pe care si-o face omul sau i-o atribuie cineva. Pana la urma este vorba de tributul pe care doresti sa-l aduci vietii. Acesta este tributul pe care dorim noi sa-l aducem vietii...
- De curand ai fost anuntat ca agent al Prophecy Prod., casa de discuri sub care ati scos primul vostru album. Ai in grija sa gasesti concerte pentru absolut toate formatiile de acolo?
- Da. Sincer sa spun nu m-as fi asteptat sa fiu "anuntat ", de parca exista un prestigiu in acest job. Pentru mine, este un job ca oricare altul pe care incerc sa-l fac cat de bine pot si sper sa contribui cu ceva bun la forma in care se face business astazi in aceasta "industrie muzicala ", care este din pacate destul de dezavantajoasa artistului.

Ma ocup in exclusivitate de formatiile de la Prophecy Prod., insa lucreaza cu mine numai formatiile care sunt interesate de a li se face booking.
- Un pic si despre cealalta formatie in care activezi... e de rau sau de bine cand apunele soarele in a 12-a casa? Care este alchimia, atat astrologic cat si muzical?
- Este, ca in orice alt domeniu, asa cum facem noi sa fie, iar alchimia se bazeaza numai pe prietenie. Acest proiect s-a nascut din prietenie si va continua sa existe numai datorita prieteniei.
- 12 intrebari sunt probabil de ajuns, ca sa nu stricam metafizica lucrurilor. Ultima va fi cea mai simpla sau poate cea mai grea: cand si care din trupele tale scoate urmatorul album? Mersi fain de ocazia de a-ti lua interviu.
- Ce "metafizic " esti tu astazi, Titus... sa ai grija cu metafizica asta, caci nu e de joaca... e periculoasa si molipsitoare ;).

Si ca sa-ti raspund la intrebare, Sunset in the 12th House va lansa urmatorul album, cel mai probabil in toamna acestui an. Eu stiu ca noi nu suntem un grup de muzicieni care sa scoata albumele pe banda... dar nici nu intereseaza sa ajungem sa facem asta. Ne place sa stam si sa alchimizam lucrurile, daca tot vorbim de metafizic, pana in momentul in care simtim noi ca putem "da drumul" unui album.

Iti multumesc si eu pentru interviu si pentru sustinerea ta.
http://www.facebook.com/Dordeduh
http://www.reverbnation.com/dordeduh
http://twitter.com/Dordeduh

Interviu realizat de Titus Constantinescu


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top