Cronici / Galerii foto / Interviuri

Am stat de vorba cu Titus Constantinescu cu ocazia lansarii numarului 8 al revistei Balamuc Zine, in 21 iunie 2008

Autor: Sisanu, 22 Iunie 2008

Let's Rock.ro : Cum ti-a venit ideea sa faci revista aceasta?
Titus : Numarul asta sau revista?

Let's Rock.ro : Revista :)
Titus : Pai, ideea sincer o am de multa vreme, cred ca de prin liceu. Mi-aduc aminte ca inventasem chestia asta... incepusera sa apara pe piata romaneasca fanzinele, revistele scrise de fani si atunci m-am gandit ca poate intr-o zi o sa fac si eu o revista, asa... pur si simplu. Asa cum se zice ca trebuie sa faci anumite lucruri in viata, consideram ca trebuie sa fac si eu o revista si am pus un nume pur si simplu de'an boulea, o chestie pe care eu am considerat-o nostima si am asociat-o cu "Balamuc Zine", dar a ramas asa ca idee ani buni si efectiv n-am folosit-o sub niciun fel, nu stiam ce o sa contina efectiv, nu aveam decat numele... atat. Ulterior, dupa cativa ani, chiar m-am gandit ca as putea concretiza ideea intr-un fel si asa a aparut singura revista de umor pentru rockeri.
(1)am-stat-de-vorba-cu-titus-constantinescu-cu-ocazia-lansarii-numarului-8-al-revistei-balamuc-zine-in-21-iunie-2008_a870ef.png
Let's Rock.ro : De ce ai sarit peste numerele 3, 4, 5, 6, 7 ? Care a fost motivul?
Titus : La balamuc, ca sa justific orice chestie am inventat o zicala : "La balamuc orice este posibil" si asa este posibila si aceasta saritura, am considerat ca daca as lua numerele in ordinea lor fireasca n-ar fi o chestie senzationala si atunci am zis "Why not?"

Let's Rock.ro : Noi ne intrebam daca nu cumva nu ai invatat sa numeri corect la gradinita sau in scoala generala sau cand se faca asta :))
Titus : Nu, proiectul pe viitor sta in felul urmator: in toamna o sa scot suplimentul acestui fanzine, nici vorba de numarul 4. Va fi un supliment de odihna si tratament al revistei Balamuc Zine, iar la anul sau peste doi ani vom avea suficient material pentru o revista mai groasa, va fi numarul 4 sau numarul 0 sau pur si simplu un alt numar... e balamuc... ideea in sine.

Let's Rock.ro : Cum iti alegi personajele care apar in revista?
Titus :In primele doua numere am avut interviuri cu trupe reale si care imi raspundeau la niste intrebari serioase, insa ,in egala masura, aveam parte si de amuzament, partea in care gaseam lucruri spectaculoase pe care doream sa le ofer publicului, de pilda, ce s-a intamplat cu anumite trupe in spatele scenei, chestii la care publicul de rand nu are acces, sau niste picanterii din viata unor trupe la care, la fel, nu ai acces. Eu am observat ca latura asta prinde mai mult si de asta fanzinul are tenta asta umoristica si am considerat ca trebuie sa o dezvolt. Pentru numarul asta am considerat ca trebuie sa fie cat mai putin serios si cat mai relaxat cu putinta, de aceea am un singur interviu serios cu Rotting Christ anume, din respect si din prietenie pentru ei, restul materialelor toate sunt facute cu persoane care am considerat ca ar prezenta un material suculent, zemos pentru un interviu.

Let's Rock.ro : Cum ai dat de Sturionul?
Titus : Asta e o intrebare pe care mi-o pune toata lumea si raspunsul meu este unul si simplu : acesti oameni pe care i-am intervievat in numarul acesta (precum si alte persoane pe care le voi intervieva in numarul urmator) nu i-am gasit eu, ei m-au gasit pe mine, asta e chestia spectaculoasa, pur si simplu nici nu m-am asteptat sa ii gasesc, ei m-au contactat, m-au sunat, mi-au scris email-uri, m-am trezit cu ei pur si simplu pe cap. Pe Sturionul in mod particular l-am cunoscut in momentul in care m-a sunat, mi-am facut reclama in revista Heavy Metal Magazine si mi-a gasit numarul acolo, si el cum gasesteun numar de telefon nou cum incepe sa sune, vrea sa fie prieten cu toata lumea din rockul romanesc. M-a gasit si pe mine, vroia de fapt sa vorbeasca cu Negura Bunget. Am zis nici o problema, in seara asta ma intalnesc cu Negura Bunget si o sa-i transmit din partea ta ce vrei si uite asa s-a creat o prietenie.

Let's Rock.ro : E distanta destul de mare sa vina de acolo aici...
Titus : Da, dar si eu m-am dus pana la Fetesti sa fac interviu, pentru ca omul nu stie sa utilizeze calculatorul, singura solutie pentru un interviu pe bune era sa ma duc la el, sa-i pun reportofonul in gura si sa-mi raspunda la intrebari. Si am stat in Fetesti, el urma sa vina in Bucuresti. Am avut emotii ca nu o sa vina, dar pana la urma omul e parolist. S-a bucurat de chestia asta, l-am pregatit psihic sa nu aiba emotii in fata microfonului.

Let's Rock.ro : Mie mi se pare o chestie tare interesanta, o sa citesc tot ce e in revista si astept suplimentul.
Titus : Sper... probabil in toamana o sa fie. Probabil va fi o revistuta mai subtire de maxim 20-25 de pagini, cu materiale care din motive fizice nu au mai putut intra in acest numar si care vor ramane ca material pentru acest supliment. Ulterior, in functie de feedback-ul pe care o sa il mai am, o sa continui sau nu revista. Oricum, este revista mea, o fac pe banii mei, nu ma ajuta nimeni, decat anumite persoane mi-au intins o mana de ajutor, excluzand partea financiara. Practic revista este ceea ce simt, iar in momentul in care am scos primul numar nu mai credeam ca o sa continui. Mi-am dorit sa fie un singur numar, sa fie acea revista pe care o scot eu, dar a avut un impact asa de bun (primul numar scos in 2005) incat am dorit sa-l continui.

Pe coperta intotdeauna va fi un desen, este o slabiciune de-a mea, o chestie care o personalizeaza fata de alte reviste de profil. In primele doua numere am lucrat cu Costin de la Twilight13Media, pentru acest numar 8 am lucrat cu Emi zis Teoharie, el mi-a facut desenele, grafica mi-a fost facuta de Bogdan de la metalfan.ro, iar continutul si ideile de punere in pagina imi apartin in intregime, sau 99%. La sfarsitul revistei este si lista de colaboratori.

Let's Rock.ro : Tin sa te felicit, mie mi se pare o chestie tare interesanta si unica sa spun pe piata noastra.
Titus : Asta am si vrut sa fie, pentru ca n-am vrut sa fie doar un alt fanzine, am vrut sa fie o chestie pe care nu a mai facut-o nimeni in Romania, si chiar si la nivel international practic. Am auzit ca ar mai fi, dar efectiv nu mi-a picat in mana un astfel de fanzine. Fanzinele standard sunt cele care abordeaza in maniera revistelor consacrate. La mine nu o sa fie niciodata chestia asta pentru ca... chiar ma simt bine, in momentul in care ma pun in fata calculatorului si incep sa lucrez si stiu ca aceasta chestie o fac din placere, pe banii mei si pe sudoarea mea... ma simt cel mai liber, fac ce vreau, e revista mea.

Let's Rock.ro : E dragut sa impartasesti din experienta...
Titus : O sa gasesti in chestia asta niste lucruri funny din spatele scenei cu trupe din strainatate, o sa vezi ce s-a intamplat cu Obituary, au ajuns pe la mine pe acasa, au fost niste chestii grele de tot, lucruri la care lumea in general nu are acces pentru ca, eu fiind cu ecuson si mergand pe la toate concertele, normal ca pot sa intru mai usor si in backstage si pe langa trupe, pot sa le aflu neoficial. Lumea se opreste in fata scenei, oamenii care cumpara bilete trebuie sa se opreasca acolo si dupa concert pleaca acasa. Noi ramanem, noi cei din presa, si aflam detaliile astea pe care cei multi nu le stiu si consider ca e bine sa le stie, tocmai pentru ca ei nu au acces la chestia asta, e dreptul lor, daca este o chestie amuzanta, de ce sa nu fie. Sunt niste lucruri care daca pe tine te amuza cu siguranta ii vor amuza si pe ceilalti care inteleg fenomenul in sine, pentru ca target-ul este clar, este o revista care se adreseaza strict metalistiolor.

Inspiratia mea a venit oarecum si din maniera de abordare de la Academia Catavencu, recunosc chestia asta, m-a influentat ca punere in pagina, ca si concept, insa originalitatea consta in faptul ca am un target delimitat destul de clar, acei oameni care gusta muzica rock si care inteleg dincolo de cuvinte. Pentru oamenii de rand chestia asta ar fi o chestie neinteleasa. Pentru noi, cei care ascultam alte muzici, e cu totul altceva.


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top