Trupe

Sarmalele Reci

Stil

Rock

Website

https://www.facebook.com/SarmaleleReci/

Componență

  • Zoltan Andras - voce;
  • Emil Viciu - chitară;
  • Bogdan Valentin Bereucă - tobe;
  • Mircea Laszlo Horvath - claviaturi;
  • Ciprian Almășan - chitară bas

Despre trupă

Anul înființării: 1993
Oraș: București

Trupa Sarmalele Reci s-a format în anul 1993, la București. Componența de atunci era formată din: Zoltan Andras (voce, clape), Mihai Iordache (saxofon, flaut), Emil Viciu (chitară), Ciprian Voinea (chitară bas), Florin Ștefan (tobe), Florin Dumitrescu (textier). Grupul s-a născut la initiațiva lui Florin Dumitrescu, care și-a dorit să creeze o trupă rock cu nume românesc, spre deosebire de multe formații din acea vreme care optau pentru nume anglicizate.

Florin propunea o idee trăsnită, haioasă, ceva care să sugereze că e vorba despre un grup de mai multi muzicieni, așadar 'Sarmalele', la plural, dar care să indice și că este un produs românesc. Și ce îi place românului mai mult decât mâncarea, dar mâncarea tradițională românească? Sarmalele. Cum sarmalele sunt bune calde, Florin propunea ca aceste sarmale să fie altfel... mai puțin comode... mai puțin conformiste... cam deranjante... deci, reci... Sarmalele Reci.

La început am vrut să ne numim Holograf, pentru că suntem tridimensionali, apoi am vrut să ne cheme Iris, o floare de pădure foarte frumoasă. Pe urmă, am vrut să ne zicem Compact, pentru că suntem așa... compacți, solizi. Dar, un prieten căruia îi place mult rock-ul ne-a spus că numele astea sunt deja ocupate. Atunci am zis ‘hai să gasim un nume nou!’ și am găsit Sarmalele Reci, care nu era ocupat de nimeni” – glumește Zoltan.

Debutul trupei are loc într-un concert la Theatrum Mundi, pe 15 decembrie 1993. Remarcată imediat, primește oferte pentru concerte în marile orașe ale țării. De asemenea, susține recitaluri la la Centrul Cultural American și la Institutul Francez din București.

În octombrie 1994, basistul Ciprian Voinea este înlocuit de Sorin Romanescu. Trupa participă la „Zilele Culturii Românești de la Wuppertal”, la inițiativa celebrului muzician român stabilit în Germania, Mircea Florian.

În 1995 este cooptat un nou baterist, Lucian Maxim, percuționist în Orchestra Națională Radio. Apare primul album al trupei: „Țara te vrea prost”.

Cel de-al doilea album al trupei, intitulat „Aurolac”, este înregistrat cu Radu Rîmniceanu la bas și este lansat în 1996. În acel an, trupa cânta mult în țară, în cluburile din marile orase. Participă și la festivaluri de rock - 'Top T' de la Buzău și la Cluj Napoca, dar și la Gyor, în Ungaria.

Bill Clinton este un fan al Sarmalelor Reci. În 1997, cu ocazia vizitei oficiale în România, Bill Clinton a primit din partea formației albumele „Țara te vrea prost” și „Aurolac”. După ce le-a ascultat, a ținut să le trimită membrilor grupului o scrisoare de apreciere, foarte prietenoasă și foarte puțin protocolară. Mai mult, Clinton a subliniat că în rândul fanilor Sarmalele Reci s-a înscris și doamna Clinton. La Monica Lewinsky nu a făcut nicio referire.

Din septembrie 1997, baterist este Vadim Tichisan, iar la bas, Adrian Borțun. Concertele de club se țin lanț, iar publicul iubește Sarmalele Reci. Ca urmare, băieții intră din nou în studio și înregistrează un nou material.

În 1998, trupa lanseaza cel de-al treilea album, „Bucate alese”, pe care îl promovează prin concerte în toată țara. În același an, Sarmalele Reci a cântat la Londra, în celebrul club ”The Hope and Anchor”. De-a lungul timpului, în ”The Hope and Anchor” au cântat formații ca The Clash, U2, The Police, Joy Division, The Cure sau Dire Straits.

În 1999, Sarmalele Reci lansează noul album intitulat „Răpirea din serai”.

Noul mileniu aduce noi schimbări în formula trupei. În 2000, chitara bas trece din mâinile lui Borțun, în cele ale lui ‘Tichisan’ Iulian Corlățeanu, iar în 2001 în cele ale lui Andi Savastre. De asemenea, Adrian Tetrade este cooptat ca toboșar. Tot în 2001, Sarmalele Reci înregistrează și lansează cel de-al cincilea album, intitulat „Maniac”.

Până la sfârșitul anului 2001, Sarmalele Reci susținuse fix 654 concerte.

În martie 2002, Sarmalele Reci cântă în toate marile orașe ale țării. Cântă și la Chișinău, grație succesului înregistrat de albumul „Maniac”. Acesta este intens promovat și difuzat de posturile de radio de peste Prut. În același an, are loc o nouă schimbare de componență. Noul basist este Ionel Tănase, iar la tobe vine Paul Baciu.

În 2003, Sarmalele Reci lansează „Vaca”, cel de-al șaselea album. Materialul este promovat prin concerte în marile orașe ale țării.

2006 este marcat de lansarea piesei „Adrian Băsescu”, un single cu mesaj ironic la adresa politicienilor și a unei bune părți din societatea românească.

Ne-am dorit să fim un fel de lăutari de oraș, care să îi distreze pe oameni cântându-le despre viața lor familiară și reflectând realitatea într-un mod poetic. Nu încercăm să o cosmetizăm, să o falsificăm, ci să aratăm cum stau lucrurile, dar nu pe un ton vulgar.” (Zoltan Andras)

În 2007, Sarmalele Reci lansează „O seară la Operetă” - album live. Pe scenă au urcat pe rând, o seamă de artiști care au colaborat de-a lungul timpului cu trupa. În acelasi an, trupa Sarmalele Reci este premiată de revista „Actualitatea Muzicală”, editată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Componența trupei îi găsește în formație pe Dan Georgescu (chitară bas) și Gabriel Drăgan (tobe).

În 2012, lansează albumul „Haos.ro”, în componența Zoltan Andras, Emil Viciu, Gabriel Drăgan, Vladimir Săteanu (chitară bas) și Mircea Laszlo Horvath (clape). Albumul este lansat împreună cu „Gazeta Sporturilor”. De pe acest material, sunt extrase trei single-uri: „Cocktail Molotov”, “Haos.ro” și balada cu „Nu mai fac”. Trupa se implică în campania socială „Lăsați-mă să învăț”.

În 2013, trupa pornește în turneul național „Sarmalele Reci - Anul douăzeci” și participă la diverse festivaluri: Peninsula, B’est Fest, Folk You! Florian Pittiș.

2013-2019 – Sarmalele Reci își continuă activitatea concertistică în cluburile din țară și la festivaluri. Sunt în pregătire piese noi.

2019 – Sarmalele Reci lansează videoclipul piesei „MTV Is My Friend” - primul videoclip oficial animat al Sarmalelor Reci. Animația este realizată de Radu Popovici, pe un scenariu de Zoltan Andras, Loredana Bulgaru și Radu Popovici. Videoclipul a primit premiul pentru cel mai bun videoclip la festivalul din Bergen, ReAnima.

2019 – Sarmalele Reci aniversează 26 de ani printr-un concert special la Expirat, pe 8 octombrie 2019, având ca invitați foști componenți ai trupei: Mihai Iordache, Adrian Tetrade, Gabriel Drăgan, Adrian Borțun, Silviu Sanda, Dan Georgescu.

2019, Decembrie – Sarmalele Reci lansează „Fie ca”, un cântec de Crăciun, o piesă cantabilă, cu influențe gospel și cu un umor dulce-amărui.

2021 – Sarmalele Reci și Trei Bețivi lansează „Țara te vrea prost” pe VINIL. albumul a fost reînregistrat în componența actuală - Zoltan Andras, Emil Viciu, Mircea Laszlo Horvath, Ciprian Almășan, Bogdan Valentin Bereucă - , împreună cu Mihai Iordache. Lansarea a avut loc pe 18 decembrie, printr-un concert în club Quantic.Articole despre Sarmalele Reci

Cronică de concert Sarmalele Reci - Anul 30 în Quantic, 4 noiembrie 2023
5 noiembrie 2023

Cronică de concert Sarmalele Reci - Anul 30 în Quantic, 4 noiembrie 2023

Trupa bucureșteană Sarmalele Reci a traversat practic aproape toată istoria post-comunistă și a fost una dintre primele...
Autor: Ion-Valentin Ceausescu
Trupa Sarmalele Reci sarbatoreste 30 de ani de activitate, in club Quantic
4 noiembrie 2023

Trupa Sarmalele Reci sarbatoreste 30 de ani de activitate, in club Quantic

Cu peste 2000 de concerte, 8 albume și un vinil, trupa Sarmalele Reci a ajuns în Anul Treizeci. Aniversarea va avea loc...
Sarmalele Reci pornesc intr-un Turneu Aniversar - Anul 30
14 septembrie 2023

Sarmalele Reci pornesc intr-un Turneu Aniversar - Anul 30

Trupa Sarmalele Reci împlinește 30 de ani și pornește într-un turneu aniversar! De-a lungul timpului au fost Aurolac...
Turneu aniversar Sarmalele Reci - 30 de ani - in club Quantic
24 mai 2023

Turneu aniversar Sarmalele Reci - 30 de ani - in club Quantic

Trupa Sarmalele Reci va susține un concert aniversar în Club Quantic din București, miercuri, 24 mai 2023, de la ora...
Concert Sarmalele Reci in club Quantic
18 noiembrie 2022

Concert Sarmalele Reci in club Quantic

Vineri, 18 noiembrie 2022, Sarmalele Reci cântă la Quantic, într-un concert "de tinerețe", cât încă mai au prefix cu 2...
Sarmalele Reci - turneu și sărbătoare: 1000 de viniluri vândute
16 mai 2022

Sarmalele Reci - turneu și sărbătoare: 1000 de viniluri vândute

Sarmalele Reci, împreună cu producătorul Trei Bețivi, a lansat în decembrie vinilul " Țara te vrea prost ". Un amestec...
Out of Office Fest la Arenele Romane din București
18 iunie 2022

Out of Office Fest la Arenele Romane din București

Prima ediție Out of Office Fest are loc sâmbătă, 18 iunie 2022 la Arenele Romane. Out of Office Fest este o inițiativ...
Concert si lansare de vinil Sarmalele Reci
18 decembrie 2021

Concert si lansare de vinil Sarmalele Reci

Trei Bețivi și Sarmalele Reci lansează "Țara te vrea prost" pe vinil. Pe 18 decembrie 2021, în club Quantic, albumul...
Babarock Fest va fi gazduit de club Quantic
5 - 7 iunie 2020

Babarock Fest va fi gazduit de club Quantic

Babarock Fest are loc între 5 - 7 iunie 2020 SAU 10-12 iulie 2020, în Club Quantic din București. Lista de artiști...
Concert Sarmalele Reci la Hard Rock Cafe
29 ianuarie 2020

Concert Sarmalele Reci la Hard Rock Cafe

Sarmalele Reci va susține un concert în Hard Rock Cafe din București, miercuri, 29 ianuarie 2020, de la ora 21: 30...

Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top