Cronici / Galerii foto / Interviuri

Recenzie Dream Theater la Arenele Romane din Bucuresti, 25 years of Images And Words

Autor: Cezar, 22 Mai 2017

Dream Theater au ajuns si la Bucuresti cu turneul "25 Years of Images and Words", dupa un concert sustinut la Cluj Arena. Show-ul de peste 2 ore de la Arenele Romane din Bucuresti a fost ultimul din turneul european.

Coada de acces s-a intins destul de mult, insa odata cu permiterea accesului s-a avansat destul de repede. Trupa a venit cu un stand de merch bine aprovizionat pentru turneu, insa, din pacate pentru fanii die-hard, fara viniluri sau albume ale trupei. Publicul nu a fost impartit pe categorii de platitori, dar in schimb, accesul pentru cei care au platit mai din timp s-a facut mai devreme, si astfel acestia si-au putut asigura un loc in fata scenei.

-Concertul a inceput la ora 21:00 cu "The Colonel" (Two Steps From Hell), iar prima melodie interpretata a fost "The Dark Eternal Night". Sunt rare concertele in care gradul de educatie muzicala este atat de inalt pe scena, si probabil si in public :) . Ritmuri grele si apasate, schimbari de tempo in contra-timp, interludii laborioase si armonii bine gandite, peste care mai punem si vocea exceptionala a vocalului James LaBrie, au fost reteta perfecta pentru seara de 20 mai 2017. Mai mult de atat, nu a plouat deloc pe timpul concertului, iar temperatura a fost ideala pentru un concert sustinut in aer liber.

-Jordan Rudess este un geniu muzical. Lejeritatea cu care canta fiecare melodie este incredibila, acesta avand timp sa se si joace cu inclinarea, rotirea si mutarea postului de lucru. Muzicianul lucreaza de mult timp la dezvoltarea unor aplicatii software pentru tablete, cu ajutorul caruia iti poti da frau liber la creativitate. In show-ul de aseara, chiar in primele 15 minute, Jordan R. a demonstrat inca o data puterea acestor aplicatii live, prin solo-uri "la tableta", asezata pe o baza de forma unui axe-synth.

Pentru mine, show-ul acesta a fost peste ultimul show sustinut in Romania (Romexpo) din toate punctele de vedere. Poate din cauza ca a fost un sunet impecabil, poate ca din cauza ca acest concert a avut loc dupa lasarea intunericului, poate din cauza ca a fost ultimul show din turneu... Cert este ca totul a sunat asa cum trebuie sa sune si chimia trupei s-a simtit din plin.

-Dupa "Our New World", a urmat un solo de bass (John Myung), un cover dupa Jaco Pastorius - "Portrait of Tracy". Muzicianul a demonstrat inca o data de ce are nevoie de 6 corzi la instrumentul sau. Interpretarea a fost de exceptie, fiind un moment perfect pentru a introduce piesa urmatoare, ce incepe de asemenea cu o parte de bass: "As I Am". Energia acestei piese este extraordinara, iar felul in care trupa a introdus si un pasaj din "Enter Sandman" (Metallica) s-a potrivit de minune cu groove-ul piesei. Dupa "Breaking All Illusions", a urmat o scurta pauza de 15-20 de minute.

-A doua repriza a inceput in forta cu "Pull Me Under", pentru mine fiind punctul culminant al intregii seri. O piesa absolut epica pentru o seara ce nu o s-o uit prea curand.
Piesa dupa piesa, concertul a continuat cu track-uri de pe Images and Words. Fiecare muzician a avut momentul sau solo: mai intai Jordan R. pe "Another Day", apoi J. Petrucci pe "Take the Time" si apoi Mike Mangini, pe "Metropolis Pt. 1: The Miracle and the Sleeper".

Dupa "Wait for Sleep", care a beneficiat de un intro special, a urmat un moment emotionant. James i-a spus lui Jordan R. "Play whatever you want"... A urmat insa un cover dupa "Black Hole Sun", un tribut adus muzicianului Chris Cornell, doar pian si voce... Un alt artist care a plecat prea devreme din lumea noastra...

-"Learning to Live" a fost ultima melodie din setlist, insa dupa cateva momente a urmat si bis-ul: "A Change of Seasons", toate partile, de la I la VII.

James a transmis publicului ca ne vom vedea cu ocazia lansarii unui nou album, insa dupa o binemeritata pauza (trupa e in turneu de ceva timp).

Per total a fost un concert extrem de reusit; jos palaria pentru Dream Theater si pentru Phoenix Entertainment.

Cezar


Setlist Dream Theater la Bucuresti, 20 mai 2017

The Colonel
(Two Steps From Hell song)

Act 1:
The Dark Eternal Night
The Bigger Picture
Hell's Kitchen
The Gift of Music
Our New World
Portrait of Tracy
(Jaco Pastorius cover) (John Myung solo)
As I Am
(bridged with an excerpt of Metallica's 'Enter Sandman')
Breaking All Illusions

Act 2 (Images and Words):
Happy New Year 1992 - Intro Tape
Pull Me Under
Another Day
(extended outro with a Jordan Rudess keyboard solo)
Take the Time
(extended outro with a John Petrucci guitar solo)
Surrounded
Metropolis Pt. 1: The Miracle and the Sleeper
(with a drum solo by Mike… more )
Under a Glass Moon
Wait for Sleep
(with extended keyboard intro… more )
Learning to Live

Encore:
A Change of Seasons: I The Crimson Sunrise
A Change of Seasons: II Innocence
A Change of Seasons: III Carpe Diem
A Change of Seasons: IV The Darkest of Winters
A Change of Seasons: V Another World
A Change of Seasons: VI The Inevitable Summer
A Change of Seasons: VII The Crimson Sunset

Vezi galeria foto a evenimentului la

  • Galerie foto Dream Theater - 25 ani de Images and Words - la Arenele Romane


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top