Cronici / Galerii foto / Interviuri

Cronica de concert Anathema la Arenele Romane

Autor: Ion-Valentin Ceausescu, 25 Octombrie 2017

Aseară, pe o vreme ploioasă și în bătaia vântului, a avut loc concertul Anathema, din cadrul turneului de promovare al ultimului album, The Optimist. Concertul, organizat de ARTmania, a început prost. Trupa franțuzească Alcest, a întârziat pe drum și nu a mai urcat pe scenă. Acest lucru a supărat mulți oameni, care veniseră mai ales pentru francezi. Nu știu exact ce s-a întâmplat, se pare că totuși trupa era la ora 7 la Arene, când ar fi trebuit să înceapă, dar nu înțeleg de ce nu au mai fost lăsați să urce pe scenă, să cânte chiar mai puțin, sau, de ce nu au fost lăsați să cânte după Anathema. Mulți au întrebat pe pagina evenimentului, dar nu au primit răspunsuri prea exacte. Înțeleg foarte bine frustarea oamenilor, fiindcă și prețul biletului a fost destul de mare și mai ales dacă vii special pentru una dintre cele două trupe, și ea nu mai cântă, nu prea ești fericit. Și chiar dacă pare incredidbil pentru unii, sunt mulți care au venit special pentru Alcest și care au plecat imediat ce au început cei de la Anathema. Nu mi se pare deloc normal ca organizatorii să nu încerce să compenseze cumva acest lucru și mă aștept să-i aducă cu o altă ocazie și cei care au plătit să intre gratis sau să dea bani înapoi celor care îi cer. Dar cu siguranță acest lucru nu se va întâmpla.

Trupa englezească Anathema (sau ana_thema?) a urcat pe scenă la ora 21.00, după program. De ce nu au început mai repede, mai ales că Alcest nu au mai cântat este iarăași un mister. De ce oamenii au stat să aștepte două ore, timp în care puteau să cânte și să pleca acească, mai ales că a fost o zi de marți și cei mai mulți au joburi sau școală a doua zi, mă depășește. Probabil că existau niște clauze în contract sau poate cei de la Anathema nu au vrut să urce mai devreme. Cert este că toate aceste probleme s-au văzut în timpul concertului. După cum am zis, unii au plecat după câteva piese, alții au stat mai mult la țigară în afara cortului de la Arenele Romane și în general, publicul a comunicat foarte puțin cu trupa. Cel puțin jumătate dintre oameni, probabil cei care voiau să-i vadă și pe Alcest, sau voiau măcar să audă niște explicații mai bune, au stat mai mult imobili. E adevărat, cealaltă jumătate a cântat, a sărit, s-a distrat, dar până și cei de la Anathema și-au dat seama că ceva e în neregulă. Solistul chiar a zis că de fiecare dată când au fost în România au fost primiți cu mai multă căldură și nu înțelege ce se întâmplă. Ei, se întâmplă că oamenii au fost supărați. Unii dintre ei.

Anathema s-a reinventat mult în ultimii ani și practic acum este o cu totul altă trupă. De la doom/death metal în anii 90 au trecut la un alternative prin anii 2000, spre a se transforma acum într-un electro/indie/rock progresiv. Este într-adevăr una dintre trupele care chiar nu mai seamănă cu cea de la început. Doar Ulver îmi mai vine în minte, ca un exemplu de trupă care s-a transformat în altceva, de la black metal la rock/electro. De aceea, există oameni care nu-i mai ascultă în ultimii ani și nu mai vin la concertele lor, și oameni care nu-i știu decât în ultima vreme și habar nu au de albume precum Serenades sau The Silent Enigma. Oricum, de pe primele 3-4 albume aproape că nici nu mai cântă nicio piesă, în afară de Fragile dreams, una din piesele lor etalon, pe care sunt aproape obliogați să o cânte.

Partea bună este că, în ciuda transformării, Anathema rămâne o trupă foarte bună, care reușește încă să spună ceva unui anumit public. Ultimul album este destul de bun și au cântat câteva piese de pe el. Ei au încercat să comunice cu publicul, au spus povești, au avut și un moment emoționat dedicat victimelor de la Colectiv și au cântat mai bine de două ore. Nu zic că n-a fost un concert reușit, dar s-a simțit o anumită tensiune și în niciun caz nu este vina trupei, care a încercat să fie la înălțime.

Setlist Anathema:

  1. San Francisco
  2. Untouchable, Part 1
  3. Untouchable, Part 2
  4. Can't Let Go
  5. Endless Ways
  6. The Optimist
  7. The Lost Song, Part 3
  8. Barriers
  9. Pressure
  10. Dreaming Light Lightning Song
  11. Deep
  12. A Simple Mistake
  13. Forgotten Hopes (acoustic)
  14. Closer

Encore:
  1. Distant Satellites
  2. Springfield
  3. A Natural Disaster Fragile Dreams
Cronica de concert Anathema la Arenele Romane

Vezi galeria foto a evenimentului la

  • Galerie foto Anathema la Arenele Romane, 24 octombrie 2017


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top