Rock Legends prezinta Sodom la Bucuresti (cronica de concert)

Autor: Ion-Valentin Ceausescu, 6 Noiembrie 2011

După  ce în anii trecuți, formațiile Kreator și Destruction au poposit în țara noastră pentru a oferi fanilor thrash metal concerte de neuitat, era timpul ca și Sodom să vină pe tărâmuri românești. Cele trei formații germane sunt considerate cele trei mari formații de thrash teutonic, o replica la The Big Four a formațiilor americane Metallica, Slayer, Anthrax și Megadeth. Apărute în anii 80 aceste formații au fost de-a lungul anilor o forță de neoprit, fiecare consolodându-și baza de fani și scoțând albume care acum sunt considerate clasice de către specialiști și fani deopotrivă. La fel ca și în cazul The Big Four, cele trei formații și-au creat un sound propriu, distinctiv, ușor de recunoscut.


Sodom este un trio format în 1981 în orașul Gelsenkirchen din Germania. Soundul lor distinctiv a influențat mai ales formațiile de black metal din anii 90, dar nu numai. Mute trupe citează formația ca fiind sursa de inspirație. Prin albume ca Obsessed by Cruelty (1986), Agent Orange (1989) sau Beter Off Dead (1990), din prima parte a carierei Sodom vor rămâne pentru totdeauna în istoria metalului. Oricum, niciun album din cele care au urmat, până la nou apărutul In war and Pieces din 2010, nu a dezamăgit și la 30 de ani de la formare, Sodom se prezintă live (cu câteva schimbări de componență de-a lungul anilor) într-o formă cât se poate de bună.

Showul de aseară, 5 noiembrie 2011, care a avut loc la Arenele Romane, face parte dintr-un nou concept numit Rock Legends, care își propune să aducă, în premieră în România nume consacrate ale genuui. Prima ediție are ca Headlineri Sodom și Venom (care vor concerta pe 12 Noiembrie la Arenele Romane). Concertul Sodom a fost așteptat încă de la căderea comunismului, când dîn anii 90 au început să circule casete cu albumele formației. Încă de atunci au apărut primiii fani și în decurs de 20 de ani numărul lor a crescut vertiginos.

Sub un cort încălzit, la căderea serii, pe o vreme neprimitoare de toamnă, începând cu orele 18.00 au început să se strângă oameni de toate vîrstele,dornici cu toții de a se dezlînțui pe ua dintre trupele favorite. Concertul a început la ora 19.00 cu "recitalul trupei vocal-instrumentală L.O.S.T." care a "interpratat câteva piese" (cuvintele dintre ghilimele aparțin solistului, un tip cu simțul umorului). Binecunoscută în undergroundul românesc, această trupă se bucură de o bază de fani destul de mare. Trupa abordează un doom-death metal, interpretat corect și cu pasiune. Showul de la Arene a fost unul în viteză, dar cât se poate de bun. Timp de 35 de minute au rupt scena cu piesele: Independent (varianta românească a piesei Ausgebombt by Sodom), Becoming a lieO viață, White, Rise, Victims, Ziua ce vine. Chiar dacă au fost prima trupă și încă nu se strânseseră toți fanii ce aveau să fie prezenți când au cântat Sodom, trupa L.O.S.T.  a reușit să ofere un recital bun.

La 19:45 a intrat pe scenă o trupă despre care nu știam nimic, Nadimac din Iugoslavia. Primul lucru pe care l-am observat la formație a fost vocalul, un tip tânăr, supărat și plin de viață. Tot recitalul băieților m-a făcut să visez la anii în care trupe precum Napalm Death, Terorrizer, D.R.I.,S.O.D., Agnostic Front, erau tinere și rupeau secana prin anii 90 iar membrii erau plini de viață, de vise, energie și stupefiante. Trupa asta mi-a oferit o felie din ceea ce am ratat și m-am bucurat pentru asta. Chiar dacă sunt începători și nu au un sunet bine definit, băieții au oferit un show incendiar aseară și au fost o surpriză pentru toată lumea din câte am putut să observ. Oamenii din jurul meu au fost luați ca și mine prin surprindere, am văzut zâmbete și bucurie. S-a dat din plete și ne-am simțit bine.

A urmat, începând cu ora 20.30 trupa Sincarnate. Îi știam de la concertul Malevolent Creation de acum câteva luni din Fabrică. Atunci mi-au lăsat o impresie bună, trupeții sunt profesioniști. Ca și atunci și acum au dat tot ce au avut mai bun pe scenă. Au avut parte de un sunet foarte bun. Stilul abordat de ei nu este foarte catchy, au ritmuri destul de complexe, doomish, dar se vedea că au o bază de fani în mulțime. Oricum e una dintre cele mai în vogă trupe din underground, cu o ascensiune rapidă. Concertul lor a fost flawless.

Și acum ajungem la miezul fierbinte al problemei, Sodom. Tot ce se poate spune este că au făct show. Au rupt. Au fost un vis împlinit. Nu au dezamăgit. Au cântat cu pasiune, au comunicat bine cu publicul. Se vede când o formație cântă de nevoie și când cântă din plăcere.Sodom cântă din plăcere. Le place ce fac, cântă cu bucurie și transmit publicului energia lor. Au cântat piese de pe majoritatea albumelor, au făcut un cover după Motorhead (Ace of Spades) bine primit de public. S-a încins un moshpitt de toată frumusețea în fața scenei. Am văzut oameni trecuți de o vârstă care se bucurau sincer, am văzut puști pe care nu credeam să-i văd la un astfel de concert, am văzut oameni prezenți la toate concertele la care am fost până acum și chipuri noi. Arenele Romane au fost pline cu oameni dornici de distracție, de headbeang și de a vedea live una dintre cele mai bune trupe din toate timpurile. A fost o seară reușită, un succes din toate punctele de vedere.

Tracklistul(aproximativ) a fost:
In war and pieces, Sodomy and Lust, M16 (pe piesa asta s-a dezlănțuit iadul), Outbreak of Evil, The Saw is the Law, The Art of  Killing, I am The War, City Of God, Vice of Killing, Blasphemer, Tapping The Vain, Agent Orange, Sodomized, Ausgebombt (Angelripper a spus "this is the most famous track you could listen tonight" si a avut dreptate), Ace Of Spades (Motorhead cover), Remember The Fallen (piese dedicată tuturor dictatorilor din lume), Bombenhagel.

În concluzie, aseară am avut parte de unul dintre cele mai așteptate concerte ale anului, un eveniment care a însemnat un vis împlinit și o noapte de pomină pe ritmuri de old good thrash metal.

Galeria foto de la eveniment poate fi văzută la Galerie foto Rock Legends I

Vali C.