Din păcate nu am ajuns chiar de la începutul concertului, așa că am ratat primele piese ale trupei care a dat startul serii, Virtual Symmetry. Știam trupa, am mai ascultat câteva piese, dar nu pot să mă declar încă fan. Ceea ce cântă ei, și o fac chiar bine live, nu iese atât de mult în evidență din marea masă de trupe care abordează genul de metal progresiv cu accente de power metal pe alocuri. În schimb, ce mi-a atras atenția în mod plăcut este faptul că folosesc saxofonul în anumite piese și live chiar a fost o bună apariție. M-au convins să le ascult albumele și am început cu cel mai nou, Virtual Symmetry, lansat în 2022. Publicul a primit bine trupa, chiar dacă au fost destul de puțini oameni și apoi băieții au stat la poze, la autografe. Din setlist au făcut parte piese precum: Come Alive, The Paradise of Lies, Remember.
Klogr a urmat după o scurtă pauză. Trupa este pentru prima dată în România și se află de două luni în turneu cu regii prog metal Evergrey, așa cum s-a exprimat vocalistul. Nu se observă oboseala, băieții au fost în mare formă și au transmis de pe scenă multă energie și vitalitate. Uneori chiar mi s-a părut că încearcă prea mult, dar efectul a fost unul benefic. Pot să o sun pe mama și să-i spun că am o casă nouă în București?, a mai zis, printre altele acesta. Pe ei chiar nu-i ascultasem, dar în ciuda unor piese oarecum repetitive pe alocuri, trupa cu nume greu de pronunțat are ceva de transmis și am găsit în fiecare piesă pasaje puternice și care nu m-au lăsat nemișcat. M-a convins și am început deja aprofundarea discografiei. Se mai strânsese lumea și au făcut headbang și au cântat cu trupa. Și ei au stat la poze și au dat autografe, ba chiar au stat, alături de cei din prima trupă, în public la trupa serii. Din setlist au făcut parte piese precum: One of Eight, Face the Unknown, Lead Wings, Whale Fall, Gravity of Fear, Early Wounds, Unspoken Words.
Evergrey a fost de mai multe ori la noi în țară de-a lungul carierei sale îndelungate, dar cred că ar fi meritat ceva mai mult public. Totuși, ținând cont că a cântat cu o zi înainte și la Cluj-Napoca și că nu abordează un gen atât de popular, este de înțeles. Îmi place că tot mai multe trupe incorporează elemente vizuale în show-uri și acest lucru aduce un mare plus. De exemplu, concertul lor a început cu o numărătoare inversă, care s-a desfășurat pe niște ecrane poziționate în spate și apoi trupa a intrat pe scena de la Quantic. De-a lungul serii pe aceste ecrane au rulat încontinuu imagini, atât din videoclipurile trupei, cât și alte secvențe de filmulețe. Mi-a mai plăcut și poziționarea trupei pe scenă, cu toboșarul undeva mai sus și faptul că jocul de lumini a fost cu adevărat reușit.
Muzical vorbind, Evergrey a fost și este o trupă care nu s-a sfiit de experimente, cele paisprezece albume stau mărturie. Cel mai nou, Theories of Emptiness, este și motivul pentru care trupa se află în turneu. Tom S. Englund&co. au știut să țină publicul implicat, carismaticul vocalist a făcut mai multe glume și lumea s-a mai și destins între piesele lungi. De exemplu, i-a zis unui tip care era pentru prima dată la un concert Evergrey că aceasta este prima oră dintre cele cinci care vor urma. Când a fost cazul, a devenit și serios, fiindcă muzica trupei este cât se poate de serioasă. De exemplu, înainte de piesa Distance ne-a invitat ca pentru următoarele minute să uităm de toate problemele noastre și să ne bucurăm de muzică. Ceea ce am și făcut toată seara. Din setlist au făcut parte piese precum: Falling From the Sun, Say, Midwinter Calls, Distance, Eternal Nocturnal, A Silent Arc, Call Out the Dark, One Heart, Where August Mourn, Weightless, Misfortune, Save Us, Our Way Through Silence.