Cronici / Galerii foto / Interviuri

Cronica de la Kavarna Rock Fest Ziua 1

Autor: Lenore, 28 Iulie 2011

Kavarna este un mic orășel bulgar de la malul Mării Negre. În același timp, Kavarna este capitala rock a Bulgariei, unde se adună an de an mii de rockeri la evenimentele organizate chiar de primaria orasului. Kavarna Rock Fest, festivalul ce are deja o tradiție de 6 ani și-a deschis anul acesta porțile pe 15 iulie și a avut pe afiș și de data asta nume consacrate din rock și metal. Experiența anterioară cu Kavarna (din 2009) m-a făcut un client sigur la distracție astfel încat am spus prezent la toate cele 3 zile de festival.

Organizarea a fost ireproșabilă, nu am prins coadă niciodată la intrare, la bere sau la apă (cred că am stat o dată maxim 5 minute). Stand cu merchandise era pe stadion, în general prețurile la tricourile oficiale se învârtea în jurul a 15-20 euro, dar dacă voiai neapărat un suvenir ieftin găseai în afara stadionului unde erau foarte mulți comercianți cu tricouri și alte cele la prețuri mult mai mici. Spre surprinderea mea, în incinta stadionului exista și posibilitatea să sari cu coarda elastica în timp ce trupele se desfășurau pe scenă. Frumos, poate la anul o să încerc și eu senzația. Felicitări organizatorilor de la Loud Concerts, fără de care acest eveniment excepțional nu ar fi avut loc! Dar ajunge cu aspectele organizatorice, vă mai povestesc și în episodul următor, să trecem la muzică.

Trupa ce a deschis festivalul se numește Dreamshade și este din Elveția. Ar fi un clișeu să spun că festivalul a debutat în forță, dar cam asta s-a întâmplat. Dreamshade cântă un death metal melodic la care publicul a reacționat foarte bine chiar dacă nu păreau să fie cunoscători ai muzicii elvețienilor. Au avut doar 40 de minute de cântat în care ne-am putut face o idee despre cum sună albumul de debut What Silence Hides. Mie mi-au plăcut, au fost energici, au cântat cu vână și au fost un start perfect pentru ceea ce avea să urmeze.

Setlist Dreamshade:

1. Miles Away
2. Eternal
3. As Serenity Falls
4. DeGeneration
5. Revive In Me
6. What Silence Hidese
6. Wide AwakeRespectând cu strictețe programul, la orele 19.00 și-au făcut intrarea pe scenă suedezii de la Katatonia. Pentru mine era revanșa pentru concertul amânat de la București din iunie - mai exact prima parte a revanșei; a doua a venit a doua zi la concertul cu Opeth. Mi-a plăcut foarte mult concertul lor, deși Katatonia sub un soare arzător nu este chiar cum mi-aș fi imaginat primul meu concert cu ei. Cu un setlist ce a inclus în mare parte piese de pe ultimele două albume The Great Cold Distance și Night Is the New Day, suedezii și-au câstigat repede publicul de partea lor. La aceasta a contribuit și faptul că au fost foarte comunicativi la primul lor concert din Bulgaria.

Setlist Katatonia:

1. Leaders
2. Liberation
3. My Twin
4. The Longest Year
5. Ghost of the Sun
6. Right Into the Bliss
7. I Break
8. Sweet Nurse
9. Nephilim
10. July
11. Day and Then the Shade
12. Forsaker


Următorii la cântat, finlandezii de la Sonata Arctica. Din nou, o trupă nouă pentru mine - mai exact o trupă pe care nu am mai prins-o în concert până acum. Bulgarii erau foarte entuziasmați de Sonata Arctica, au făcut o atmosferă de milioane la concertul acestora. Deși setlistul lor a inclus multe dintre cele mai bune piese ale lor, pe mine nu m-au impresionat foarte tare la acest concert. Vocalul lor, Tony Kakko, cântă foarte subțire live și mi s-a părut destul de diferită vocea față de cum se aude pe înregistrări. Cu toate acestea, după cum am spus, publicul a făcut mai bine de jumătate din specatcol, cântând alături de trupă fiecare vers. Punctul culminant al recitalului a avut loc spre final, când au interpretat Full Moon, iar luna superbă se vedea în spatele scenei de pe stadion.

În aceste condiții, nu-i greu de ghicit că au fost chemați insistent la bis, oferindu-ne încă 3 piese. Show-ul lor s-a încheiat în ritmurile piesei Vodka. Dacă la începutul concertului Sonata Arctica eram interesata de ceea ce se întampla pe scenă, pe parcurs au devenit destul de plicticoși și showul lor parea că nu se mai termină (spre deliciul bulgarilor ce îi aclamau la scena deschisă).

Setlist Sonata Arctica:

1. Intro
2. Flag In The Ground
3. Blinded No More
4. Juliet
5. Paid in Full
6. Caleb
7. Last Drop Falls
8. Victoria's Secret
9. Replica
10. The Last Amazing Grays
11. Black Sheep
12. Sing in Silence
13. Full Moon 

Encore:

14. In Black and White
15. Don't Say A Word
16. Vodka (Hava Nagila)


Capul de afiș al primei zile de festival: britanicii de la Paradise Lost. După concertul lor de la Sonisphere București de anul trecut fusesem dezamagită de prestația trupei și de problemele de sunet astfel încât nu aveam mari așteptări de la acest concert. Ei bine, Paradise Lost au prins o zi excelentă, sunetul a fost perfect, luminile puternice și, prin urmare, concertul a meritat cu vârf și îndesat deplasarea la vecinii bulgari. Nick Holmes, un gentleman englez perfect, a avut grijă să mulțumească publicului după fiecare piesă și a fost impresionat de căldura cu care au fost primiți de bulgari.

Din setlist nu au lipsit piesele vechi, Pity the Sadness și As I Die (de pe albumul Shades of God) și primele 4 piese de pe albumul emblemă Draconian Times: Enchantment, Hallowed Land, The Last Time (la bis) și Forever Failure. Nu au lipsit nici piesele de pe ultimul album de studio al britanicilor, album care mie îmi place foarte mult: The Rise of Denial, I Remain și Faith Divides Us - Death Unites Us.

Paradise Lost în condiții optime de sunet este o desfătare a simțurilor așa că nu pot decât să-mi doresc un astfel de concert bifat pe tărâm românesc cât mai curând. A fost o primă zi de festival reușită la Kavarna!

Setlist Paradise Lost:

1. The Rise of Denial
2. Pity the Sadness
3. Erased
4. I Remain
5. Hallowed Land
6. As I Die
7. The Enemy
8. Forever Failure
9. No Celebration
10. Enchantment
11. One Second
12. Requiem

Encore:

13. Faith Divides Us - Death Unites Us
14. Embers Fire
15. Say Just Words
16. The Last Time

 

Cronica de la Kavarna Rock Fest Ziua 1


Te-ar mai putea interesa

Calendar evenimente

Evenimente și noutăți de azi

Newsletter

Completează adresa ta de email pentru a putea primi ultimele noutăţi şi oferte prezente pe site.