Expozitii, proiectii, lansari de carte si ateliere de creatie la Festivalului ARTmania Sibiu

29 iulie 2013
Festivalului ARTmania Sibiu are loc în perioada 5-11 august 2013, având un program plin de dinamism, inovație și non-conformism. Susținătoare a culturii alternative, platforma ARTmania lansează anul acesta un spațiu conceptual menit să dinamizeze viața citadelei medievale, să încurajeze dialogul cultural și să promoveze valorile naționale într-un context internațional: ARTmania Smart Zone.

La cea de-a opta ediție a festivalului, pictura, fotografia, grafica și arta scrisului, vor fuziona cu ideea de performance și instalație, film și muzică, aducând mai aproape de publicul larg o mare varietate de evenimente încărcate de cultură, care se vor desfășura în Piața Mică și locațiile partenere din imediata sa apropiere, sub umbrela ARTmania Smart Zone.

Pe lângă concertele a cincisprezece trupe de referință din peisajul muzical mondial și autohton, ARTmania dă startul unui maraton de evenimente, care se vor desfășura în Sibiu, în spațiile dedicate festivalului: Piața Mare și Piața Mică, Muzeul Național Brukenthal, Complexul Național Muzeal Astra și Galeria Habitus.

Pe perioada festivalului, Piața Mică va fi animată de expoziții de fotografie și pictură, workshop-uri, proiecții de filme și documentare, lansări de carte, dezbateri literare și alte evenimente, organizate cu sprijinul Transilvania Film, Parada Film, Forumului Cultural Austriac, Institutului Cultural Polonez, Centrului Ceh, Institutului Cervantes, Casei de Cultură din Sibiu, librăriilor Vellant și Curtea Veche și al altor mărci reprezentative pentru promovarea culturii în România.

Un show inedit, aflat la limita dintre performance și instalație, "Obsession" deschide șirul manifestărilor artistice care vor activa inima fortăreței. Repunerea în scenă a spectacolului "Obsession" aduce în atenția publicului personaje devorate de angoase, măcinate de nocivitatea sentimentelor obsesive, prin trăiri dramatizate și printr-o coregrafie asemenea unui catarsis"¦ Împletind arta performance-ului cu efectele audio-vizuale, cu o coregrafie și o scenografie realizată de Iulian Gliță și Doru Zamfir și o muzică semnată de Alex Halka, show-ul își imprimă energia și efectul cinematic asupra spectatorilor.

Festivalul ARTmania este onorat să găzduiască vernisajului artistului plastic Roman Tolici. Parcurgând drumul de la abstract la figurativ și de la figurativ la abstract, seria de lucrări "7 zile, 7 nopți" prezentată de Roman Tolici în premieră, conturează frânturi de proiecții asupra lumii, vieții și morții. Acuarela, ca mediul principal de exprimare, a fost abordată tehnic în moduri diferite de la o lucrare la alta - de la prospețimi vaporoase specifice, la acumulări severe, mai puțin obișnuite.

Rămânând în același registru al premierelor, ARTmania și Parada Film aduc la Sibiu filmul "Poziția copilului", regizat de Călin Peter Netzer. Noua producție românească vorbește despre traumele sufocării copiilor prin dragoste, despre amprentele pe care le lasă părinții asupra personalitații copiilor.


Combinând ideea de cultural și neconvențional, ARTmania și Curtea Veche Publishing invită amatorii de literatură și performance muzical la evenimentul de prezentare a cărții lui Silviu Gherman "Hârtiile Masculului", lansată în 2012. Cititorii îl vor putea cunoaște pe Silviu, atât în postura de scriitor, cât și ca musician, lansarea cărții fiind urmată de concertul trupei Mes Quins, un duo electro-pop-punk fondat de Silviu Gherman împreună cu Ovidiu Chihaia.

Pe perioada festivalului ARTmania, Galeria Habitus devine gazda unor proiecții obținute cu sprijinul unor instițutii culturale, festivaluri naționale de film și case de producție, parteneri și promoteri ai artei și schimbului intercultural.

Înainte de cea de-a 2-a ediție a Festivalului Internațional de Film Horror & Fantastic "LUNÄ PLINÄ", primul și unicul festival din România dedicat exclusiv cinema-ului de gen, vor fi proiectate patru scurtmetraje fantastice care pendulează între absurd și macabru, în exclusivitate la ARTmania.

Programul de filme este pigmentat de "Political Dress", un documentar social despre lupta pentru o exprimare liberă prin vestimentație și dorința de diferențiere dintr-o unitate "cenușie". Filmul vorbește despre moda din Polonia, văzută adesea ca expresia împotrivirii față de sistemul totalitar în perioada realismului socialist și face parte din seria "Guide to the Poles" pregătită de Institutul "Adam Mickiewicz" din Varșovia. Proiecția este realizată cu sprijinul Institutului Polonez.

Transilvania Film aduce la Festivalul ARTmania 2013, în premieră la Sibiu, cea mai nouă producție românească regizată de Florin Piersic Jr.: "Killing Time" (2012). În distribuție îi veți recunoaște pe Florin Piersic Jr, Cristian Ioan Gutău, Olimpia Melinte, Florin Zamfirescu.

Din portofoliul ARTmania nu putea lipsi "ROCKER", cel de-al doilea lungmetraj al lui Marian Crișan, o producție Mandragora distribuită de Transilvania Film. Lungmetrajul vorbește despre dragostea lui Victor, un rocker la 45 de ani, pentru fiul său, Florin, care depășește limitele a ceea ce e social și moral acceptat. Pe lângă legătura de sânge, ceea ce îi unește și mai mult pe cei doi este muzica rock.

De la film pendulăm spre grafică, invitându-vă să descoperiți "Urban Comics Made in Cluj", un album de bandă desenată inspirată din legende urbane. Patru dintre tinerii artiști vin să expună 30 de planșe din album și vă invită să participați la un workshop de desen, unde fiecare va putea să dea viață propriului scenariu.

Invitată la ARTmania, Galeria Galateca va expune la Sibiu o serie de gravuri, desene, fotomontaje, acuarele și cărți bibliofile ale unor artiști de renume internațional: Simon Henwood, Mircea Roman, Mircea Nechita și Edward Gorey. Deși foarte tânără în peisajul spațiilor culturale, Galeria Galateca a reușit să se plaseze pe harta națională și internațională prin proiecte de design și artă contemporană inedite, propunându-și să dezvolte expoziții de artă aplicată și artă multimedia.

Platforma culturală ARTmania și Modernism, promoter al artei contemporane, recomandă "De la alb la negru", o expoziția semnată de Ioana Popescu. Tânăra artistă vine la Sibiu cu o colecție de fotografii alb-negru care surprind în detaliu trăiri, vise, incertitudini și speranțe umane. Mizând pe spontaneitate și empatie, Ioana reușește să portretizeze cu delicatețe, fragilitatea și intensitatea personajelor sale.

La întrebările "Cum se schimbă obiceiurile de lectură în secolul vitezei si al informației? Ce schimbări a adus în felul nostru de a citi apariția cărților electronice?" și la multe altele legate de felul în care citim acum, încercăm să răspundem împreună cu scriitorii Cecilia Ștefanescu, Florin Iaru și alături de Paul Balogh, specialist în publishing digital, într-o întâlnire moderată de Cristina Foarfă și organizată de Bookaholic.

Vellant, una dintre cele mai frumoase edituri din România, are încredere în puterea de inspirație a cărților-obiect și a cititului pe îndelete și vine la ARTmania cu o selecție din cele mai frumoase cărți din ultimii ani: Versez și Uibesc, de Iv cel naiv, Religia pentru atei și Arhitectura fericirii, de Alain de Botton, Arta la zid, de Banksy, romanele lui Irvin Yalom sau cărțile lui Alexandru Andrieș.

Și pentru a aduce în Piața Mică un plus de armonie, Bruno Wine Bar vine să completeze profunzimea unei lecturi de proză sau poezie cu un vin nobil sau un aperitiv răcoritor de vară. Înființat în 2008, brandul Bruno Wine Bar & Bistro introduce în peisajul urban un mix de rafinament și tradiție cu modernitate și propune o selecție de vinuri de top din 15 țări, atent alese de la toți producătorii români și importatorii de vin recunoscuți pe 5 continente.


Proiectele tinerilor propun perspective și abordări mereu fresh, așa cum este cazul revistei Zona Nouă (Sibiu) și a ziarului Carevasăzică (București). ARTmania te invită să asiști la Press@School, o dezbatere despre ceea ce înseamnă jurnalismul pentru nouă generație, despre cei de care ești nevoit să asculți, despre cei pe care trebuie să-i aduci lângă tine, despre granița dintre artă și reportaj.

ARTmaniere Poetice propun o formulă sincretică - poezie și muzică, literatură și performance - care va aduce în prim-plan cele mai noi și mai nonconformiste nume din tânăra și foarte tânăra generație de scriitori și artiști. Claudiu Komartin, Vlad Pojoga, Ilinca Pop, poetul Ionel Ciupureanu vor susține un recital care promite o poezie departe de spațiul confortabil și nefrecventabil pe care aceasta îl ocupă în manualele de școală, alături de Mihai Fuiorea, filosof și fost membru al trupei post-punk Terror Art, acompaniați de pianul Anei Toma.

Cafeneaua Geea devine gazda unei ediții duminicale a ARTmanierelor poetice unde veți putea asculta poezie și proză aparținând Amaliei Cernat, Ritei Chirian, Ioanei Vintilă și lui Radu Vancu - nume care se remarcă printr-un discurs literar proaspăt, hipersenzitiv, acut și contorsionat, alături de Romulus Cipariu (țambal).

ARTmania dedică ziua de sâmbătă 10 august scurtmetrajelor incluzând în program de la film experimental austriac, la animație creată la cea mai bună școală de film din Cehia, până la film scurt spaniol și românesc.

Forumul Cultural Austriac prezintă la ARTmania o selecție de 15 scurtmetraje austriece, toate nominalizate la secțiunea "Cel mai bun scurtmetraj" în 2012, inclusiv `Unser Lied`, producția câștigătore a marelui premiu oferit anual de Academia Filmului Austriac.


Casa de filme AVALON din Spania vine cu cinci scurtmetraje (4 de ficțiune și un documentar) semnate de Natalia Mateo, Nacho Ruiz Capillas și Beatriz Sanchis. Proiecția este realizată cu sprijinul Institutului Cervantes în colaborare cu Ministerul de Afaceri Externe și Cooperare Internațională al Spaniei.

ARTmania găzduiește proiecția FAMU SHORTS, o selecție a celor mai recente scurtmetraje realizate la FAMU, considerată cea mai bună școală de film din Europa și a șaptea din lume.
Mulți dintre cei mai faimoși regizori, cehi și nu numai, au absolvit FAMU: MiloÅ¡ Forman, Jiří Menzel, VÄ›ra Chytilová, Emir Kusturica, Filip Remunda. Proiecția este realizată cu sprijinul Centrului Ceh.


Selecția de scurtmetraje românești care vor rula la ARTmania va cuprinde o parte din filmele din Competiția Națională de la Timishort 2013. Festivalul Internațional de Film Timishort își propune să descopere, prin secțiunile sale competitive, cineaști români și străini cu o viziune originală și inovatoare asupra cinematografiei. Organizat de Asociația Română a Filmului Independent (ARFI), Timishort invită publicul să cunoască cele mai proaspete producții din cinematografia internațională.


Cea de-a 8a ediție a Festivalului ARTmania se va încheia în Piața Mică cu o petrecere alături de dj Hefe, membrul trupei Coma și realizator al emisiunilor radio si TV, `Domestika` și `Alternative Nation`, care promovează muzica rock și stilurile conexe precum metal, hardcore, hip-hop, electro, post punk, psychobilly și ska.

În perioada festivalului, toți posesorii de brățări ARTmania pot vizita, în regim gratuit sau la preț redus, toate evenimentele și expozițiile găzduite de Muzeul Național Brukenthal - " Gothic " sau "Poeme pentru păsări și extratereștri", de Cristian Bădiliță și de Complexul Național Muzeal ASTRA - "a ctitori, a zidi"¦ a deveni" (Casa Cartelor) și " Ada Kaleh, insula visului și a uitării" (Casa Hermes).

Intrarea este libera la evenimentele din Piața Mică și din cluburile partenere Festivalului ARTmania Sibiu 2013.

În 2013, Festivalul ARTmania are loc în perioada 5-11 august oferind publicului său concerte și evenimente alternative. Festivalul ARTmania este susținut pentru cel de-al 4-lea an de Tuborg, un brand hiperactiv în industria evenimentelor din România, reușind să ofere tinerilor clipe de neuitat alături de artiștii lor preferați. Tuborg înseamnă inspirație, distracție și spontaneitate!

Parteneri ARTmania Festival Sibiu 2013: Coca-Cola, Marquardt, Banca Comercială Carpatica.

ARTmania Festival Sibiu 2013 este o acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria și Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.

Urmăriți artmaniafestival.ro și facebook.com/ARTmania.Festival pentru a afla ultimele noutăți.