ARHAIC ROCK la Hard Rock Cafe, un eveniment in premiera cu Nicu Covaci

16 martie 2016
Miercuri, 16 martie 2016, Hard Rock Cafe București găzduiește începând cu ora 21:00 o seară de excepție, un eveniment pentru suflet și spirit alături de artiști uimitori și unici, o muzică prin care vom privi înapoi spre toate acele dimensiuni pe care suntem în pericol să le uităm și din care rockul românesc și-a dezvoltat rădăcinile și forța.



La început a fost folclorul. Muzica brută, învățată să ne spună trăirile, să ne arate natura, să ne vorbească despre identitate și despre ceea ce de drept ne aparține. Expresie completă și complexă a tuturor simțurilor autentice românești, a rezistat oricăror încercări de falsificare pe care secolul XX i le-a propus. A trebuit să vină deceniul șapte pentru ca Phoenix să-i răstoarne cuvintele în necuvinte, să disocieze ce era trainic sudat, să asocieze ce la început părea incomunicabil, și folclorul arhaic să primească astfel dimensiunea ce i se cuvenea: modalitatea de exprimare modernă.

Legenda celor ce ne-au dat nume în umbra marelui URSS începe cu Nicu Covaci, artistul care a realizat prima conexiune între folclorul arhaic românesc, precreștin, și muzica rock, aducând astfel în fața publicului un nou gen de muzică: etno-rockul care timp de peste jumătate de veac l-a caracterizat.

Susținut de artiști de excepție ca Adrian Naidin, Maria Casandra Hauși, Roxana Zanga și Daath Yug, evenimentul propune adevăratul concept de rock cu influențe din folclorul autentic românesc și spune povestea începuturilor muzicii Phoenix – momentul în care ne aflam în expozițiune, când încă nu se întâmplase nimic, când trecerea de la Beatles, Kinks și Rolling Stones către un nou gen de muzică, eliberat de alte influențe exterioare, a transformat muzica lui Nicu Covaci în proiectul unicat pe care îl reprezintă și astăzi.



Personalitate artistică fascinantă, cu tot cu mirifica-i metaforie, Adrian Naidin îmbină cu succes muzica clasică, jazzul cu influențe românești și folclorul stilizat într-o poveste unică și mereu de actualitate. Proiectele lui au dus muzica arhaică pe scene ale pieselor de teatru, pe cele unde s-a interpretat muzică modernă, dar și în cadrul marilor evenimente Phoenix din care a fost nelipsit.



Starea de a fi a Casandrei Hauși este cea de poezie. Cu vorba, cu privirea, cu gândul și cu cântul, ea este autentică. Probabil nici un alt interpret din generațiile tinere ale cântului folcloric nu este atât de dedicat tradițiilor reale, interpretării clare, adevărate și dimensiunii spirituale a tot ceea ce poate fi mai pur și mai frumos în muzica arhaică.



Roxana Zanga și Daath Yug sunt doi tineri care în ultimii ani au plecat într-o călătorie uimitoare prin Europa pentru a arăta lumii ce înseamnă muzica și instrumentele tradiționale românești – cavalul, tulnicul, buciumul, precum și multe altele cu care vor dori să vă surprindă. Proiectul lor muzical (formația Drum’n’flute pe care au fondat-o și în cadrul căreia activează) are ca punct de plecare ”Strunga” lui Nicu Covaci și continuă genul etno-rock într-o expresie nouă, cuprinzătoare, care îi reprezintă întru totul.



Biletele se găsesc în rețeaua Eventim (online pe eventim.ro și în rețeaua de magazine partenere: Orange, Vodafone Germanos, librăriile Cărturești și Humanitas, hipermarketurile Carrefour și benzinăriile OMV) și MyTicket (Diverta, Magazinul Muzica, Librăria Eminescu, și online pe myticket.ro). Prețul biletelor în perioada presale este de 70 de lei lei (loc VIP în fața scenei) și 50 de lei (loc la masă, în sală).