Noutăți și comunicate

Videoproiectie Nightwish in Live Metal Club

14 octombrie 2008
Videoproiectie Nightwish in Live Metal Club
Marti 14 octombrie 2008 sunteti invitati in Live Metal Club la videoproiectie Nightwish. Intrarea este libera si se face incepand cu ora 19:00.

Adresa Live Metal Club
Live Metal Club (program non-stop)
Telefon: 0762 945 631
Str. Nicolae Titulescu 171, sector 1, Bucuresti
(obiectiv asigurat de: DINAMIC GUARD SECURITY - protectie si paza)
http://www.livemetal.ro/


Nightwish a fost ideea lui Tuomas Holopainen, conceputa dupa petrecerea unei nopti cu prietenii la un foc de tabara. Formatia s-a format dupa putin timp, in iulie 1996. Holopainen invitandu-i sa se alature proiectului si pe chitaristul Erno "Emppu" Vuorinen si vocalista Tarja Turunen, renumita la scoala pe care ei o frecventau datorita aptitudinilor ei vocale excelente.

La inceputul lui 1997, tobosarul Jukka Nevalainen se alatura formatiei. In acelasi timp, chitara acustica a fost inlocuita cu cea electrica. Atat decizia de a include un tobosar, cat si folosirea chitarii electrice de catre Vuorinen faceau parte din ideea lui Holopainen de a schimba stilul original a formatiei Nightwish pentru a avea o noua perspectiva asupra metalului, formand ceea ce Nightwish este astazi.

In aprilie 1997 formatia inregistreaza in studio sapte cantece, incluzand si o versiune imbunatatita a piesei demo "EtiA inen". Aceste cantece pot fi gasite pe editia limitata a albumului Angels Fall First.

In luna mai 1997, au semnat un contract cu casa de discuri finlandeza Spinefarm Records pentru doua albume. Angels Fall First a fost realizat in
noiembrie si a ajuns pe locul 31 in clasamentul albumelor finlandeze. Un single realizat anterior, "The Carpenter", a primit locul 3 in clasamentul single-urilor finlandeze. "The Carpenter" este o colaborare a formatiei cu trupele de metal Children of Bodom si Thy Serpent.

Criticile pentru Angels Fall First erau variate. All Music Guide a evaluat albumul cu nota 2/5 si surse ca The
Metal Observer au declarat ca albumul de debut al formatiei Nightwish e in mod drastic mai palid decat munca lor precedenta. Oricum, pe Encyclopaedia Metallum, unde ascultatorul evalueaza, albumul a avut o audienta medie de 91 la suta.

In 1998, basistul Sami VA nskA, un prieten vechi al lui Holopainen, se alatura formatiei. Dupa ce au filmat primul videoclip al formatiei pentru piesa "The Carpenter" de pe albumul de debut, Nightwish realizeaza albumul Oceanborn, ascendentul lui Angels Fall First. Albumul este mult mai tehnic si progresiv decat prima lor realizare in privinta aranjamentelor si a textelor. Pe album figureaza si Tapio Wilska (ex-Finntroll) la doua piese ("Devil and the Deep Dark Ocean" si "The Pharaoh Sails to Orion"). Oceanborn a ajuns in top 5 in clasamentul albumelor finlandeze. Primul single de pe album, "Sacrament of Wilderness", a intrat direct pe locul 1 in clasamentul single-urilor finlandeze, unde a stat mai multe saptamani.

In 2000 Nightwish a participat la calificarea finlandeza pentru Eurovision cu piesa "Sleepwalker" (realizata mai tarziu pe editia speciala Spinefarm al urmatorului album). Ei au terminat competitia pe locul 2. Nightwish a castigat votul publicului, dar juriul a fost de alta parere, iar Finlanda a fost reprezentata de Nina A strA m. Dupa ce Lordi, o alta formatie metal, a castigat calificarea finlandeza si concursul Eurovision in 2006 cu piesa "Hardrock Hallelujah", Halopainen a fost intrebat daca Nightwish ar fi avut o prestatie mai buna daca ar fi avut sansa. El a raspuns ca nu, si ca e mandru de ce au facut cei de la Lordi.

In mai realizeaza albumul Wishmaster care a mers direct pe locul 1 in clasamentul albumelor finlandeze, si a ramas acolo pentru trei saptamani. In a treia saptamana, albumului i s-a atribuit globul de aur. Wishmaster a fost declarat albumul anului de revista germana Rock Hard, intrecand albumele multasteptate ale formatiilor Iron Maiden si Bon Jovi. Albumul a fost succedat de un single promotional, "The Kinslayer", o piesa
pe care Halopainen a scriso despre masacrul de la liceul Columbine. In piesa figureaza un dialog dintre Turunen si vocalistul Ike Vil din formatia Babylon Whores.

In 2001, Nightwish a inregistrat piesa "Over the Hills and Far Away" (preluata de la Gary Moore), impreuna cu doua piese noi si prelucrarea piesei Astral Romance. Astfel a fost realizat EP-ul Over the Hills and Far Away. Inregistrarea a fost facuta impreuna cu Tony Kakko (de la
formatia power metal Sonata Arctica) si Tapio Wilska. Ei au realizat si un CD, DVD si o caseta video cu material live inregistrat intr-un show in
Tampere la 29 decembrie 2000 sub numele From Wishes to Eternity. Peste putin timp, Sami VA nskA a fost rugat de Halopainen sa paraseasca formatia, fiind inlocuit de Marco Hietala (Tarot, ex-Sinergy) parasind practic formatia Sinergy. Tuomas a spus ca el si Sami tin legatura, alungand zvonurile care spuneau ca ei nu s-au mai intalnit de atunci, desi ei nu mai sunt interesati in a face un alt proiect impreuna.

Pe 7 iunie 2004 a fost realizat alt album intitulat "Once", impreuna cu primul lor single, "Nemo" (in latina "nimeni"), de pe acest album. Single-ul a doborat clasamentele finlandeze si ungare, si a ajung in top 10 in 5 tari. De aceea "Nemo" este considerat cel mai de succes single al formatiei.

Noua din unsprezece piese de pe Once sunt acompaniate de orchestra. Spre deosebire de Century Child, Nightwish a decis sa caute o orchestra din afara Finlandei, alegand London Session Orchestra. Once este deasemenea al doilea album pe care figureaza o piesa in totalitate in finlandeza: "Kuolema tekee taiteilijan" (engleza: "Death Makes an Artist", romana: "Moartea formeaza artisti").

Once a primit de trei ori discul de platina in Finlanda, unul in Germania, de aur in Suedia si a ajuns in #1 in clasamentele din Grecia, Norvegia si Ungaria. Urmatoarele single-uri au fost: "Wish I Had an Angel " (ce figureaza pe coloana sonora a filmului "Alone in the
Dark"), "Kuolema Tekee Taiteilijan" (realizat doar in Finlanda si Japonia) si "The Siren ". In spatele succesului, Once a fost acceptat de critici, cu multe remarci pozitive (ca *metalfan.nl* si *RockReport.be*) in comparatie cu Oceanborn. Succesul albumului i-a permis formatiei sa participe la *Once World Tour*, care le-a oferit ocazia sa viziteze multe tari in care nu au mai calatorit inainte. Nightwish a deschis ceremonia Campionatului Mondial de Gimnastica 2005 de la Helsinki, formatia fiind aplaudata de publicul pe care l-au castigat.

Albumul "Best Of" a fost realizat in septembrie 2005 si contine cantece de pe toate albumele lor. Compilatia a fost intitulata "Highest Hopes " si include o preluare live a piesei "High Hopes" (de pe albumul The Division Bell al formatiei Pink Floyd).

Aceasta piesa a fost prima in care Hietala canta solo. O prelucrare a piesei "Sleeping Sun" (de pe Oceanborn) figureaza pe album, care a fost deasemenea realizat ca single. Un nou videoclip pentru "Sleeping Sun " a fost filmat, prezentand o batalie medievala, si poate fi gasita pe editia germana a single-ului si pe un DVD separat realizat de Spinefarm.

Dupa inregistrarea in *Hartwall Areena* (Helsinki) pe 21 octombrie 2005 a noului DVD live End of an Era (realizat in iunie 2006 ), patru dintre membrii formatiei Nightwish au decis ca e mai bine sa continue fara Tarja Turunen. Sentimentele lor au fost exprimate intr-o scrisoare care a fost data Tarjei de Tuomas Holopainen dupa concert, si apoi postat pe site-ul formatiei. Justificarea principala a concedierii Tarjei, data in scrisoare, este ca formatia a simtit ca sotul ei, Marcelo Cabuli, un om de afaceri argentinian, si interesele comerciale i-au schimbat atitudinea solistei fata de formatie.

Turunem a spus ca concedierea a socat-o in intregime, ea nefiind instiintata inainte sa primeasca scrisoarea. Ea a declarat ca atacurile personale asupra ei si a sotului sau sunt nejustificate, precum si ca scrisoarea deschisa publicului a fost "necugetata si cruda". Ea si-a exprimat aceste sentimente prin scrisoarea ei proprie deschisa publicului, care a fost publicata pe site-ul ei personal, si la diferite televiziuni, reviste si interviuri pentru ziare.


Evenimente recomandate

Evenimente și noutăți de azi

Top